Split View’un Kullanımı

Bölünmüş ekran modları bilgisayarınızın ekranını iki farklı yarıya böler, böylece aynı anda iki tane farklı pencere görebilirsiniz. Bu, araştırma projeleri için ya da özellikle dizüstülerde daha karışık iş görevlerini yerine getirmek için son derece kullanışlı bir yöntemdir.
MacOS’un yeni sürümlerinde “Split View” adında son derece kolay bir ekran bölme modu bulunuyor. Bu modu güncellenmiş bir Mac kullanan herkes kullanabilir. Bu yazımızda sizlere Mac’inizden en iyi şekilde yararlanmanız için “Split View”un kullanımından bahsedeceğiz.

Split View’un gereksinimleri:


Bölünmüş ekran özelliği ilk önce MacOS El Capitan ile hayatımıza girdi. Günümüzde ise yoluna hem ana akım High Sierra sürümleriyle hem de Mojave beta sürümleriyle devam ediyor. Mac’inizi en azından El Capitan sürümüne güncellemediğiniz taktirde, bölünmüş ekran seçeneğini kullanmanız mümkün olmuyor. Bu özelliğe sahip olsanız bile bazı uygulamalar Split View ile çalışmayabiliyor. Uygulamalarınızın Split View özelliği ile çalışıp çalışmadığını anlamanın en iyi yolu ise bunu denemekten geçiyor. Ancak en iyi Mac uygulamalarının Split View özelliğinin tüm imkanlarından faydalanabileceğini söyleyebiliriz. Üçüncü parti yazılımlar bize bu konuda daha kısıtlı bir kullanıcı deneyimi sunabilir.

Split View’un kullanımı:

Adım 1:  Öncelikle bölünmüş ekranda kullanmak istediğimiz Mac penceresini açıyoruz. Browser penceresi, uygulamalar, belgeler, ne isterseniz açabilirsiniz. Başlamak için bir pencere seçin ve üst sol köşeye bakın. Burada üç tane renkli nokta göreceksiniz. Kırmızı, sarı  ve yeşil. Bunlar pencereyi kontrol etmemiz için kullanılırlar.
Adım 2:  Eğer sağ taraftaki yeşil noktanın üzerinde gezinirseniz iki tane küçük genişletme oku ile karşılaşacaksınız. İşte aradığımız tuş bu.  Yeşil noktanın üzerinden aşağı çekin ve ekranınızın bir yarısına sürükleyin.  Yeşil tuşa basmayın çünkü bu pencereyi tam ekran moduna getirecektir.
Adım 3:  Ekran bölme işlemimizin bir yarısı tamamlandı. Şimdi ekranın diğer yarısına aynı anda görmek istediğimiz ikinci pencereyi seçeceğiz. Bu pencere, ekranımızın geri kalan bölümünü kaplamak için otomatik olarak yön değiştirecektir.

Split View’u ayarlamak:


Split View ile ekranı iki eşit parça olarak kullanmanın ötesinde, pencerelerimizin büyüklüğünü de ayarlayabiliyoruz. Böylelikle hangi pencerenin ne kadar alan kaplayacağını belirlemek size kalıyor.  Bunu yapmak için ekranın ortasında siyah bir sütun göreceksiniz. Bu sütun High Sierra ve diğer versiyonlarda biraz daha incedir. Fakat Apple bunu Mojave sürümüyle çok daha kalınlaştırdı. Bu sütuna basın ve basılı tutun. Böylelikle sağa ya da sola hareket ettirerek pencerelerinizin büyüklüğünü ve kapladığı alanı değiştirebilirsiniz. Bu ayar özellikle büyük web sayfalarını görüntülerken çok işinize yarayacaktır.

Mission Control


Aynı anda pek çok pencere açık ve siz bunlara bakmak için Split View yerine daha kapsamlı bir şey mi arıyorsunuz?  Mission Control (görev kontrolü) size yardımcı olabilir. Bu modda açmış olduğunuz bütün pencereleri üstte bir sütunda görebilirsiniz. Ayrıca buradan, ekranınızda açık olan pencerelere uzaktan bakma şansınız da olur.
Mission Control’e pek çok şekilde erişim sağlayabilirsiniz. En kolay yollarından biri ise, bir pencereyi ekranınızın en üst tarafına sürüklemektir. Böylelikle otomatik olarak Mission Control moduna girmiş olursunuz.  Alternatif olarak F3 Mission Control tuşuyla gelen Apple klavyeleriyle de erişim sağlayabilirsiniz.  Mission Control’e “Split View” modundayken de girebilirsiniz.  Gerekli olduğunda pencereleri değiştirmek için size kolay bir yol sağlar.

CINCH – ÜÇÜNCÜ PARTİ ALTERNATİFİ


Bölünmüş ekran yaratmak için bazı alternatifler de var.  Favorilerimizden bir tanesi Mac uygulaması olan “Cinch”.
Bu uygulama Mac’ inizin ekranının dört köşesinde ve sağ – sol yanlarında duyarlı alanlar oluştur. Örneğin bir pencereyi köşede bulunan duyarlı alana sürüklediğimizde penceremiz otomatik olarak ekranın dörtte biri boyutuna geliyor. Eğer pencereyi ekranımızın yanına sürüklersek, ekranın yarısını dolduracak kadar kendini ayarlıyor. Bazı kullanıcılar bu yöntemi daha faydalı ve kolay bulduklarını söylüyorlar. Bu arada Cinch uygulamasının MacOS’un güncel sürümüyle uyumlu çalıştığını belirtelim. Ücretsiz deneme versiyonunu kullanıp Cinch’i deneyimleyebilirsiniz. Uygulamayı eğer satın almak isterseniz, tam sürümü ise sadece 7 dolara sizin olabilir. Cinch uygulamasını resmi sitesinden ya da doğrudan App Store üzerinden indirebilirsiniz.


Bu yazı, Macline dergisinin Eylül ayı sayısından alınmıştır.

Exit mobile version