Yeni iOS 14 – Android 11’e Dair 13 Soru ve Yanıtı

iOS ve Android dünyasının en yeni yıldızları nihayet kullanıcılarıyla buluştu. Android 11 Eylül’de, iOS 14 ise Ekim’de final sürümleri ile cihazlardaki yerini almaya başladı. Her iki yazılım da çok sayıda yenilikle kullanıcıları karşılarken bazı özelliklere dair çeşitli sorular da gündemdeki yerini aldı. Bizler de bu rehber içeriğimizde her iki işletim sistemi için toplamda 13 sorunun yanıtını sıraladık.

İlk olarak iOS ile başlıyoruz…

iOS 14

1- Araç takımlarını Ana Ekran’a nasıl eklerim?

Araç takımları, bir bakışta size daha fazla bilgi sağlayacak şekilde tamamen yeniden tasarlandı. Şimdi onları Ana Ekran’ınıza da ekleyebiliyor, farklı boyutlar arasından dilediğinizi seçip istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. İşte nasıl yapılacağı;

2- Uygulama Arşivi’ndeki uygulamaları nasıl değiştiririm?

Yeni Uygulama Arşivi, tüm uygulamalarınızı kolayca gezinebileceğiniz sade bir görünümde otomatik olarak düzenliyor. Uygulamalar kategorilere göre sıralanıyor ve en sık kullandıklarınız her zaman sizden sadece bir dokunuş uzakta yer alıyor. Dokunup sürüklediğinizde Uygulama Arşivi’ne taşımış oluyorsunuz.

İğnelenmiş sohbetleri listeme ekleyebilir miyim?

 

Kolayca erişmek istediğiniz dokuz adede kadar sohbeti listenizin en üstüne iğneleyebiliyorsunuz, böylelikle önemli sohbetlerinizi kolayca takip edebilirsiniz.

3- Mesajda birinden nasıl bahsederim?

Bir isim yazarak mesajınızı doğrudan o kişiye yöneltebilirsiniz. Ayrıca biri sizden bahsettiğinde isminiz vurgulanır. Hatta dilerseniz aktif olarak sohbet edilen bir grubu sadece sizden bahsedildiğinde bildirim gönderilecek şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Hepsi iOS 14’ün yenilikleri.

4- Rehberler güncelleniyor mu?

Apple Harita editörleri, güvenilir markalarla ve iş ortaklarıyla birlikte çalışarak dünyanın dört bir yanındaki yemek, alışveriş ve seyahat mekanları için Rehberler’i hazırladı. Rehberler’i kaydedebiliyorsunuz, üstelik yeni yerler eklendiğinde otomatik olarak güncellendiklerinden elinizin altında her zaman en yeni öneriler oluyor.

5- Çeviri için Sohbet Modu’nu nasıl aktif ederim?

Farklı diller arasında gerçekleştirilen sohbetler hem doğal ve kolay olmalı hem de gizli kalabilmeli. 11 farklı dilde yapılan sohbetleri çevirmek için tasarlanan yepyeni Çeviri uygulaması ile tanışın.Çeviri uygulaması sayesinde sohbetler hem çok doğal hem de çok kolay. Telefonunuzu yatay konuma getirip mikrofon düğmesine dokunmanız ve konuşmanız yeterli.

6- Ayna moduyla nasıl selfie çekerim?

iOS 14’te, fotoğrafı kamera çerçevesinde gördüğünüz gibi yakalayan ayna moduyla selfie çekebilirsiniz. Ön Kamera Ayna Modu özelliğini açmak için Ayarlar > Kamera’ya gidin ve ayarı açın.

7- Uyarlanabilir aydınlatma özelliğini nasıl kullanabilirim?

Desteklenen aydınlatma aksesuarları şimdi renk sıcaklığını gün boyunca değişecek şekilde ayarlayarak rahatlığı ve üretkenliği en üst düzeye çıkarıyor. Sabah daha sıcak tonlarla güne başlayın ve akşam olduğunda rahatlamak için mavi ışığı kaldırın.

8- Kayıt göstergesi nedir?

Bir uygulama mikrofonunuzu veya kameranızı kullanırken ekranınızın üst kısmında bir gösterge beliriyor. Ve Denetim Merkezi’nde herhangi bir uygulamanın son zamanlarda onları kullanıp kullanmadığını görebiliyorsunuz.

Android 11

9- Dahili ekran kaydediciyi nasıl kullanırım?

Hızlı Ayarlar menüsünde yer alan seçenekle artık ekran kaydı almak çok kolay. Öncesinde bunun için uygulama kullanmak gerekebiliyordu, yeni Android 11 ile ekran kaydı alıp kolaylıkla paylaşmak mümkün hale geldi. Bu özellik Samsung’un One UI arayüzünde halihazırda mevcuttu, yeni sürümle tüm cihazlara geldi diyebiliriz.

10- Resim içinde resimde boyutlandırma nasıl yapılır?

Android 10’da belli boyutlarda kullanılabilen resim içinde resim özelliği 11. sürüm ile birlikte belli boyutlarda da ayarlama yapabilme olanağı tanıyor. Resim içinde resim boyutlandırma için parmaklarınızla kıstırma hareketi yaparak işlemi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

11- Tek seferlik izin nedir?

Android 11 sürümü ile gelen yeni özelliklerden en önemlilerinden biri kullanıcının donanım bilgilerine erişmek isteyen uygulamalar için “tek seferlik izin” seçeneği. Bu sayede uygulamalar kullanıcının konum, mikrofon ve kamera verilerine tek izin sayesinde erişebilecek. Google Android 10 sürümünde bir uygulamaya sadece açık olduğu zaman izin vermenizi sağlıyordu Android 11 sürümü ile birlikte ise tek seferlik izinler vermek mümkün hale geldi.

12- Bubble API bana ne gibi faydalar sağlıyor?

Android 11 ile gelen bir diğer özellik ise baloncuklar. Türkçeye çevrilmiş haliyle “baloncuk” ifadesini kullanabileceğimiz Bubble API Android’in yeni sürümü ile daha da yaygınlaştı. Bu API’yi destekleyen mesajlaşma uygulamaları arka plana atıldığı zaman kullanıcının profil resmini gösteren küçük bir baloncuk ile ekranda kalmaya devam ediyor. Bu sayede kullanıcı istediği zaman uygulamayı tekrar açmak zorunda kalmadan bu baloncuğa dokunarak mesajlaşmaya kaldığı yerden devam edebiliyor.

13- Mobil ehliyet güvenli mi?

Android 11 ile ISO 18013-5 uyumlu mobil ehliyet gibi kimlik bilgileri güvenli bir şekilde saklanabiliyor. Bu özellik sayesinde ilgili teknolojinin yaygınlaşmaya başlamasıyla hizmetin kullanıldığı bir bölgede yanınızda ehliyet gibi belgelerin taşımak zorunda kalmayacaksınız.

iOS 14 hangi cihazlara geldi?

Android 11 Eylül’de, iOS 14 ise Ekim ayında final sürümleri ile milyonlarca cihazdaki yerini almaya başladı…


 

Exit mobile version