Tribute by G&L S500

G&L Uzakdoğu’dan Sesleniyor

Tribute by G&L S500
Dünyada en çok benzeri yapılan enstrüman hangisidir?” diye sorsak, bu sorunun cevabı çok büyük ihtimalle Stratocaster olacaktır. özellikle çin ve Uzakdoğu ülkelerinde onlarca firma tarafından yıllardır kaç milyon adet üretildiğini bilmenin imkansız olduğunu düşündüğümüzde Stratocaster, seri üretim harikası olarak da dikkate değer bir üründür. G&L markası, dünyada yüzlerce Stratocaster benzeri üreten firmanın aksine, Stratocaster’ı tasarlayan Leo Fender’in kendi adını taşıyan Fender’den sonra kurduğu ikinci gitar üreticisidir. Bu perspektiften ele aldığımızda, firmanın ürettiği enstrümanlarda tamamen kendi koymuş olduğu bir kalite standartına uymaya özen gösterdiğini söylemek mümkün. 2003 yılına kadar sadece Amerika’da üretim yapan firma, bu yıldan sonra tesis olarak genişleme yoluna giderek Kore’de Cort firmasıyla bir üretim anlaşması imzaladı. Buna göre G&L’in daha ekonomik ve kolay erişilebilir modelleri, Tribute markası altında Kore’de Cort fabrikasında üretilecekti. Bu anlaşmayı yapan tek firma G&L değildi. ESP, Schecter ve Parkwood gibi markalar da fiyat / performans olarak üst düzeyde buldukları Cort ile sözleşmeli olarak çalışıyorlardı. İşletme dilinde OEM (Original Equipment Manifacuring) adı verilen bu üretim sistemi sayesinde G&L, çok daha geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Amerikalı üretici, Uzakdoğu üretimlerinde de orijinal modellerinde kullandığı bir çok aksamı kullanmaya devam etti. Mesela manyetikler ve köprü sistemleri, Amerikan G&L’lerde gördüklerimizle aynı. İlerleyen yıllarda Cort firması, Kore’nin üretim maliyetlerinin artması nedeniyle fabrikalarını Endonezya’ya taşıma kararı aldı. Bu taşınma işlemi, enstrümanların kalitesini ve üretim sürecini etkilemedi ve G&L’in Tribute modelleri de bu şekilde artık Endonezya’da üretiliyor. Testimize katılan S-500 modeli de gururla taşıdığı G&L markasının yanısıra Endonezya’da üretildiğini de sap kısmında bizlere bildiriyor.
 

 

Tasarım ve ergonomi
Daha önce onlarca farklı markanın Stratocaster replikaları ile çalma şansını buldum. üretim maliyetine göre çok kötüden, gerçekten harika denebilecek seviyelere kadar farklı Uzakdoğulu Stratocaster tecrübe ettim. özellikle 1980’li yılların Japon Fender modellerine ayrı bir ilgim olduğunu ve çalmaktan en çok etkilendiğim Stratlar’dan birinin, rahmetli Yavuz çetin’in kendi monte ettiği Japon gövde ve sap + çift Amerikan Gibson humbucker’lı pick guard’sı düz siyah gitar olduğunu söylemeliyim. Bu enstrümanın Yavuz çetin’in sihirli tuşesiyle neler yapabildiğini sanatçının “İlk” isimli birinci albümünde bulunan Fanki Tonki Zonki isimli parçada dinleyebilirsiniz. Seri üretim Uzakdoğulu Stratlar’a baktığımızda ise giriş seviyesinde Yamaha Pacifica ve SX modelleri, orta seviyede yine Pacifica ve üst seviyede ise Tribute by G&L  isimleri dikkatimi çeken markalar arasında.
Tribute markasının sadece üst seviyede gitarlar ürettiğini ve fiyat bareminin de 950 TL’den başladığını hatırlatmakta fayda var. Yani konu aldığımız enstrüman Endonezya yapımı olmasına rağmen hiç de hafife alınmaması gereken bir gitar. Zira S-500’ü ilk olarak elinize aldığınızda ağırlığı ile şaşırıyorsunuz. Beklediğinizden daha cüsseli bir yapıya sahip bu gitarın gövdesinde bataklık dişbudağı (swamp ash) kullanılıyor. Sap kısmında ise akçaağaç kullanılırken klavyede iki farklı seçeneğimiz var: akçaağaç ve gül ağacı. Biz testimiz sırasında kullanmak için gül ağacı klavyeli modeli seçtik. Siyahtan maviye geçişli ve firmanın “BlueBurst” dediği fiyakalı renge sahip gitar, inci desenli pick guard’ıyla da oldukça kaliteli görünüyor. S-500 Serisi, tasarım olarak 1960’lı yılların Strat’larını baz alıyor. öte yandan Amerika’lı üretici, kendi tasarımı bazı güzel özellikeri de bize S-500 modeliyle sunuyor. Dual Fulcrum adı verilen ve kilitli olmamasına rağmen sert vibrato hareketlerinde bile akort kaçmasının önüne büyük ölçüde geçebilen bir köprü sistemi, MFD adı verilen gürültüsüz single manyetikler ve farklı manyetik kombinasyonlarına izin veren çekmeli ton düğmesi bu detaylar arasında. Ama manyetik özelliklerine birazdan geleceğiz. S-500’ün sap genişliği, 9 inçlik bir ölçüye sahip. Standart Stratocaster’ın 9.5 inçlik sağ genişliğine yakın bir ölçü sunan Tribute, biraz daha dar bir sap yapısına sahip. Kısacası ağırlığı dışında sanki yıllardır beraber çalıyormuşsunuz gibi hissettiren bir gitar Tribute S-500.
 

 

Tonlar ve alternatifler
S-500 ile amplifikatörde çalmadan önce, beklentimi yüksek tutuyordum. Zira Endonezya’da üretilmiş olmasına rağmen gitarın işçilik kalitesi ve akustik çalımı keyifli bir çalımı müjdeliyordu. Testlerde kullandığım Peavey Classic 30 ile çalmaya başladığımda beklentilerimin boşa çıkmamasına şaşırmadım. özellikle sap manyetiğinin tonunu oldukça beğendiğim S-500, benzerlerine kıyasla daha agresif ve güçlü bir yapıda. Ara pozisyonlarda beklenen patlak tonları detaylı bir şekilde vermeyi de başaran Tribute, bir Stratocaster’dan beklemediğimiz farklı tonal oyunlara da sahip.
 
Gitarın ortasında bulunan çekmeli ton düğmesi sayesinde farklı kombinasyonlara ulaşmak da mümkün oluyor. örneğin düğmeyi çekip manyetik switch’ini orta pozisyona getirdiğinizde üç manyetiği birden kullanabiliyorsunuz. Aynı şekilde farklı pozisyonlarda sap ve köprü manyetiğini bir arada kullanıp Telecaster vari tonlar yakalamak da mümkün oluyor. Yine de benim en çok zevk aldığım manyetik seçeneği sap ve ikinci poziyondaki tonlar oldu. Sadece blues değil, alternatif rock, country, pop, funk ve hatta punk rock tarzlarında bile karakterini başarıyla yansıtmayı başaran Tribute sadece aşırı gain’li tonlarda karakterinden ödün vermeye başlıyor. Ama üç single manyetikli bir gitar alıp da çok sert müzikler yapma beklentisinde olan gitaristlere de manyetik seçimlerini humbucker olarak değiştirmelerini tavsiye ediyoruz. Bir Stratocaster’dan beklentim, bir çok gitaristin aksine çalınması ve detaylı bir şekilde çıkartılması zor olan crunch tonlardır. Tribute ile lambalı amplifikatörün drive kanalına hafif boost edilmiş tonlarda çalmak ve yıllardır binlerce şarkıda duyduğumuz klasikleşmiş single manyetik tonlarını almak gerçekten keyifli. Eğer daha çok evde, barlarda ve demo kayıtlarda kullanmak üzere 1000 TL altında bir Stratocaster arıyorsanız mutlaka bakmanız gereken bir gitarı Tribute S-500. Kısaca özetlemek gerekirse Tribute S-500 için Uzakdoğu’dan çıkan en başarılı Stratocaster modellerinden birisi demek yanlış olmayacaktır.

Sonuç

Son derece sert bir rekabetin yaşandığı elektro gitar piyasasında işler artık eskisi gibi değil. Hem Türk tüketicisi hem de üretici firmalar, kalitesiz ürünlerin kısa sürede piyasadan silinip gideceğinin farkında. O yüzden geçtiğimiz yıllara kıyasla fiyat / performans olarak çok başarılı enstrümanlara artık ülkemizde de sahip olabiliyoruz. Senkop Müzik tarafından ülkemize getirilen G&L modellerinden birisi olan Tribute S-500, 1100 TL’lik bir etiket fiyatına sahip. Stratocaster bazlı bir gitar kariyerinde size uzun yıllar yol arkadaşlığı yapacağına inandığımız Tribute S-500, farklı özelliklerinin yanısıra kendisinden beklenen klasikleşmiş Stratocaster karakterini başarıyla yansıtabilmesiyle de bizden olumlu puanlar almayı bildi.  

 

Exit mobile version