TP-Link RE505X

Yazı: M. Kemal Metin

Wi-Fi 6 teknolojisini beraberinde bu teknolojiye sahip modemleri ve onları tamamlayan ağ menzil genişleticileri getirmeye başladı bile. Test merkezimizde incelediğimiz TP-Link RE505X ağ menzil genişleticisi, geleneksel TP-Link tasarımlarının devamı niteliğinde tasarlanmış. Önden bakıldığında oldukça sade beyaz bir dikdörtgen kutu görünümünde olan TP-Link RE505X’in iki yanında birer anten bulunuyor. Bu antenler düşeyde 180 derece hareket edebiliyor. Tasarıma baktığımızda da gövdesindeki 4 sade bildirim led ışığı ve bir WPS tuşu haricinde detaysız bir tasarım ile göz yormayan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yüzde ise bir adet Gigabit Ethernet çıkışı mevcut. Bu bağlantı noktası ile yüksek hız gerektiren cihazlarına kablolu çıkış verebildiğiniz gibi kablolu internetinizi de yerleşik erişim noktasına çevirmeniz mümkün.

İncelememizde üzerinde durmak istediğimiz ilk özellik, güncel teknolojileri takip eden okuyucularımızın bir süredir görmeye, belki de kullanmaya başladığı bir teknoloji olan Wi-Fi 6, yani 802.11ax Wi-fi standardı. Ortaya çıkışından bahsetmek gerekirse bu teknoloji, kullandığımız kablosuz ağ destekli ürünlerimizin sayısının artmasına cevaben ortaya çıkan bir teknoloji. Bugün evlerimizde telefonlarımız, televizyonlarımız, laptoplarımız, güvenlik kameralarımız ve hatta akıllı ev aletlerimizin de olduğu düşünülürse ortalama bir evden kablosuz ağ kullanan 10 cihazdan bahsetmek hiç de sıra dışı olmayacaktır. Bu noktada asıl mühim olan kablosuz ağların ne denli süratli olmasından öte farklı türlerdeki aygıtların değişen ve yoğunlaşan ihtiyaç durumlarını karşılama becerisidir. Wi-Fi 6 da bu noktada selefine göre oldukça önemli geliştirmeler sunuyor. Hal böyleyken modeminizle yatırımını yaptığınız bu hızı evinizin tamamına ulaştırmak için ideal bir ağ menzil genişletici oluyor TP-Link RE505X. Bu noktada modeminizin Wi-Fi 6 standardında olması gerektiğini hatırlatalım zira TP-Link RE505X Wi-Fi 5 destekli bir sinyalden Wi-Fi 6 sinyal yayını yapamıyor.

 

TP-Link RE505X çift kanal teknolojisini kullanarak kullanıcısına 5GHz bandında 1200Mbps, 2.4GHz bandında da 300Mbps hız aktarabiliyor. Tabii bu değerler teorik ve tamamen internet servis sağlayıcınızla alakalı. Bu konuda TP-Link RE505X’in bir diğer güzel özelliği ise bu kanallardan hangisinde en hızlı aktarım yapılıyor ise o kanala yoğunlaşması. TP-Link RE505X kullanıcılarının en çok seveceği özellik ise OneMesh olabilir. Özellikle evinizde kusursuz bir ağ isteyen birinin ikinci bir kablosuz ağ adı ve şifresi ile uğraşmak istemeyeceğini düşünmek hiç de kötü bir tahmin olmaz. Çünkü bu bağlantınızda özellikle hareket halindeyken kimsenin yaşamak istemeyeceği kopmalara neden olacak geçiş noktalarına sebep olacaktır. Bu teknolojiyi desteklemeyen modemlerle de ağ menzil genişletici olarak çalışabilse de OneMesh uyumlu bir modeminiz var ise TP-Link RE505X’e vereceğiniz paranın tamamından verim alabileceğinizi söyleyebiliriz.

Son olarak TP-Link RE505X’i kullanırken hoşunuza gidecek diğer özellik ise TP-Link Tether uygulaması ile ürün kurulumunu ve ayarlarınızı akıllı telefonunuzdan kolayca yapabilmek olacaktır. Kullanıcılar bu uygulamayı Google veya IOS uygulama mağazalarından indirebilirler.

Artıları:


 

Exit mobile version