Sıkı bir oyun keyfi için ilk ihtiyaç, hiç şüphesiz ki kaliteli bir bilgisayar. Gerçek oyunseverler de bunu bilir ve donanımlarını her zaman güncel tutar. Bu sayımızda hem yeni başlayanlara yol gösterelim, hem bilenlere fikir verelim istedik. Sistemi toplarken, yeni trend 3D oyunlardan da oyuncusunu mahrum bırakmasın dedik.
KONFİGüRASYON
İşlemci: Core i7 4790K
Anakart: MSI Z97 Gaming 7
Bellek: G.Skill F3-1600C9D-16GXM
Ekran kartı: MSI N780 TF 3GD5/OC
SSD: Samsung MZ-7TE250BW
Sabit Disk: 3 TB Seagate 7200 RPM SATA 6 Gbps
Monitör : BenQ 24″ XI2420T 3D LED Oyun monitörü
Kasa: Cooler Master CMS-693-KWN1-S12 CM 690 III
Soğutma: Cooler Master SEIDON 120V
PSU: Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050W 80+ Gold
Maliyet : Yaklaşık 6000 TL
Dört çekirdekte 8 güç : Intel“in 2014 başında piyasaya çıkan işlemci ailesi, 4 çekirdekle toplam 8 iş parçacığını aynı anda yürütebiliyor. Tek çekirdek çalışma hızı 4 GHz, maksimumda ise 4.4 GHz olan işlemci, 32 GB RAM destekli. (980 TL)
Oyun canavarı : En yüksek ses kalitesine sahip AudioBoost 2 teknolojisi, anakart üzerindeki diğer bileşenlerin yaydığı elektromanyetik titreşimlerden etkilenmeyen, böylece harici ses kartı gibi işlev gören izole ses kartı, çift kulaklık çıkışları, altın ses konnektörleri, online oyunlar için özel olarak geliştirilen ve oyun trafiğini algılayıp öncelik tanıyarak daha akıcı bir multiplayer keyfi sunan Killer E2200 teknolojisi, daha hızlı veri transferi ve Steam OS desteği ile MSI”in Gaming serisi anakartı bu iş için biçilmiş kaftan. (571 TL)
Overclock rekortmeni ikizler : GSkill”in oyunseverler için özel geliştirdiği Ripjaws X serisi bellekler, 8″erden toplam 16 GB kapasite ve çift kanal ile 1600 MHz çalışma frekansı sunuyor. CPU-Z ve HWBOT gibi donanım bloglarında yıllardır overclock performanslarıyla zirvede yer alan GSkill bellekler oyunların performans sınırlarını zorluyor. (557 TL)
Gaming modu : Oyun konusunda en önemli şey FPS, FPS içinse kilit ekran kartı. Fabrika çıkışından öntanımlı olarak Gaming modunda ve overclock ayarları ile çıkan MSI N780 ekran kartları, 2536 MHz”a ulaşıyor ve bunu yaparken çift fan ve SuperPipe teknolojisiyle ısınma ve ses sorununu en aza indiriyor. (1221 TL)
İki kat hızlı veri : Samsung SSD, 98 bin IOPS veri işleme değeri ile yoğun iş gücü gerektiren durumlarda bile yüksek hız vaat ediyor. örneğin grafik işlemci programlar Samsung SSD ile iki kat, video klipler ise %30 hızlı çalışıyor. Saniyede 400 MB veri aktaran geçişli flash bellekler, güvenlik konusunda da sınıfını geçiyor. (385 TL)
%45 daha fazla HDD performansı : HDD sektörünün öncülerinden Seagate“i seçmemizin nedeni, OptiCache teknolojisiyle, önbellekten daha fazla ve daha hızlı yararlanabilmesi. Bu, %45 daha fazla HDD performansı demek. Bu hızın oyuncular için önemi ise malum… Disk başına 1 TB ile Seagate HDD”lerde yükseltme yapmak çok kolay ama biz en baştan 3 TB modeli seçtik. (341 TL)
Her şeyi görebildiğinizi mi düşünüyorsunuz? : Monitör bizce bu seçkinin en önemli kısmı. Bu yüzden de ince eledik, sık dokuduk. Kararımızı BenQ“ten yana kullandık. “Oyun monitörüne son nokta” sloganıyla piyasaya çıkan BenQ 24″ 3D LED oyun monitörü tasarlanırken, dünyaca ünlü Counter Strike oyuncularından destek alınmış. özel FPS moduna sahip 120 Hz monitör, Black eQualizer ile karanlık alanlarda daha net bir görüş sunar ve detay gösterir. S Switch kumandası ile kolay ayarlanabilen ve hızlı ayarları kaydedilebilen monitör, 2ms tepkime süresi ile yukarıdaki donanıma en yakışan parça. (1116 TL)
BUNLARLA İYİ GİDER
Bilgisayarı topladık, monte ettik, favori oyunlarımızı da yükledik. “Bu kadarla bitti, şimdi sabahlara kadar oyunun başından kalmayız.” diyorsanız, henüz bitmedi. çünkü bu muhteşem sistemi tamamlayacak oyun arkadaşlarına ihtiyacımız var :
Asus Echelon Mekanik klavye : Asus”un bu oyuncu klavyesi “kazanmanıza yardım etmek için tasarlandı” mottosunu taşıyor. Mavi LED ışıklı tuşlarıyla gece oyunlarını keyfe dönüştüren klavyenin aydınlatması 4 kademeli, ayrıca mikrofon ve kulaklık için üzerinde 2 adet giriş var. Multimedya tuşlarına da sahip Asus Echolon Mekanik Klavye“nin 329 liralık fiyatı, yukarıdaki sistemin ortalamasına uygun ancak “bu bütçemi aşar, zaten bütün parayı bilgisayara yatırdık.” derseniz, Bloody B120 Turbo“yu tavsiye ederiz. LED aydınlatması ve 1 ms tuş bindirim hızı göz önüne alındığında 92 TL”lik fiyatı çok ekonomik.
Bilgisayarda konsol keyfi : Ne kadar iyi oyuncu olursak olalım, şunu kabul etmemiz gerekiyor; kimi oyunlar klavye ve fare ile oy-nan-mı-yor! Hem daha rahat bir kontrol, hem de konsolda oynuyor havası yakalamak için, kablosuz bir gamepad şart. Bizim tavsiyemiz, Logitech”in F710 kablosuz modeli. 2.4 GHz kablosuz alıcısı ile tıpkı kablolu bir gamepad kullanıyormuş kadar hızlı ve seri, çift titreşimli motorlarıyla oyunun içindeymiş gibi gerçekçi ve tanıdık tuş düzeni ile ezbere bildiğiniz gibi rahat… Tanesi 100 TL. Aynı ayarda Microsoft”un XBOX 360 kablolu gamepad”leri de önerilebilir. Türkiye”ye resmi satışı yok ancak Tahtakale başta olmak üzere bir çok spotçuda bulmak mümkün. Bilgisayara takabilmek için konnektörü ile birlikte hemen hemen aynı paraya geliyor. Windows 7 ve 8″i destekliyor. Daha ucuz alternatif ise Snopy SG-506 kablolu gamepad. Titreşimli olmasının yanında, çekişmeli geçen bir PES müsabakasının son anlarında gol yediğinizde sinirden yere vursanız bile acımazsınız, çünkü 26 TL.
Sesi duymayın, yaşayın : FPS oyunlarında silah sesini duyduğunuzda bazen çok geç olabilir, önemli olan düşmanın ayak sesini bile duyabilmek. Creative”in SoundBlaster Tactic 3D modeli yüksek çözünürlükte ses üretebilen 50 mm Neodymium sürücülerinin yanında, 360 derece surround ses veren kulaklıklar, hem sağlam, hem rahat hem de mikrofonlu. 193 TL. Snopy Rampage SN-R3 ise ses kalitesi konusunda bu kadar iddialı olmasa da, sade ve şık tasarımı ile göz dolduruyor. Kulak süngerinin dışı deri kaplı, bu da uzun süre kulağınızda kalsa bile rahatsızlık vermiyor. Mikrofonu, klasik modellerin aksine kablo üzerinde değil, kulaklıktan çıkan bir çubuk şeklinde tasarlanmış, böylece ses iletiminde parazit yaşanmıyor. Fiyatı da çok makul; 46 TL.
Yorum Yap