Türklerin internet alışverişinde Dünya’daki yeri belli oldu!

Geçen yılın verilerini inceledikten sonra internet üzerinden alışverişteki ilginç verileri ortaya çıkaran Picodi, 35 ülkeyle bizdeki verileri kıyasladı. Sonuçlar son derece ilgi çekici. Türkler alışverişte telefonlarını kullanmayı sevmiyor ve diğer ülkelere kıyasla her yoldan daha az alışveriş yapıyor.


Özet:


Bilgisayar mı Telefon mu Tablet mi?

İnternet üzerinden alışveriş hayatları şüphesiz kolaylaştırıyor. Bu kolaylık, mobil cihazların gelişmesiyle de desteklense de ülkemiz maalesef bu alanda bir miktar geri durumda görünüyor. Araştırma sonuçlarına göre geçen yıl yapılan internet alışverişlerinin sadece %36’sı akıllı telefonlar üzerinden yapılmış durumda. Türkler mobil cihazlarından az miktarda alışveriş yapmakla kalmıyor, üstelik sadece daha ucuz ürünleri bu şekilde sipariş ediyor. Mobil cihazların ortalama sepeti 174₺ iken bilgisayarların ortalama sepeti 211₺ tutarında. Telefonlara pek güvenmesek de neyseki tabletlerimize güveniyoruz. Tabletlerden yapılan alışveriş sepetleri ortalama 302₺ tutarında.

online alışveriş
Görsel: Picodi

Bu kadar karşılaştırma yapıp da iOS vs. Android dememek de olmaz. Tahmin edileceği üzere, iOS kullanıcıları ortalama 237₺ harcarken Android kullanıcıları 144₺ harcamış.

İlgili Haber: Android işletim sisteminde iPhone özellikleri

Kadınlar mı Erkekler mi?

Herkesin aklındaki bir diğer soru: “Kadınlar mı erkekler mi daha çok alışveriş yapıyor?” cevabı da araştırmada verilmiş. Sonuçlar birbirine çok yakın fakat %51 ile erkekler daha fazla alışveriş yapmış.

Görsel: Picodi

Yaşlılar mı Gençler mi? Tabii ki Gençler!

İnternet üzerinden alışveriş yapanların yaş kitlesine baktığımızda gençleri görmek bizleri şaşırtmıyor. Şuan iş güç sahibi olan ve teknolojik devrimi yaşamış gençler, ihtiyaçlarını internetten gidermekten çekinmiyor. Alışverişlerin neredeyse yarısı (%45) 25-34 yaş arası kişiler tarafından gerçekleştirilmiş. İkinci sırayı %27’lik oran ile 18-24 yaş arası takip ediyor.

En Yoğun Ay: Kasım

Görsel: Picodi

Araştırmaya göre Türklerin en çok alışveriş yaptığı dönem, yılın son çeyreği olmuş. Bu çeyrek içerisinde şampiyon ortalama 363₺’lik sepet tutarıyla Kasım olmuş. Kasım’u 298₺ ile Ekim, onu da 225₺ ile Aralık takip ediyor. Geçen yıl en az alışveriş yapılan ay ise 171₺ ile Ocak olmuş.

Kasım ayı bildiğiniz üzere Black Friday indirimlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu ay, sadece ülkemizde değil hemen hemen tüm ülkelerde çılgınca alışveriş yapılan bir dönem.

En Yoğun Zaman Dilimi: Akşamlar

Görsel: Picodi

Türkler alışverişte pek gün ayırt etmese de siparişlerini akşam vermeyi tercih etmişler. İnternet üzerinden en çok işlem yapılan saat akşam 8 olmuş.

En Popüler Kategori: Giyim

Görsel: Picodi

İnternet üzerinden en çok yaptığımız alışveriş türü tahmin edilenin aksine giyim olmuş. Herkes “üzerine denemeden alma” tipinde yorumlar yapsa da veriler gösteriyor ki aslında herkes giyeceğini internetten alıyor. Giyimi takip eden kategoriler sırasıyla ayakkabı, kitap, hazır yemek ve seyahat.

Türklerin Dünya’daki Yeri

35 ülkeden alınan ve analiz edilen verilere göre Türkler, alışverişlerinin %36’sını mobil cihazlarından yaparak listenin ortasında yer alıyor. Ortalama sepet tutarına bakıldığında ise 33€ ile listenin sonundayız. Listenin en üstünde ise Birleşik Arap Emirlikleri çılgınlık denilebilecek 192€ ile yer alıyor. Dünya ülkelerinin sepetleri ortalaması ise 69€ tutarında.

Mobil cihaz kullanımı konusunda Peru %76 ile en üstte yer alırken onu Nijerya ve Tayland takip etmiş.

İlgili Haber: Samsung Galaxy Watch Tanıtıldı: Gear S3’ten Farkı Ne?

Sizce de benzer bir araştırma temassız kart kullanımları, mobil ödemeler ve diğer yöntemlerle ilgili de yapılsa son derece ilgi çekici olmaz mıydı? Örneğin ülkemizde kaç kişi akıllı saatiyle mağazalarda ödeme yapıyor ya da yapabiliyor?


Kaynak: PicodiTürkiye’de İnternet Alışverişi

Exit mobile version