Sosyal Medya‘da En Çok Neler Konuşuldu

Sosyal medya, Dünyada ve Türkiye’de olan bitenin konuşulduğu ve bunların ağırlıklarının sayısal olarak tespit edilebildiği bir alan. Yıl sonuna doğru çeşitli sosyal medya kuruluşları geçen seneki kendi istatistiklerini yayınladılar.

Twitter’da Türkiye’de en çok bitcoin konuşuldu

2018 yılında Türkiye’nin en çok konuştuğu konuları açıklayan Twitter, Türkiye’deki teknoloji eğilimini de ortaya koyan veriler paylaştı. Twitter’ın verilerine göre Türkiye, teknoloji alanında bu yıl en çok bitcoin’i konuştu.

Bitcoin, blockchain, cryptocurrency kavramları hayatımıza yeni girmiş olsa da uzun zamandır çok konuşuluyor ve tartışılıyor. Kripto para, tüm dünyayı son zamanlarda kasıp kavuran bir teknolojik gelişme olarak göze çarpıyor. Twitter’ın verilerine göre, Türkiye’de de bu üç yeni konsepte ilgi büyük.

Twitter, Türkiye’de 2018 yılında teknoloji alanında en çok etkileşime geçilen hesapları da açıkladı. Verilere göre Samsung’un eski kıdemli yöneticilerinden Tansu Yeğen (@TansuYegen), teknoloji sohbetlerinde en çok bahsi geçen isim oldu. Tansu Yeğen’i aelfblockchain (@aelfblockchain) hesabı ve Tesla CEO’su Elon Musk (@elonmusk) izledi.

Twitter’da oldukça aktif olan Elon Musk, 2017 yılından bu yana Türk kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarıyor.

Türkiye’de Twitter’ın 2018 sohbetlerine Survivor 2018 damga vurdu. Bu yılın Twitter’da en çok konuşulan dizisi Adını Sen Koy olurken Erkan Meriç ve Hazal Subaşı ise en çok konuşulan ikili olarak zirveye yerleşti. Twitter’ı bir anda etkisi altına alan ve ülke çapında gündem yaratan gurme yazar Vedat Milor’un menemen anketi ise şüphesiz yılın büyük olaylarından biri olurken Yıldız Tilbe’nin Sezen Aksu ile barıştığını ilan ettiği tweeti en beğenilenler arasına girdi.

2018’de en çok kullanılan hashtag’ler:

1- survivor2018
2- erkanmeriç
3- hazalsubaşı
4- adınısenkoy
5- siyahbeyazaşk

En çok konuşulan diziler

Eğlence kategorisinde en çok kullanılan hashtag’lerde Survivor 2018 yer alırken sırasıyla Adını Sen Koy, Sen Anlat Karadeniz dizileri için kullanılan hashtag’ler en üst sıralarda yer aldı. Beğeni ile izlenen dizi Siyah Beyaz Aşk’ın efsane aşıkları Aslı ve Ferhat, zıt karakterleriyle izleyicilerin gönlünde taht kurdu ve bu iki karakter için kullanılan asfer hashtag’i en çok kullanılan dördüncü hashtag oldu. Dizi oyuncusu Miray Daner ise hashtag’iyle en çok konuşulanlar arasında 5.’liği aldı.

1- survivor2018
2- adınısenkoy
3- senanlatkaradeniz
4- asfer
5- miraydaner

Eğlence kategorisi hesapları

Eğlence kategorisindeki sohbetlerde en fazla bahsi geçen ve etkileşime geçilen hesaplar ise şöyle:

1- sozdizi
2- SenAnlatKdeniz
3- billboard
4- bumasalbitmez
5- DirilisDizisi

En çok konuşulan ünlüler

Erkan Meriç ve Hazal Subaşı hashtagleri ile bu yılın en çok konuşulan ünlüleri olurken Survivor 2018’e katılan ikili Hilmi ve Murat’ın dostluğu ise #hilmur etiketi ile en çok konuşulanlar arasında 3. sırada yerini aldı. Sevilen dizi Fazilet Hanım ve Kızları’ndaki unutulmaz ikili Yağız ve Hazan için oluşturulan #yaghaz hashtag’i ise en çok kullanılan 4. hashtag olurken oyuncu Birce Akalay da en çok konuşulanlar arasında 5. sırada yerini aldı.

Menemenin soğanlı mı soğansız mı yapılacağına ilişkin gurme yazar Vedat Milor’un anketi ise Twitter gündeminde kısa sürede zirveye yerleşirken şüphesiz ülke gündemini de değiştirmek üzere büyük ses getirdi.

BTS sohbetlere damgasını vurdu

Sohbetlerde bahsi geçen ve en çok etkileşime geçilen Twitter hesaplarının başında ise dünyayı kasıp kavuran Koreli pop grubu BTS geldi. AHBAP Derneği Kurucusu, Twitter’ı oldukça aktif kullanan şarkıcı Haluk Levent ise resmi hesabıyla Twitter sohbetlerinde en fazla ismi geçen ikinci isim oldu. Onu Yıldız Tilbe, One Direction ve fenomen Danla Bilic takip etti. Yıldız Tilbe’nin Sezen Aksu ile barışmasını ilan ettiği tweet en beğenilenler arasına girdi.

En çok konuşulan ve sohbetlerde sözü geçen hesapların başında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi hesabı geldi. Onu tcbestepe hesabı ve seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin hesabı takip etti. MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin hesabı da yine en çok bahsi geçen hesaplar arasında yer aldı.

2018’de Twitter’ın da şampiyonu Galatasaray

Twitter’ın açıkladığı 2018 verilerine göre Türkiye bu sene Twitter’da en çok Galatasaray’ın resmi hesabıyla etkileşime geçti. En çok konuşulan hashtag ise Beşiktaş oldu

2018 Türkiye verilerini paylaşan Twitter, Türkiye’de bu sene sporda nelerin gündem olduğuna da ışık tutmuş oldu. 2018 Süper Lig şampiyonu olarak spor gündemini uzun süre meşgul eden Galatasaray (@GalatasaraySK), Twitter’da da 2018’de en çok etkileşime geçilen hesap oldu. Şüphesiz ki Galatasaray’ın Twitter gündeminde büyük yer edinmesinin tek sebebi Süper Lig şampiyonluğu değil. Antrenör Fatih Terim’in (@fatihterim) Twitter’ı etkin kullanması da Twitter kullanıcıları arasında heyecan yarattı, Fatih Terim’in Şampiyonlar Ligi’nin resmi Twitter hesabına yazdığı “Bakın kim geri döndü?” Tweet’i de, Türkiye’de 2018’de en çok Retweet edilen spor Tweet’i oldu.

Beşiktaş, geçen sene olduğu gibi bu sene de en çok konuşulan hashtag olmaya devam ediyor. Beşiktaş’ın Twitter’da yürüttüğü #cometobeşiktaş, #beşiktaşınmaçıvar gibi kampanyalar, kullanıcılarla arasında zengin bir etkileşim olmasını sağladı. 2018’in Twitter’da en çok konuşulan hashtag listesinde birinci sırada Beşiktaş var.

İşte bu sene Twitter’da en çok etkileşime geçilen spor hesapları:

1- GalatasaraySK
2- Fenerbahce
3- Besiktas
4- ultrAslan
5- forzabesiktas

Twitter’da en çok konuşulan spor hashtag listesi ise şöyle:

1- beşiktaş
2- beşiktaşınmaçıvar
3- galatasaray
4- bugüngünlerdengalatasaray

5- fenerbahçe

Türkiyenin 2018’de en çok beğenilen spor Tweet listesi arasında Felipe Melo’nun Fenerbahçe’yle atışması ve yine Fatih Terim’in konsantrasyonu vurguladığı Tweetler yer aldı.

Türkiye’de Twitter kullanıcıları, kadın sporcularla gurur duyuyor

Twitter’da 2018’in spor gündemi bununla kalmıyor. Twitter’da tek konuşulan spor dalı futbol değil. Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’ye büyük gurur yaşatan Sümeyye Boyacı da Twitter kullanıcılarında hayranlık uyandırdı; Türkiye, Twitter’da Sümeyye Boyacı şampiyonada aldığı sonuçtan duyduğu mutluluğu beğeniler ve Retweet’ler ile gösterdi.

Tunus’ta düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda birinci olan Ayşe Begüm Onbaşı’nın birinciliğini duyurduğu Tweet, 2018’in en çok beğenilen ve Retweetlenen Tweet’lerinden oldu.

2018 Twitter’da BTS, Obama, GIF ve köpek videolarının yılıydı

Twitter’da 2018’de en çok Tweet atılan zaman, Olimpiyatların kapanış seremonisinin gerçekleştiği 25 Şubat Pazar günü oldu.

2018, Hollywood’da kadınların siyah giyerek cinsel saldırıya tepkilerini gösterdikleri #TimesUp hareketi, #MarchForOurLives adlı Amerika’da bazı okullarda yaşanan silahlı saldırılar üzerine devam eden siyasi tartışmalar ve #Pyeongchang2018 Kış Olimpiyatları gibi küresel spor etkinliklerinin herkes tarafından Twitter’da konuşulduğu bir yıl oldu.

Fakat 2018’de Tweet atmamızı sağlayan şeyler yalnızca politika ve sosyal hareketler değildi. Ünlü Güney Kore pop müziği K-Pop grubu BTS hızla yükseliyor. BTS’nin dans ettiği videoyu (#InMyFeelings challenge) içeren Tweet, Obama’nın Tweet’inin bile önüne geçerek 2018’in en fazla beğenilen Tweet tahtına oturdu

Dünyada en çok kullanılan hashtag’ler

Tweet’ler haber, siyaset, eğlence, müzik ve spor konularının önemli anlarında insanları dünyaya bağladı. İnsanlar gerçek zamanlı olarak en dikkat çeken konuşmalar hakkında mizah, haber, fikir ve görüşlerini paylaştılar.

İşte 2018’de tüm dünyada en çok konuşulan hashtag’ler:

1- #nowplaying (#şimdidinliyorum)
2- #newprofilepic (#yeniprofilresmi)
3- #bbb18 (Big Brother adlı Brezilya televizyon şovu)

En çok etkileşime geçilen hesap Koreli grup BTS’ye ait

Twitter, dünyanın dört bir yanındaki benzer fikirlere sahip hayranların, en iyi müzisyenlerin, ünlülerin, politikacıların ve spor kahramanlarının topluluklarıyla bağlantı kurmalarının en iyi yollarından biri.

Twitter’ın en çok takip ettiği konulara gelince, dünyaca ünlü süper yıldızların – özellikle de müzik yıldızlarının – dominant olduğu ortaya çıkıyor. Twitter’da hayranlarıyla olan yoğun etkileşimi ve dikkat çekici iletişimi ile Güney Koreli müzik grubu BTS (@BTS_twt), 2018’de dünyada Twitter’da en çok etkileşime geçilen hesap oldu.

En çok Retweet edilenler

NBA finalleri, bu sene Twitter’a damga vurdu. Damarious Randall (@RandallTime)’ın, NBA finallerine yönelik attığı ve Cleveland Cavaliers kazanırsa Tweet’ini Retweet’leyen herkese ayakkabı armağan edeceğini söylediği Tweet, 1 milyondan fazla kez Retweet edildi.

Google’da 2018’de en çok “Soyağacımızı” merak ettik   

Google, bu yıl da Türkiye’de ve dünyada yükselen arama trendleri içeren listesini açıkladı.

Türkiye’de 2018’in dört farklı kategoriden oluşan Arama Trendleri listelerinde Yemek tariflerinde “Ziron”, İsimlerde geçtiğimiz yıl bir uçak kazasında hayatını kaybeden “Mina Başaran”, Dizilerde “Sen Anlat Karadeniz”, Genel kategoride ise sırasıyla “Dolar”, “Soyağacı-edevlet” ve “Dünya Kupası” ilk sıralarda yer aldı.

2018 yılında en çok aranan Diziler kategorisinde ilk üçte Sen Anlat KaradenizÇukur ve Ufak Tefek Cinayetler yer alırken, bu sıralamayı Bir Zamanlar Çukurova, Erkenci Kuş, Jet Sosyete ve Avlu dizileri takip etti.

2018’in lezzet trendleri hakkında ipuçları içeren Yemek/Nasıl Yapılır kategorisinde ise ilk üç sırayı Ziron ve Mıhlama gibi yöresel yemeklerin ardından sevilen tatlılardan Tiramisu aldı.

Türkiye’de 2018’deki genel aramalar

1 – Dolar

2 – Soyağacı-edevlet

3 – Dünya Kupası

4 – e-müfredat

5 – Seçim Sonuçları

6 – Bedelli Askerlik

7 – Seçim Sonuçları

Türkiye’de 2018’de Aranan İsimler

1 – Mina Başaran

2 – Arda Öziri

3 – Ali Koç

4 – Münir Özkul

5 – Cenk Tosun

6 – Timuçin Esen

7 – Muhterem Nur

Türkiye’de 2018’de Aranan Diziler

1 – Sen Anlat Karadeniz

2 – Çukur

3 – Ufak Tefek Cinayetler

4 – Bir Zamanlar Çukurova

5 – Erkenci Kuş

6 – Jet Sosyete

7 – Avlu

Türkiye’de 2018’de Aranan Yemek Tarifleri / Nasıl Yapılır?

1 – Ziron

2 – Mıhlama

3 – Tiramisu

4 – Pizza

5 – Brüksel lahanası

6 – Elma sirkesi

7 – Vişne reçeli

YouTube’da 2018’de trend olan videolar

YouTube 2018’de herkesin en çok konuştuğu 10 videoyu izlenme sayısına, beğenilere, paylaşımlara, aramalara, parodilere, remikslere ve yorumlara bakarak seçti.

Açıklamaya göre en çok izlenen videolar şöyle sıralanıyor:

  1. Dans Eden Yeşil Uzaylı
  2. Sen Yerinde Dur (Hayal Mi Gerçek Mi Film) – Kötü Enes Batur Diss Şarkısı
  3. Çağla – Uzaylı Dansı
  4. Niloya – Yeni Bölümler
  5. Sen Anlat Karadeniz 1. Bölüm
  6. Inna ile Evleniyoruz!
  7. Hesap Kimde? (37.000TL’lik Hesap!)
  8. Söz – 50.Bölüm
  9. Çukur 2.Sezon 2.Tanıtım
  10. Oğuzhan Uğur’la P!NÇ (Efsane Bölüm)

En çok izlenen müzik videoları listesi ise şöyle:

  1. Aleyna Tilki ft. Emrah Karaduman – Yalnız Çiçek
  2. Mabel Matiz – Öyle Kolaysa
  3. Emrah Karaduman feat. Aleyna Tilki – Dipsiz Kuyum
  4. Eli Türkoğlu feat. Tuğçe Kandemir – Bu Benim Öyküm
  5. Veysel Mutlu – Vay Delikanlı Gönlüm
  6. İdo Tatlıses – Sen
  7. Feride Hilal Akın & Hakan Tunçbilek – Gizli Aşk
  8. ikikardesh – Bana Ne
  9. Koray Avcı – Adaletin Bu Mu Dünya
  10. Can Yüce – Aklım Gider Aklına

Spotify’da 2018 yılında Türkiye’de en çok dinlenen parçalar:

 

  1. Aleyna Tilki – Yalnız Çiçek
  2. Merve Özbey – Vuracak
    3. Ezhel – Geceler
    4. Ezhel – Kazıdık Tırnaklarla
    5. Ezhel – İmkansızım
    6. Calvin Harris – One Kiss (Dua Lipa ile)
    7. Simge – Ben Bazen
    8. Eli Türkoğlu – Bu Benim Öyküm
    9. Drake – In My Feelings
    10. Gazapizm – Heyecanı Yok

Dünyada en çok dinlenen parçalar:

  1. In My Feelings – Drake
    2. Girls Like You – Maroon 5 (feat. Cardi B)
    3. I Like It – Cardi B (feat. Bad Bunny, J Balvin)
    4. Lucid Dreams – Juice WRLD
    5. Sad! – XXXTENTACION
    6. Better Now – Post Malone
    7. One Kiss – Calvin Harris (Dua Lipa ile)
    8. Solo – Clean Bandit (feat. Demi Lovato)
    9. Taste – Tyga (feat. Offset)
    10. Youngblood – 5 Seconds of Summer

Bu yazı, Newtech dergisinin, Ocak ayı sayısından alınmıştır.

Exit mobile version