OpenAI, Kâr Odaklı Yapısal Değişiklik Planını Açıkladı

OpenAI, kâr odaklı yapısal değişikliğe dair ilk kez merak edilen bütün soruları ele alan bir açıklamada bulundu.

OpenAI, Kâr Odaklı Yapısal Değişiklik Planını Açıkladı

OpenAI, uzun zamandır büyük bir değişikliğe gitmeyi planlıyor ve şirket sonunda bu planlarını açıklığa kavuşturdu. Yapay zeka araştırma şirketi, düşünülenden daha fazla para toplamayı kolaylaştıracak yeni bir şirket türü yaratacağını ve kâr amacı gütmeyen yapının OpenAI’a koyduğu kısıtlamaları kaldıracağını söyledi.

OpenAI’ın yeniden yapılanmaya gitmesi özellikle Elon Musk gibi teknoloji dünyasının önde gelen isimleri tarafından tartışılmıştı.

OpenAI’ın kâr amacı gütmeyen koluna varlıklarını adil bir şekilde ayırıp ayırmayacağı ve şirketin yapay zeka modellerini geliştirdikçe kâr elde etme ile toplumsal fayda sağlam arasında nasıl denge kuracağı gibi sorular tartışmanın temelini oluşturuyordu.

OpenAI, Kâr Sınırlamalarından Kurtulmak İstiyor

OpenAI’ın ileriye yönelik planları arasında yapay genel zeka (AGI) geliştirmek var. Bu, insan zekasının ötesine geçen bir yapay zeka türü. Şimdiki yapay zeka modelleri ile arasında uçurum olduğu söylenebilir.

Tahmin edilebileceği gibi, AGI gelişimi için büyük finansal kaynaklar gerekiyor. Bunun için de OpenAI yatırımcıları çekmeye ihtiyacı var. Şirket, bu hedef doğrultusunda yapısında değişikliğe gitmeyi ve mevcut yapısının önüne çıkardığı engelleri aşmayı hedefliyor.

OpenAI, 6.6 milyar dolarlık yatırım turu ile ekim ayında 157 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. Bu, şirketin yatırımcı çekmek için attığı önemli bir adım olmakla birlikte yatırımın sağlanması için OpenAI’ın da kurumsal yapısında değişikliğe gitmesi ve kârlılığı sınırlayan bu yapıdan kurtulması gerekiyordu.

Yatırımcılar, OpenAI’ın bu değişiklikleri iki yıl içinde gerçekleştirmesini istiyordu. Yatırımın gerçekleşmesi buna bağlıydı.

Bunlara ek olarak, OpenAI, blog yazısında kâr amacı gütmeyen birimin PBC’de bağımsız mali danışmanlar tarafından belirlenen hisse şeklinde önemli bir paya sahip olacağını ifade ederek tarihteki en iyi kaynaklara sahip kâr amacı gütmeyen oluşumlardan biri olacağını belirtti.

Bu, şirketin toplumsal fayda ile kâr elde etme arasında nasıl bir denge kuracağına yönelik sorulara verilen bir cevap olarak görülüyor.

Exit mobile version