Mac’te NTFS Dosya Sistemi Ayarları  

NTFS dosya formatlama sistemi ile ilgili uyumsuzluk sorunlarına kesin çözüm!   

Bilgisayarlarımız günümüzde belki de en çok kullandığımız cihazlarımız arasında ilk sıralardaki yerini koruyor. Teknoloji, bilişim ve internet dünyasında yaşanan gelişmeler bizleri bilgisayara daha bağımlı hale getirip ihtiyaçlarımızı karşılamaya yöneliyor. Bilgisayarların fazla kullanımı, doğru orantılı olarak fazla dosya sayısı anlamına geliyor. Dosyalarımız her an, her saniye bilgisayarlarımızda birikiyor ve artık bilgisayarlarımız bu dosyaların yükünü sırtında taşıyamıyor. Bu durumda da yedekleme işlemi devreye giriyor. Bilgisayarlarımızda bulunan dosyaları yedeklemek için pek çok yöntem bulunsa da Apple bilgisayarı olanlar daha fazla olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyor. Apple yani; Mac bilgisayarlarda NTFS dosya formatlama sistemi bulunuyor. Bu sistem de çeşitli uyumsuzluklar içerdiğinden dolayı yedekleme yapmak bir kabusa dönebiliyor.  

Bu yazımızda sizlere NTFS dosya formatlama sistemiyle uyumsuzluk yaşamamanız için bazı çözüm önerilerinden söz edeceğiz. Bahsettiğimiz çözüm önerileriyle beraber artık Mac’te yedekleme esnasında uyumsuzluk ibaresi ile karşı karşıya kalmayacaksınız. Mac bilgisayarlarda yaşanan uyum ve yazma sorununa getirilen çözümler sayesinde NTFS dosya formatlama sistemi sizlere bir engel teşvik etmeyecek. Böylece dosyalarınız biriktiği zaman bu dosyaları kolay şekilde harici disklere yedekleyip uyum problemi yaşamadan bilgisayarınızın yükünü hafifletebileceksiniz. Yedeklemede sorun yaşamak istemeyenlere çözümleri aşağıda sıraladık. 

Paragon NTFS 

Sizlere ilk çözüm önerimiz; Paragon NTFS. İlk önce Paragon NTFS’nin özelliklerinden söz etmek istiyoruz. Öncelikle Paragon NTFS ücretlidir. Resmi internet sayfası üzerinden satın alabilirsiniz ve hemen dosya yedeklemeye başlayabilirsiniz.  

Ürün için 2 farklı sürüm hazırlandı. Ürünün son sürümü MacOS Mojave’ydi. İlk sürümü ise; Sierra olarak biliniyor. Özellikle son sürüm olan Mojave, ilk sürüme nazaran daha çok tercih ediliyor ve tutuluyor. Yeni sürüm daha gelişmiş donanımlara sahip olduğu için Paragon da ilk sürümü geri planda bırakarak yeni sürümüyle piyasada boy gösteriyor.  

SSD diskler üzerinde çalışabilen Paragon NTFS 3 farklı özelliği kullanıcılarına sağlıyor. Bunlar yazma, okuma ve tabi ki yedekleme özellikleridir. NTFS diskleri, yerel bir disk haline getirmeyi başarıyor. Üstelik kurulumu da çok kolay. Üstelik, MAC ve Windows arasında geçiş sağlama ve dosya aktarımı yapma gibi imkanları kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. 

Öncelikle ürünün son sürümünü satın aldığınızda kurulum sihirbazı sayesinde birkaç dakika içerisinde Mac’inize kolayca kuruyorsunuz. Ürünün beni çok etkileyen yanı; Mac ve Windows arasında geçiş yapabilme imkanı. Bu geçiş sayesinde dosya aktarımı yapabilirsiniz. Eğer ürünü tercih edip etmeme konusunda kararsız kaldıysanız bu özelliğini göz ardı etmeyin, deriz. 

exFAT 

Dosya yedekleme ve dosya aktarımı yapma konusunda sizlere önerebilecekleriz arasında son olarak exFAT yer alıyor. exFAT diğer uygulamanın aksine ücretsiz olarak piyasada ve herkese açık şekilde hizmet veren bir uygulama. exFAT’ın geliştiricisi ise; Windows olarak tanınıyor.

Sınırsız olma özelliğiyle dikkat çekiyor ve 16 Exabyte’lık dev kapasite boyutuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Ücretsiz olarak NTFS sorunlarına çözüm aramak isteyenlerin tercih edebileceği bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik HD video çekmek, biriktirmek gibi işlerle uğraşıyorsanız 16 Exabyte boyutunun bulunması sizlerin işini kolaylaştırabilecektir. 

Öncelikle ürünün ücretsiz olması Paragon NTFS’den daha cazip olmasına sebep oluyor. Üstelik boyutu da oldukça yüksek. Ancak Mac ve Windows arasında geçiş yapmak isterseniz ya da eski bir cihazınız varsa çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. exFAT pek çok cihazla uyumlu değil; dolayısıyla kullanımdan önce uyum testi yapmalısınız. 

Bunlar dışında FUSE ve Apple Deneysel NTFS Yazma Desteği seçenekleri var. Ancak FUSE’yi kullanmak için MacOS’un okuma ve yazma ayarlarına girerek buradan değişiklikler yapmanız gerekiyor. Yaptığınız bu değişiklikler ise birer risk faktörü. Dolayısıyla FUSE’yi önermiyoruz. Apple Deneysel NTFS Yazma Desteği de henüz iyi durumda değil. Her ne kadar Apple tarafından kullanıma açılsa da tamamlanmadığı için bir risk sayarak bu seçeneği de önermiyoruz. 

Dolayısıyla size güvenilir yoldan önerebileceklerimiz arasında ilk olarak ücretli olan Paragon NTFS, ikinci olarak da ücretsiz olan exFAT var. Sizler bu iki seçenek arasından kendinize en uygun olanı tercih edebilirsiniz. 

Exit mobile version