Sıfır Ekran Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlarda klasik çerçevelerin hakimiyeti sona erdi demek yanlış olmaz. Artık ya tamamen ekrandan oluşan ‘sıfır ekran’ ön kısımlar ya da selfie kamerası için küçük bir çentik kısmına sahip modeller söz konusu. Bu alandaki yarışın genel mobil cihaz rekabeti ile birlikte ayrılmaz bir bütün oluşturduğu da aşikar. Çünkü Oppo, Honor, Xiaomi, Huawei gibi üreticilerin tamamı artık ‘sıfır ekran’ diyor. Sıfır ekran akıllı telefonların üst kısmındaki değişimin daha fantastik bir yönü adeta ve hepimiz buna bayıldı.

Son araştırmalar sıfır ekran telefonların daha fazla ilgi gördüğüne işaret ediyor. Bu yüzden giriş seviyesi olarak tanımlanan ‘düşük fiyatlı’ cihazları da kapsayacak şekilde bu tasarım ve kullanım kolaylığı ile bütünleşme yaşanıyor. Öte yandan sıfır ekran konusu, geleceğe yönelik bir diğer değişimin de ilk işaretlerinden. Artık ekranın içinde bulunan kameralara da tanıklık edilecek. Bu alanda sürdürülen çalışmalar neticesinde ekranın tüm ön kısımda deneyimlenebileceği, herhangi bir kamera kızağına gerek bırakmayan modellerin yakın gelecekte söz konusu olacağı biliniyor.

Peki piyasada dikkat çeken sıfır ekran akıllı telefonlar hangileri? İşte bu sorunun yanıtlarına geldi sıra…

Öncelikle küçük bir hatırlatma, 2019 yılının ilk çeyreği itibarıyla sıfır ekranlı akıllı telefon sayısı halihazırda çok yüksek değildi. İlk akla gelenler şöyle sıralandı.

Günümüzde ise model sayıları adeta patlama noktasına geldi. Tüm üreticiler bu kapsamda modeller sunuyor ve aralarında seçim yapma gerekliliği de elzem hal alıyor.

Bizler de ‘tüketicinin dostu’ Newtech ekibi olarak sıfır ekran modellerinden öne çıkanları inceleyeceğiz…

Oppo Reno 10x Zoom

6.6 inçlik ekrana sahip olan modeli, son dönemin en popüler sıfır ekranlı akıllı telefonları arasında. 256 veya 128 GB dahili depolama alanı, 6 GB ya da 8 GB RAM, 2.84 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli işlemci ve 4065 mAh pil kapasitesi dikkat çekici bir işlevsel bütünlük için ideal şekli sağlıyor. Bu cihaz, kendini TV olarak test etmek isteyen bir akıllı telefon adeta; AMOLED ekranı 387ppi piksel yoğunluğu ile öne çıkıyor, ayrıca yüzde 86.8 ekran/gövde oranıyla ‘yüzde 90’ sınırlarını hissettiren seçenekler arasında yer alıyor. 48 + 13 + 8 MP üçlü kamerası mevcut, 210 gram ağırlığa ve 9.3 mm kalınlığa sahip.

Samsung Galaxy S10 ve Samsung Galaxy Note 10

6.1 inçlik Samsung Galaxy S10, kendi skalasının yıldızlarından. Cihazın Dynamic AMOLED ekranı, 550ppi piksel yoğunluğu ve yüzde 88,3’lük ileri düzeyde bir ekran/gövde oranıyla geliyor. Önde 10 MP kamerası bulunuyor ve sunulan çözünürlük değerleri bir hayli iddialı. Arka yüzde 12 + 12 + 16 MP kamera sistemi çarpıcı. 8 çekirdekli işlemcisi, 512 ve  128 GB dahili depolama alanı, 3400 mAh pili ile ciddi bir performans seviyesi vaat ediyor. 6.6 inçlik Note 10 ise dokunmatik ekran kalemi, 6 inç ekranda 1080 x 2280 piksel çözünürlük, 7nm mimarili işlemci, üçlü kamera sistemi ve pil dayanıklılığıyla bir miktar daha büyük bir alternatif.

OnePlus 7 Pro

16 MP ön kamerasıyla yüksek profilli bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor bu model. Ek olarak 6.67 inçlik Fluid AMOLED ekran 1440 x 3120 çözünürlüklü ve yüzde 88.1’lik oldukça yüksek bir ekran/gövde oranı sunuluyor. Snapdragon 855 işlemcisi, 12 GB’ye kadar RAM ve 256 GB’ye kadar depolama alanı yapılandırma özelliklerinin yanı sıra 8.8 mm’lik kalınlık sunuyor. Arka yüzde 48 + 8 + 6 MP’lik üç arka kamerası bulunuyor.

Asus ZenFone 6

Asus’un yeni yıldızı ZenFone 6, kompakt tasarımıyla dikkate değer. 6.4 inç ekranına karşın nispeten ince ve hafif. 1080 x 2340 piksellik ekranında HDR 10 desteği de mevcut. Mayıs ayında resmi olarak duyurulan akıllı telefonun arkasında 48 ve 13 MP’lik çift kamerası, önce ise açılıp kapanan mekanizma ile gelen 4K video kaydına imkan tanıyan çift lensli canavarı bulunuyor. Cihaz, şık ve biraz da fütüristik tasarımıyla dikkat çekiyor.

Huawei Nova 4

Ekranının köşesindeki açıklıkta yer alan 25 MP ön kamerasıyla yüksek profilli bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor Nova 4. Bu modelde 6.4 inçlik ekran Full HD+ çözünürlüklü ve yüzde 85,99’luk oldukça yüksek bir ekran/gövde oranı sunuluyor. HiSilicon Kirin 970 işlemcisi, 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanının yanı sıra 7.7 mm’lik kalınlığıyla segmentin en ince modellerinden. 20 + 16 + 2 MP’lik üç arka kamerası bulunuyor.

Xiaomi Mi Mix 3

6.39 inçlik ekrana sahip olan modeli, son dönemin en popüler tam ekranlı akıllı telefonları arasında. 128 GB dahili depolama alanı, 6 GB RAM, 2.8 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli işlemci ve 3200 mAh pil kapasitesi dikkat çekici bir işlevsel bütünlük için ideal şekli sağlıyor.

Ekran karşılaştırması

Oppo Reno 10x Zoom

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy Note 10

OnePlus 7 Pro

Asus ZenFone 6

Xiaomi Mi Mix 3

Huawei Nova 4

 Gelecek, ‘daha güzel’ gelecek…

Modellerde geniş ekranda Full HD+ çözünürlük şimdilik neredeyse bir standart halini almış durumda. İncelik faktörü kızaklı/kızaksız ön kamera tasarımıyla belirleniyor ve 7-9 mm aralığında olduğu görülüyor. Çoklu arka kamera sistemlerine ek olarak önde de çift kamera ile gelen modeller olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Pil kapasitelerinde 3300-3400 mAh seviyesi ise bir diğer sınır durumunda. Yakın gelecekte 4K ekran çözünürlüğü, 4000 mAh kapasite seviyesinde piller, yaygın olarak microSD desteği ve kızaklı ön kamera yerine ekranda entegre haldeki yapının genel anlamda üreticilerin ortak ‘gelecek’ hedefler arasında yer alacak.


 

Exit mobile version