TV Keyfinizi Artıracak İpuçları

TV’ler yaşam alanlarının önde gelen aktörleri. Her ne kadar internet çağı, mobilite, PC, Mac gibi ‘yanıbaşınızdaki’ cihazlarla dizi, film, belgesel izlemekten hoşlanmaya başlasanız da şu bir gerçek, TV’deki deneyim apayrı. Bu nedenle mobil cihazlardan ya da bilgisayardan TV’ye görüntü aktarımı hala geçerli bir tercih. Elbette çok daha fazlası var, bu makalede birçok model için benzer adımlarla, çok daha keyifli bir TV deneyiminin ipuçlarını bulacaksınız.

Evrensel kumanda kurulumu yapın

Kumandadan “Home” tuşuna (Ev resimli tuş) basılır ve “Kaynak” üzerine gelinir. Evrensel kumanda kurulumuna giriş sağlanır ve başla seçilir. Bağlanacak aygıt tipi seçilir. Örn: Harici uydu alıcısı için “Set üstü kutusu” ve sonraki adımda harici aygıtın bağlantı çeşidi seçilir. Servis sağlayıcısı seçilir. Harici aygıtın bağlı olduğu TV seçilir. İşlem tamam.

Televizyonun resim boyutunu değiştirin

Resim boyutunu değiştirerek daha iyi bir görüntü deneyimi yaşayabilirsiniz. Televizyon kumandası üzerinde bulunan Menü (Home) tuşuna basın, açılan ekranda Ayarlar’ a giriş yapın. Görüntü’ ye giriş yapın. Resim Boyutu Ayarları’na okeyleyin. Ayarlamak istediğiniz resim boyutunu seçin. Hepsi bu.

Televizyonun ağ durumunu kontrol edin

Ağ durumunu kontrol etmeniz gerekebilir. Televizyon kumandası üzerinde bulunan Menü (Home) tuşuna basın, açılan ekranda Ayarlar’ a giriş yapın. Açılan menü’ de Genel’ e giriş yapın ardından Ağ’ ı seçin. Ağ Durumu’ nu seçin.

İnternet’i (Tarayıcı) ana ekrana eklemek

İnternet tarayıcısını ana ekrana eklemek, çoğu kullanıcının rutin aramalar için akıllı telefon ya da bilgisayarından bağımsız bir yol keşfetmesi ile eşdeğerdir. Bu sayede daha geniş ekranda ilgili sonuçları görebilirsiniz. Televizyon kumandası üzerinde bulunan Menü (Home) tuşuna basın ardından APPS’e giriş yapın. Açılan APPS ekranın sağ üst köşesinde bulunan Ayarlar’ a giriş yapın. İnternet uygulaması üzerine gelin ve Ana ekran a Ekle’ yi seçin. Uygulamayı istenilen sıraya getirip okeyeyin. Philips TV’lerde biraz daha farklıdır. Birçok TV modelinde tek dokunuşla açılan tarayıcı kullanımı da son derece konforludur.

Daha sessiz bir kumandaya hazır mısın?

Kumandadan işlem yaparken ses mi geliyor, Bu özelliği kolayca kapatabilirsiniz. Genellikle kumandanın Home tuşuna (Ev resimli tuş) basılarak Ayarlar’a Giriş Sağlanır. Ses menüsüne giriş sağlanır. Uzman ayarları menüsüne giriş yapılır. Uzman ayarları içerisinde “Ses Geri Bildirimi” bulunur. Ses geri bildirimi “Kapalı” seçilir veya istenilen ses seviyesi seçilir.

Android TV’ye kablosuz görüntü aktarın

Günümüzde her üretici firma kendi işletim sistemini farklı platformlarda denemeye devam ediyor. Bunlardan biri de Android işletim sistemi olarak karşımıza çıkar. Android işletim sisteminin TV’lerde de oldukça başarılı bir performans sergilemesi ise kullanıcıları kablosuz şekilde TV’ye görüntü aktarmaya yöneltiyor. Genelde TV’lerin dışarıya kapalı bir işletim sistemine sahip olması, kendileri için uygulama geliştirmesinin önüne geçiyor. Hatta görüntü aktarımı yapılması için üreticiler ile ortak bir çalışma yürütülmesi gerektiğini de söylemek yanlış olmaz.

Android işletim sistemi ise günümüzde birçok cihazda kendine yer edinmiş durumda. Ayrıca Android için geliştirilen milyonlarca uygulama olduğu da düşünülürse artık pek çok şeyin imkansız olmadığını ve TV’lere kolayca görüntü aktarmaya kadar birçok işlemin yapılabildiğini söylemek mümkün. Şu an için çok fazla yaygınlaşmış olmasa da her üreticinin kendine ait bir Android TV’si olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun yanında işletim sistemine oranla Android TV’ler için geliştirilen uygulamaların çok fazla sayıda olmadığını ifade edelim. TV’ler için binden fazla uygulama ve en az 3 bin oyun olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Herhalde bu oran TV’ler için yeteri kadar çeşitlilik sağlıyor.

Son yıllarda üretilen akıllı TV’lerin en çok zorlandığı konuların başında çevre cihazlardan görüntü aktarımı geliyor. Bazen TV’ler ile bağlantı kurmanın neredeyse işkenceye dönüştüğünü söylemek mümkün. Kablolu cihazları bağlamak sanıldığı kadar zor değil, ancak akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar kablosuz olarak bağlanmak istendiğinde aynı durum söz konusu olmuyor. Cihazları kablosuz olarak bağlamak biraz daha fazla teknik bilgi içeriyor ve dolayısı ile her kullanıcı da bunu başaramıyor. Ancak Android TV’lerde bu sıkıntılar tamamen ortadan kalkıyor ve mobil cihazları TV’ye bağlamak daha kolay oluyor.

Artık markalar ürettikleri yeni TV’lerde Google’a ait olan Chromecast adındaki görüntü aktarma birimine yer vermeye başlıyor. Hatta şu an birçok TV’de Chromecast’in yer aldığını ve bu şekilde Android cihazların kolayca TV’ye bağlandıklarını belirtmek mümkün. Chromecast görüntü aktarma birimi ile hem görüntü hem de ses çok zorlanmadan TV’ye aktarılabiliyor. Şimdi Android cihazların TV’ye bağlanması nasıl gerçekleşiyor ve bu konuda ne gibi adımlar atılması gerekiyor? Daha yakından göz atalım.

Chromecast ile TV’ye görüntü aktarma

Chromecast görüntü aktarma birimi ile TV’ye görüntü atmak için öncelikle hem TV’nin hem de mobil cihazın aynı ağda bulunması gerekiyor. Bunun ardından ise web tarayıcısı üzerinden yayını gönder yani “Cast” butonuna tıklamanız ve sonrasında TV seçimi yaparak görüntü ve ses aktarımını gerçekleştirmeniz mümkündür. Bunların yanında Netflix ve Youtube gibi pek çok uygulamayı da Chromecast’e göndererek görüntü aktarımı yapılabilmektedir.

Diğer yandan Chromecast cihazı aynı Android’de olduğu gibi iPhone telefonlarda da kolayca gözükmektedir. Görünmeyen uygulamalar için farklı bir uygulama kurmak ve bu şekilde ekranı da aynalamak mümkün olmaktadır. Ayrıca Chromecast uyumlu olmayan cihazlardan dahi görüntü ve ses aktarımı yapmak oldukça kolaydır. Tabi görüntü aktarmak için sadece Chromecast kullanmak zorunlu değil. Bu uygulamanın dışında AllCast, Video&Cast ve Photo Cast gibi farklı uygulamalar da yine görüntü ve se aktarımı konusunda kullanıcılara yardımcı olmaktadır.

Dizüstü bilgisayarlarda ise Chrome web tarayıcı üzerinden görüntü ve ses aktarımı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Eğer tam ekran görüntü aktarımı yapmak istiyorsanız da Reflector ve Airbeam gibi yazılımlar da işinizi görebilir. Ancak belirtmiş olduğumuz yazılımların ücretli olduğunu ve deneme süresi bittikten sonra satın alınması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Mobil cihazlardan görüntü ve ses aktarımı yapmak için eğer TV’nizde Chromecast görüntü aktarma birimi bulunmuyorsa farklı çözümler sizlere bu konuda yardımcı olabilir. Görüntü ve ses aktarımı için Google Chromecast adlı donanım birimini almak ve USB bağlantısı üzerinden TV’ye bağlamak yeterli olur. Bu şekilde hem Andorid hem de iOS işletim sistemien sahip cihazlardan TV’ye görüntü aktarımı yapılabilir. Tabi aynı zamanda ses de yine kolayca TV’ye aktarılarak istenen bir video ya da görüntü tüm işlevleri ile yansıtılabilir. Google Chromecast donanımı harici olarak TV’lere takılır ve bunun ardından hem TV hem de bağlanmak istenen mobil cihaz aynı ağa bağlanır. Bunun akabinde ise görüntü ve ses kolayca aktarılmış olur.

TV’ler için geliştirilen binden fazla Android uygulaması ve 3 bini aşkın Android oyunu olduğunu biliyor muydunuz?

60 inç üzeri ve şıklıkta rakipsiz ‘multimedya canavarı’ 5 TV

LG OLED65C8

Panasonic TX65FZ952B

Sony A8F/AF8 OLED

B&O BeoVision Eclipse

Philips OLED 803 4K


Bu yazı, Newtech dergisinin Ağustos sayısından alınmıştır.

Exit mobile version