Apple, daha çok kazanmak istiyor ama bu yöndeki AirTag adımı pek de mantıklı görünmüyor…
Apple, AirTag adını verdiği yeni bir gadget ile teknoloji dünyasını şaşırttı. Bu ilginç aygıt, çantanıza, cüzdanınıza takılabiliyor. Eşyalarınız, iPhone’unuzdaki Bul uygulaması üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. Apple aygıtlarını da takip edebiliyor, bu sayede örneğin çocuğunuzun nerede olduğunu harita üzerinden görüyorsunuz.
Çalışma prensibi çok yeni bir fikre dayanmıyor, cüzdanınıza bir tane taktınız diyelim; iPhone’daki Bul uygulamasında ‘Nesneler’ sekmesine gidip yerleşik hoparlörden “Hey Siri, cüzdanımı bul” diyorsunuz, cüzdanınızdaki AirTag ses çıkarmaya başlıyor, takip ederek buluyorsunuz. AirTag’iniz yakındaysa iPhone’unuz Tam Konum Bulma özelliği ile sizi doğrudan ona yönlendirebiliyor. Ultra Geniş Bant teknolojisi sayesinde AirTag ile aranızdaki mesafeyi ve hangi yöne gitmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz. Bu özellik ‘Tam Konum Bulma’ adını alıyor ve iPhone 11 ve sonrası modellerde kullanılabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Apple AirTag Tanıtıldı
Diyelim bir eşyanızı spor salonu veya plaj gibi uzak bir yerde unuttunuz. Dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca iPhone, iPad ve Mac’ten oluşan Bul ağı AirTag’inizi bulmanıza yardımcı oluyor.
AirTag’iniz, Bul ağında yer alan yakındaki aygıtların algılayabildiği güvenli bir Bluetooth sinyali yayıyor. Bu aygıtlar AirTag’inizin konumunu iCloud’a gönderiyor, siz de Bul uygulamasını açarak AirTag’inizin nerede olduğunu haritada görebiliyorsunuz. Tüm bu süreç, gizliliğinizi korumak için anonim ve şifrelenmiş olarak gerçekleşiyor. Apple’a göre AirTag o kadar verimli çalışıyor ki pil ömrü veya veri kullanımı hakkında endişelenmeniz gerekmiyor. Ancak burada bazı sorunlar var, zira AirTag çıktığı gibi hack’lendi ve insanların başkalarının AirTag takılı eşyalarını bulabileceği ortaya çıktı. Apple, bu noktada hızlıca bir yama yayınlasa da tehlikenin boyutu daha ilk andan gözler önüne serildi.
AirTag, o kadar da güvenli ‘sayılmaz’
Apple’a göre AirTag’inizin nerede olduğunu yalnızca siz görebiliyorsunuz. Konum verileriniz ve geçmişiniz hiçbir zaman AirTag’de saklanmıyor. AirTag’inizin konumunu ileten aygıtlar da anonim kalıyor ve konum verileri her adımda şifreleniyor. Bu sayede AirTag’inizin konumunu veya onu bulmanıza yardımcı olan aygıtın kimliğini Apple bile göremiyor. İyi, hoş ama kimse ‘göremeyeceğini’ garanti etmiyor.
Apple ayrıca “AirTag, istenmeyen takip durumlarını önleyecek şekilde tasarlandı. Başka birinin AirTag’i sizin eşyalarınıza karışırsa iPhone’unuz o AirTag’in sizinle olduğunu algılayıp bir uyarı gönderiyor.” diyor.
Güvenlik uzmanlarına göre AirTag, kullanıcı gizliliğine yönelik yeni bir sorun kaynağından başka bir şey değil. Dramatik bir şekilde konu, kötü yönde kullanıma da son derece açık. Örneğin takip etmek istediğiniz biri var, gizlice okul çantasına AirTag takıp, kimse fark etmeden bunu yapabilirsiniz. Tüm bunlar daha şimdiden yapılabileceği kanıtlanmış kötüye kullanım konuları.
AirTag, 299 TL gibi bir fiyatla geldi. Teoride çok sayıda satın alınıp çeşitli eşyalarda, Apple ürünlerinde ‘takip için’ kullanılması şeklinde bir ticari plan söz konusu. Tüm eşyalarınızı Apple AirTag ile donatır mısınız bilinmez ama Apple, bunun olabileceğine inanıyor gibi. Merak edilen bir diğer konu da eşleştirme ve kullanım olabilir.
Kolay kullanıma artı puan
Tek dokunuşla kurulum sayesinde AirTag’iniz iPhone veya iPad’inize anında bağlanıyor. AirTag’iniz için bir isim girin, onu dilediğiniz eşyaya takın ve haritadan takip edin. İşte bu kadar basit. AirTag bildirimlerini Apple Watch üzerinden de alabiliyorsunuz. Pil süresi de akıllardaki sorular arasında muhtemelen.
Aygıt, kolayca değiştirebileceğiniz standart bir pille bir yıldan uzun süre çalışabiliyor. Ve iPhone’unuz pili ne zaman değiştirmeniz gerektiğini size bildiriyor. Bir detay da su ile ilgili. Diyelim ki AirTag takılı anahtarlarınız bir su birikintisine düştü. Veya belki de AirTag’inizin üzerine bol bol yağmur yağdı. Sorun olmuyor, çünkü AirTag suya dayanıklı.
AirTag Pahalı
Ben illa AirTag gibi bir aygıt istiyorum diyorsanız aynı işlevlere sahip başka seçenekler de var. Üstelik fiyatları 300 TL değil 100 TL civarında. AirTag satın alındığında harici bir kulp ya da deri kap da almanız gerek. Apple aksesuarlarına giderseniz de yine bir AirTag ücreti daha ödüyorsunuz.
Genel itibarıyla AirTag, MacLine ekibi olarak pek tavsiye edemeyeceğimiz ender Apple ürünlerinden biri. Bu yönüyle ilk olmamakla birlikte son yıllar baz alındığında ender örnekler arasında.
Sonuç
Apple, AirTag ile ek gelir hedefliyor. Hem yüksek kar marjı ile yeni bir ürün sunuyor hem de yan ürünleri üzerinden gelirlerini katlamaya devam ediyor. İnovasyon içermeyen bu retro ürün ile birlikte Apple’ın sitesinden AirTag’e özel Hermes marka deri aksesuarlar bile satın alabiliyorsunuz. Burada söz konusu fiyatlar 4 bin TL’lere kadar çıkıyor. Şirket, ilerde Apple-pil satmaya kalkar mı bilmiyoruz ama AirTag’in 4’lü paketlerde satışı var. Burada 4 al 3 öde gibi (999 TL) bir fiyatlandırma göze çarpıyor. Bu tip kampanyaların da ilerde çeşitlenmesi ile karşılaşabiliriz. Apple, daha çok kazanmak istiyor ama AirTag adımı bu yönde pek de mantıklı görünmüyor…
Yorum Yap