Thermionic Culture Vulture Mastering Plus

Thermionic deyince bir çoğumuzun aklına siyah tenli İngiliz drive neferi olan “Culture Vulture”ın geldiğine eminim. Aslen İngiliz yapımı olan Thermionic, tamamen İngiliz el işçiliği ile yapılıyor. Daha çok A klas Tube ekipmanlar üreten firmanın ekipman yelpazesi ise şöyle: Compressor, Mic Pre, EQ, kanal şeridi, drive üniteleri. Bizim bu ay Mobaseri Sound test ekibi olarak tercihimiz Thermionic”in Culture Vulture Tube Drive ünitesi oldu. Culture Vulture”ın iki versiyonu yer alıyor. Biri Mastering Plus, diğeri ise kayıt ve mix versiyonu. Bize teste gelen versiyonu Mastering Plus. Evet itiraf ediyorum özellikle bu versiyonu istedim?. Sebebi ise bir çok audio ekipmanın mastering versiyonları genelde yapı itibari ile aynı fakat kullanım knob”ları tetikli yapıya sahip. Bu tarz renklendiricide acaba aynı tasarım mı kullanılmış yoksa ekstra özellikler barındırıyor mu? Sorumun cevabını yazımın ilerleyen bölümünde paylaşacağım. İsterseniz Culture Vulture”ı tanımakla başlayalım.
 

Tasarım

İlk olarak ilgimi çeken nokta iç yapıda oldu. Tamamen besleme katı audio işlem yapan kısımdan izole edilmiş. Bu da besleme katında oluşan negatif yüklerin ve trafo gürültüsünün audio işlem yapan kısmına sıçramaması anlamına geliyor. Cihazın içinde beş adet tube konumlandırılmış. Arka kısmında ise ilginçtir tüm giriş çıkışları TRS kullanılmış. Culture Vulture, size iki adet çıkış imkanı sağlıyor. Bu iki çıkışın birbirinden farkı empedans değerlerinde. Bu da size düşük veya yüksek db”de drive olanağı sağlıyor. Tabi her A klas Tube ekipman gibi Culture Vulture da sizden 220 volt toprak beslemeli yüksek Watt”ta güç talep ediyor. ön kısımda bir çok kişinin de beklentisi olan iki adet VU meter bulunuyor gibi görünse de bunlar aslında VU meter değil. Milliamper meter. Yani tube üzerinde uygulanan drive voltajını size milliamper cinsinden gösteren bir sayaç. Tek sıkıntısı ise mamp meter”ların herhangi bir aydınlatma ışığına sahip olmaması. Cihaz tamamen dual olarak çalışmakta. Gelelim fonksiyonlara; drive knobu -20 ile +13 db arası çalışıyor. Bu fonksiyon normal versiyonda 1 ila 11 db arası değerlere sahip. Hemen yanında bulunan BIAS knob”u ise tüplere uyguladığınız yükü ayarlamakla sorumlu. Her iki versiyonda da 1 ila 11 arası çalışıyor.
 
Giriş seçeneklerinizde ise Mastering Plus versiyonunda üç kademe bulunuyor. Bunlar: NORMAL, DRIVE +10dB, OVER DRIVE. Normal versiyonunda bu seçenek iki kademe ile sınırlı. Cihazın asıl sihri olan FUNCTION kısmında ise bir adet Triode ve üç adet Pentode drive”ı bulunuyor. üçüncü Pentode seçeneği diğer seçeneklere nazaran daha gürültülü. Bunun sebebi, Pentode Triode ikilisinin aynı anda çalışması. Normal versiyonda ise üçüncü Pentode yer almıyor. Hemen altında ise LOW PASS FiLTER yer alıyor. Fakat normal versiyonda bu filtre devresinin frekans değerini seçebiliyorsunuz. Hemen yanında ise çıkış seçeneğinizi -10 veya +4 dB yapabileceğiniz switch bulunuyor. +4″e getirdiğinizde -25 ile +5 arası ayar yapmanızı sağlayan bir de knob yer alıyor. Bu seçenek normal versiyonda sabit. Orta kısımda ise klasik yapıda bir adet güç düğmesi ve ışığı yer buluyor. Alt kısmında ise cihazı devre dışı yapabileceğiniz bypass switch yer alıyor. Culture Vulture”da çok kaliteli fırın boya kullanılmış.
 
Kullanım
Gelelim Culture Vulture”ın yeteneklerine; tamamen Tube Drive kullanılarak ikinci ve üçüncü harmoniklere müdahale etmek üzerine kurulan bir sistem. İçinde birinci harmoniklere de müdahale imkanı sağlıyor. Ben mastering setup”ıma bağlayarak kullandım. öncelikle ilk aldığınızda en az iki saat çalıştırmadan açık bırakın çünkü hem tube”ler ısınmalı hem de tube”lerin içindeki flamalar fiziksel olarak cihazın durduğu konuma alışmalı. Daha sonra illüzyona başlayabilirsiniz. Sanıldığının aksine her zaman rock ve benzeri müzik tarzlarında tube drive kullanılmaz. Bir çok müzik tarzı ve tek başına enstrümanda artı vokalde de kullanılabilir. Eğer bir mix bus”a veya mastering sinyal zincirinde kullanacaksanız minimal harekette fayda var. Yoksa hem sound”a hem de sinyalin şiddetine ciddi bir katkısı oluyor. Bu da istem dışı büyük hatalara sebep olabilir.
 
Bu cihaz tam da Sevgili Hüseyin Karadayı”nın Diskomatik albümünün mastering”ine denk geldi. Ciddi güçlü baslar ve kiklere sahip olan albümde kullanma imkanı buldum. özellikle bayan vokallerde (örnk: Burcu Güneş, Funda Arar, Ziynet Sali) karar seslerinde inanılmaz eklemelerde bulundu. örneğin; iki frekans arasında yer alan skalayı müthiş canlandırdı. Bu skala şöyle: 1khz ile 2khz arasında yer alan 1.1 ile 1.9. Bazı track”lerde örneğin; house müzik ve türevlerinde, Tube Drive bas frekans skalasında herhangi EQ ile elde edemeyeceğiniz hacimler kazandırdı. Dans müzik alt yapısına sahip projelerde T1 ve P1″ i -4 drive ve 6 BIAS değerinde kullandım ve sonuç harika. Ama daha akustik projelerde, davul alt yapısı az ise P3 seçeneğini -2 dB drive, 7 BIAS değerinde kullanarak müthiş sonuç elde edebiliyorsunuz. P2 değeri ise tam rock müzik için. Ama bu değerler bir çok proje ve enstrüman veya vokalde çok değişkenlik gösteriyor. Tube katı sinyal zincirinize hayal ettiğinizden daha az gürültü katıyor. Zaten sonuç müthiş olunca o gürültü oranı sizde kabul görebiliyor.
 
Sonuç
Sonuç olarak cihazın kaliteli yapısı ve sound”u bizden tam not aldı. Hatta ben de stüdyomda kullanmak üzere mastering plus versiyonundan satın aldım. Eğer EQ ve compressor ekipmanlarınız duyumunuzda standart hale gelmiş ise ve sound”unuzu bir kaç adım öteye taşımak istiyorsanız veya çalışıp da ses rengi veya enstrüman tuşesinden memnun olmadığınız ve bunu söyleyemediğiniz kişiler varsa, o zaman bir adet Culture Vulture”ı da hayatınıza alın. Hep beraber mutlu olacaksınız:) Thermionic Culture Vulture Türkiye mümessili Akalın Müzik; cihazın satış fiyatı ise Mastering Plus: 1755GBP, normal versiyon:1265GBP + KDV şeklinde belirlenmiş.
 

 

Exit mobile version