Unutulmaz Cep Telefonları

Klasikler Ölmez yazı dizisi ile geçmişin unutulmaz video oyunları, cep telefonları, bilgisayarlar ve daha birçok teknoloji yıldızını sayfalarımıza taşıyoruz. İlk bölümün konukları cep telefonu dünyasında her biri derin izler bırakmış beş model. Ustalara saygı zamanı!

Mobil teknoloji rafları artık göz kamaştırıyor. Bir teknoloji mağazasına adımınızı attığınızda o ışıltıyı hissediyorsunuz adeta. Hatta zaman zaman mobil operatör bayisine yolunuz düştüğünde de dikkat çekiyorlar değil mi? Çok inceldiler, ekranları pırıl pırıl parlıyor… Akıllı telefonlar adeta dünyayı ele geçirdiler.

Herkesin akıllı telefonu var ya da olmayanlar da sahip olma eğilimi sergiliyor günümüzde. Ve büyük üstadın, ‘Her şeyin bir nedeni var’ şarkısı da akıllara gelmiyor değil. İnternet, hiç olmadığı kadar ‘her anın içinde’, WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram derken sosyal ağların, internet sitelerinde sörflerin ucu bucağı yok.

Elbette bunları sağlayacak cihazların en yaygını da akıllı telefonlar. Fiyat etiketleri ile geniş bir skala sunmaları sayesinde hemen her cebin içinde kendilerine yer bulabilmeleri mümkün. Sonuç şu; çok küçük çocuklardan tutun da yaşlılarımıza kadar (A’dan Z’ye de diyebiliriz) herkes akıllı telefon kullanıyor. Peki ya geçmişteki o eski telefonlar?

Eski telefonlar denildiği zaman Ericsson’lar, Nokia’lar, Motorola’lar, Alcatel’ler… Nasıl da unutuldular, nasıl da raflara kaldırdık onları. Zaman mı hızlı, yoksa gelecek mi acımasız? İşte bu deli sorular eşliğinde tüm zamanların en retro konusuna, en modern derginin tam da içinde tanıklık edeceksiniz.

En sevdiğimiz ‘cep telefonlarını’ bir araya getirdik. Onlar, herhangi bir app’e sahip değiller, saatleri var ve bir de alarmları. Belki birkaç basit oyun. Üstelik günümüzde ‘alo desin yeter’cilerin çok uzun yıllar öncesinden de ‘alo’ diyebildikleri teknoloji harikaları onlar. Ustalara saygı kuşağının yıldızları sizlerle…

Tüm zamanların en çok satan telefonu Nokia 1100

Nokia’nın en ünlü cep telefonlarından. 200 milyonun üzerindeki satış rakamı ile PlayStation 2 (115 milyon) ve Apple iPod’u (100 milyon) bile geride bıraktı. 2003’te piyasaya çıktı ve 2009’a kadar teknoloji raflarında yer bulmayı başardı.

Dünyanın en çok satan cep telefonu olduğu gibi döneminin en ünlü tüketici elektroniği cihazıydı.

2003-2006 yılları arasında 60 milyon satan Motorola C200

2003’te ilk çıktığında büyük sükse yaratan cihaz, 84 gram ağırlığa sahipti ve kalınlığı da sadece 2 santimdi. Dönemin en mini cep telefonlarından biri olarak öne çıktı. 98 x 64 piksellik ekranı, 100 telefon hafızası, gösterdiği 10 cevapsız arama, 700 mAh pil ve Snake, Box World, 5 Stones olmak üzere yüklü 3 oyunuyla döneminin yıldızları arasındaydı.

Gerçek bir ikon: Nokia 6600

Nokia 6600 (altmış altı çift sıfır olarak okunurdu), 2 Temmuz 2002 tarihinde duyuruldu ve 7 Ocak 2003 tarihinde 600 Euro fiyat etiketi ile satışa sunuldu. Türkiye’de delicesine fenomen oldu.

Büyük bir inovasyon olarak tanımlandı. 0.3 MP kamerası, LCD ekranı, 2.5 mm kulaklık girişi, 6 MB dahili ve 512 MB MMC kart desteği ile döneminin en iyisiydi.

Satışta kaldığı 4 yıllık süre zarfında toplamda 150 milyon adet sattı.

2000 öncesi yılların efsane cep telefonu: Nokia 3210

2000 öncesi dönemin mobil fenomeni kimdi diye sorarsanız yanıt kesinlikle Nokia 3210. 98 Temmuz ayında piyasaya çıkıp yazlıklarda boy göstermeye, şehirlerin, kasabaların dört bir yanına yayılmaya başladı.

İlk antensiz cep telefonu, değiştirilebilir kapaklarıyla dikkat çekti. Gençler için ‘ilk kişiselleştirilebilir’ mobil cihazdı.

Reklam kampanyalarıyla da ilgi gören model, 3 adet oyunu ve müzik besteleme yazılımıyla da meşhurdu.

İdol: Ericsson GH688

Ericsson GH688, cep telefonu kavramının en önemli idollerinden biri oldu. Günümüzde ulaşılan çizginin ataları arasındaydı. 1996’da çıktı, kalın ve uzundu. Anteni de vardı.

3 x 12 karakteri barındırabilen ekranı, 240 dakikalık konuşma süresi ve 99 adetten oluşan telefon rehberiyle günümüz cihazlarına doğru çıkılan yolda ilk örneklerdendi.

Türkiye’de ayrıcalıklı bir tüketici elektroniği ürünü olarak uzun yıllar mobil iletişimin yıldızı olarak kalmayı başardı.

Çarpıcı bir detay olarak günümüzde 150-300 TL arası fiyatlarla hala internetten satın alınabiliyor.


 

Exit mobile version