Apple, yeni Mac modellerini 10 Kasım 2020’de tanıttı. Yeni modeller Apple’ın kendi üretimi ilk çip ile geldi. 16 milyar transistörün sığdığı yeni M1; CPU, GPU, Neural Engine, G/Ç ve çok daha fazlasını küçücük tek bir çipe entegre edebiliyor.
İnovatif bir yaklaşım sunan M1, bulunduğu her üç modelde de macOS Big Sur ile güçlerini birleştirerek kalıpları yerle bir eden hız, iddialı grafikler, inanılmaz bir güç verimliliği ve daha iyi pil ömrü sunuyor.
Şimdi Apple’ın M1 çipe sahip üç yeni Mac’i olan MacBook Air, 13 inç MacBook Pro ve Mac mini’yi tüm yenilikleri ile yakından inceliyoruz.
MacBook Air
En ince ve en hafif dizüstü bilgisayar, Apple M1 çip ile tamamen yenilendi. 3,5 kata kadar daha hızlı CPU, 5 kata kadar daha hızlı GPU, en gelişmiş Neural Engine birimi ile sayesinde 9 kata kadar daha hızlı yapay öğrenme performansı ve MacBook Air’de şimdiye kadar sunulan en uzun pil ömrü ile geldi.
Yeni Mac, Küçücük bir çip, kocaman bir adım
Mac için özel olarak tasarlanan ilk çip olan Apple M1 system on a chip (SoC) teknolojisine yakından bakalım. M1 çipte hızlı bir CPU bulunuyor. Bu işlemci hızı sayesinde MacBook Air profesyonel kalitede düzenleme işlemleri ve aksiyon dolu oyunlar gibi oldukça ağır görevlerin üstesinden gelebiliyor. Evet, yanlış okumadınız; oyunlar!
Çipteki 8 çekirdekli CPU önceki nesle göre 3,5 kata kadar daha hızlı. Üstelik yüksek performans çekirdeklerini, günlük işleri on kat daha az güç harcayarak yapabilen verimlilik çekirdekleriyle dengeliyor. M1 çipte bulunan 8 çekirdekli CPU; dört adet performans ve dört adet verimlilik çekirdeği ile geliyor. Bu kombinasyon, büyük güç gerektiren birden fazla iş parçacıklı görevleri yerine getirmek için birlikte çalışıyor. Çok daha az güçle çok daha yüksek performans elde edilirken pil ömrü de önemli ölçüde artıyor.
Dört adet verimlilik çekirdeği günlük işler için gereken performansı on kat daha az güç harcayarak sağlıyor. Bu verimlilik çekirdekleri daha hafif görevleri tamamlamanın en verimli yolunu sunuyor. Böylece performans çekirdekleri de en zorlu iş yüklerine odaklanabiliyor. Xcode ile çok daha kısa sürede kod derleyebiliyorsunuz. Logic Pro ile birden fazla parça, eklenti ve sanal enstrüman kullanarak profesyonel kalitede müzik kaydı, miksaj ve mastering işlemleri yapabiliyorsunuz. Ve Adobe Lightroom’da benzersiz bir hız ve duyarlılıktan yararlanarak çok iyi görseller oluşturabiliyorsunuz.
Grafikler…
M1 çipteki GPU, MacBook Air’i farklı bir seviyeye taşıyor. M1, bir kişisel bilgisayardaki en hızlı entegre grafik teknolojilerini sunuyor. Bu sayede önceki nesle göre 5 kata kadar daha hızlı grafik performansı sağlıyor. İnanılmaz grafik performansı MacBook Air yoğun grafik performansı gerektiren projelerin üstesinden gelme becerilerini yeni bir seviyeye çıkarıyor. Şimdi ilk kez, içerik üreticileri maksimum kaliteye sahip birden çok 4K video akışını tek bir kare bile atlamadan ve sorunsuz bir şekilde düzenleyebiliyor ve oynatabiliyor.
18 saate kadar pil ömrü
Yeni MacBook Air, önceki nesle göre 6 saat daha uzun pil ömrü, yani 18 saatlik mobilite vadediyor. Açıkçası önceki nesil MacBook Air’de 12 saatlik pil ömrü son derece tartışmalı bir konuydu. Bizler de testlerimizde asla 12 saatlik pil dayanıklılığı elde edemedik, genel görüşün 8-9 saat aralığında seyrettiği düşünüldüğünde yine de yeni MacBook’un yaklaşık yüzde 30 civarı daha iyi pil ömrü sunabileceğini düşünmek güzel. Bu noktada yeni modelde 12 saatlik yeni bir pil dayanıklılığı görebiliriz. Modeli test merkezimizde ağırlayıp detayları sonraki sayımızda paylaşacağız.
Termal verimlilik ve yapay zeka
M1 çipin sektör lideri verimliliği sayesinde MacBook Air fansız bir tasarımda muhteşem bir performans sunuyor. Alüminyum ısı dağıtıcısı, sistemde üretilen ısıyı dağıtıyor ve görev ne kadar zorlu olursa olsun MacBook Air tamamen sessiz bir şekilde çalışıyor.
16 çekirdekli Neural Engine ile 9 kata kadar daha hızlı.14 Çok iddialı. MacBook Air’deki uygulamalar, fotoğraflar üzerinde profesyonel düzeyde otomatik rötuşlama veya sihirli değnek ve ses filtresi gibi akıllı araçları kullanırken daha hassas otomatik algılama gibi özellikler ve çok daha fazlası için yapay öğrenmeden yararlanabiliyor. Bu yalnızca zekanın gücü değil, aynı zamanda kapsamlı yapay öğrenme teknolojilerinin de gücü.
Yapay öğrenmenin büyüsü M1 çipteki yapay öğrenme teknolojileri Mac uygulamaları için yepyeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Yapay öğrenme sayesinde uygulamalar çok büyük miktarda veriyi temel alarak modeller oluşturup kullanabiliyor. Bu sayede fotoğraf ve videolarda arkadaşları ve aile üyelerini algılamak, dikte için doğal konuşma dilini anlamak ve hatta sesi analiz ederek kahkaha, alkış ve daha fazlasını tespit etmek gibi işlemler mümkün hale geliyor.
Hız ve duyarlılık
M1 çip ve macOS Big Sur birlikte çalışarak tüm sistemi daha hızlı hale getiriyor. MacBook Air uyku modundan anında çıkıyor. Fotoğraflara göz atmak veya Safari’de gezinmek gibi günlük işler hız kazanıyor. Üstelik yüksek performans gerektiren uygulamalarınız ihtiyaç duydukları güce kavuşuyor.
Birleşik bellek
M1 çipte 16 GB’a kadar kapasiteye sahip süper hızlı birleşik bellek bulunuyor. Yüksek bant genişlikli ve düşük gecikmeli tek bir bellek havuzu, uygulamaların CPU, GPU ve Neural Engine arasında verimli bir şekilde veri paylaşmasına olanak veriyor. Böylece yaptığınız her şey çok daha hızlı ve akıcı hale geliyor.
SSD depolama
2 TB2 TB’a kadar SSD depolama kapasitesi ve 2 kata kadar daha hızlı SSD öne çıkıyor.
Retina ekran
2560 x 1600 çözünürlüğe sahip 13.3 inç Retina ekranda görüntüler inanılmaz bir gerçekçilik seviyesine yükseliyor. Metinler son derece net görünüyor. Renkler çok daha canlı hale geliyor. Ve kasanın kenarlarına kadar uzanan cam sayesinde, büyüleyici görüntülere odaklanmanızın önünde hiçbir engel kalmıyor.
Magic Keyboard
Yazma deneyiminin yanında bambaşka özellikler de sunan bir klavye. Tek kelimeyle büyüleyici. Önceden programlanmış yeni kestirmeler sayesinde kullanışlı özelliklere daha da kolay erişiyorsunuz. Siri’den yardım alıp, klavye dilleri arasında geçiş yapabilmeniz, yanıt yazarken en sevdiğiniz emoji’yi kullanmanız veya aradığınız belgeyi Spotlight ile bulmanız da mümkün. Tek dokunuşla yapabileceğiniz pek çok şey var. Üstelik ortam ışığı sensörlü ve arkadan aydınlatmalı tuşlar loş ışıkta yazmanızı kolaylaştırıyor.
MacBook Pro
Apple M1 çip, 13 inç MacBook Pro’ya hız ve güç kazandırıyor. 2,8 kata kadar daha yüksek CPU performansı, 5 kata kadar daha hızlı grafik teknolojileri, gelişmiş Neural Engine birimi sayesinde 11 kata kadar daha hızlı yapay öğrenme, 20 saate kadar pil ömrü ile bir Mac’te şimdiye kadar sunulan en yüksek pil performansı dikkat çekenler arasında.
8 çekirdekli CPU, tam çip ileri…
M1 çip, MacBook Pro’yu daha hızlı ve güçlü hale getiriyor. Önceki nesle göre 2,8 kata kadar daha hızlı işlem performansı sunan 8 çekirdekli CPU, karmaşık iş akışlarının ve ağır iş yüklerinin kolayca üstesinden geliyor. Ve inanılmaz bir enerji verimliliğiyle çalışıyor.
8 çekirdekli GPU
M1 çipteki 8 çekirdekli GPU, grafik işlem gücünde 5 kat gibi yüksek bir düzeyde artış sağlayarak kişisel bilgisayarlar arasında dünyanın en hızlı entegre grafik teknolojilerini sunuyor.
Yapay öğrenme teknolojisi sayesinde video analizi, ses tanıma, görüntü işleme ve daha fazlası olağanüstü bir hız ve otomasyonla gerçekleştiriliyor. Ve M1 çipin içindeki 16 çekirdekli Neural Engine ve kapsamlı teknolojiler MacBook Pro’nun yapay öğrenme performansını yepyeni bir boyuta çıkarıyor.
Tüm gün süren pil ömrü: 20 saate kadar
MacBook Pro, yeni çipi ile birlikte pil dayanıklılığını bambaşka boyuta taşıyor. Yeni modelde öncekine kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha yüksek pil dayanıklılığı söz konusu.
Birleşik bellek
M1 çip. Tam bir işkolik. M1 çipte 16 GB’a kadar kapasiteye sahip süper hızlı birleşik bellek bulunuyor. Yüksek bant genişlikli ve düşük gecikmeli tek bir bellek havuzu, uygulamaların CPU, GPU ve Neural Engine arasında verimli bir şekilde veri paylaşmasına olanak veriyor. Böylece yaptığınız her şey çok daha hızlı ve akıcı hale geliyor.
SSD depolama
2 TB’a kadar SSD depolama kapasitesi sunacak olan MacBook Pro, 3.3 GBps’ye kadar sıralı okuma hızı sunuyor.
Retina ekran
Göz alıcı Retina ekranda görüntüler yüksek bir ayrıntı ve gerçekçilik seviyesine yükseliyor. Metinler son derece net görünüyor. Parlak LED arkadan aydınlatma, siyahların koyu ve beyazların parlak görünmesini sağlıyor. P3 geniş renk yelpazesi, standart renk yelpazesine (sRGB) göre daha canlı yeşiller ve kırmızılar sunuyor. Ve her MacBook Pro’da bulunan True Tone teknolojisi, daha doğal bir görüntüleme deneyimi için beyaz dengesini etrafınızdaki ışığın renk sıcaklığıyla eşleşecek şekilde otomatik olarak ayarlıyor.
Touch Bar
Magic Keyboard ile her şeyi daha hızlı ve verimli bir şekilde yapabiliyorsunuz. Geliştirilmiş makas tipi mekanizması hassas, rahat ve sessiz bir yazma deneyimi sunuyor. Başarıya giden daha fazla kestirme yol. En sık kullandığınız emoji, tercih ettiğiniz diller ve Siri’ye daha hızlı erişim gibi yeni kestirmelerin ve özelliklerin keyfini Touch Bar ile çıkarmaya devam ediyorsunuz. Elbette opsiyonel, yani bir miktar daha yüksek bütçe ayırdığınız taktirde.
Son olarak Pro’daki yeni nesil Wi-Fi şimdi daha hızlı. Üstelik ağa katılan aygıt sayısı artsa bile MacBook Pro’nuzun bağlantısının güçlü kalmasını sağlıyor.
Yeni Mac mini
Mac mini de yenilendi. 50 santimetrekarelik tasarım devam ederken, estetik faktörler de herhangi bir değişikliğe uğramadı. Apple M1 çip, çok becerikli ve çok yönlü masaüstü bilgisayarı Mac mini’yi bambaşka bir boyuta taşıyor. 3 kata kadar daha hızlı CPU performansı, 6 kata kadar daha hızlı grafik performansı inanılmaz.
M1 çipteki 8 çekirdekli GPU, hızlı entegre grafik teknolojilerini Mac mini’ye getirerek grafik performansında 6 kat gibi çarpıcı bir artış sağlıyor. Bu, akıl almaz bir güç demek. Hem de böylesine kompakt bir tasarımda.
16 çekirdekli Neural Engine. Operasyonun beyni. Yapay öğrenme teknolojisi; video analizi, ses tanıma, görüntü işleme ve daha fazlası için olağanüstü bir hız ve otomasyon sunuyor. Ve M1 çip, içindeki 16 çekirdekli Neural Engine ve kapsamlı yapay öğrenme teknolojileri sayesinde Mac mini’yi yapay öğrenme için çok güçlü bir aygıt haline getiriyor.
M1 çipteki teknoloji entegrasyonu sayesinde Mac mini kendisinden çok daha büyük bilgisayarları geride bırakıyor. Yoğun performans isteyen görevleri gerçekleştirirken önceki nesle göre yüzde 60’a kadar daha az enerji harcıyor.
Birleşik bellek
M1 çipte 16 GB’a kadar kapasiteye sahip süper hızlı birleşik bellek bulunuyor. Yüksek bant genişlikli ve düşük gecikmeli tek bir bellek havuzu, uygulamaların CPU, GPU ve Neural Engine arasında verimli bir şekilde veri paylaşmasına olanak veriyor. Böylece yaptığınız her şey çok daha hızlı ve akıcı hale geliyor.
SSD depolama
Mac mini’de tamamen flash depolama bulunuyor. 2 TB’a kadar SSD tüm fotoğraf ve video arşivlerinize, dosyalarınıza ve uygulamalarınıza ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 3.4 GBps’ye çıkabilen hızlar sayesinde uygulamalar ve dosyalar anında açılıyor ve yükleniyor.
Onunla güçlü bağlar kuracaksınız
İki adet süper hızlı Thunderbolt / USB 4 bağlantı noktası, iki adet USB-A bağlantı noktası, HDMI 2.0, Wi-Fi 6 ve Gigabit Ethernet. Mac mini her şeyiyle her şeye hazır.
Kompakt tasarımı, olağanüstü performansı ve çok çeşitli bağlantı noktalarıyla Mac mini, şaşırtıcı derecede çok yönlü bir kullanım imkânı sunuyor. Güçlü M1 çip sayesinde 50 santimetrekarelik gövdesinde harikalar yaratıyor. Mac mini’yi hiç tahmin etmediğiniz yerlerde iş başında görmeye hazır olun.
Örneğin;
- Evdeki ofis
- Oyunlar
- Müzik
- Dijital görseller ve tabelalar
MacBook Air’in pil ömrü gerçekten 6 saat arttı mı?
Yeni MacBook Air, önceki nesle göre 6 saat daha uzun pil ömrü, yani 18 saatlik mobilite vadediyor. Açıkçası önceki nesil MacBook Air’de 12 saatlik pil ömrü son derece tartışmalı bir konuydu. Bizler de testlerimizde asla 12 saatlik pil dayanıklılığını hiçbir zaman elde edemedik, genel görüşün 8-9 saat aralığında seyrettiği düşünüldüğünde yine de yeni MacBook’un yaklaşık yüzde 30 civarı daha iyi pil ömrü sunabileceğini düşünmek bile güzel.
“İçi yepyeni, dışı hep mini Mac mini”
Ekran başında bir etkinlik daha…
Apple, 2020’nin son etkinliğini de online formatta gerçekleştirdi. Koronavirüs, şirketin keyifli ‘fiziksel’ etkinliklerine ciddi bir darbe vurdu bir nevi. Diğer yandan online format, küresel ölçekte geniş bir tanıtım imkanını da beraberinde getirdi. İnsanlar, daha önce hiç olmadığı kadar yoğun şekilde ‘etkinliklerin online şekilde düzenleneceğini’ öğrenerek ekran başına geçtiler.
Şimdiye kadar neredeydin Apple M1 çip?
Apple’ın her üç Mac’inde de akıl almaz performans, verimlilik ve şarj dayanıklılığı artışı var. Bu durum, ‘şimdiye kadar neredeydin Apple M1 çip’ dedirtti.
Seneye artık…
Apple, tasarımları tekrar ele alma konusunda ciddi bir durgunluk yaşıyor sanki. Sürekli aynı görsel tasarımla gelen Apple ürünlerini bir süre işin başındaki ikonik kişi Sir Johny Ive’yi bağlamıştık ama meğer durum endüstriyel mühendislik alanındaki ‘tembellikmiş!’ Apple’ın akıllı saat serisi ve iPad’lerinden sonra üç yeni Mac ürününde de tasarım değişmedi. Sadece donanımla yetindik. Umarız, seneye artık bir şeylere dokunulu