Standart bir all-in-one (çok fonksiyonlu) yazıcı genellikle yazıcı, tarayıcı ve fotokopi seçeneklerini sunar. Bunlar küçük işletmeler için çoğu zaman yeterlidir. Buna ilâveten her ne kadar günümüzde azalsa da faks kullanım özelliği yazıcılarda aranmaya devam edilmektedir.
Çok sayıda baskı yapması gereken yazıcılarda, yazıcının tambur ve diğer birimlerine erişimin kolay olması beklenir. Böylece toner/kâğıt değişimi ve sıkışma durumunda müdahale kolaylıkla yapılabilecektir. Sürekli çift taraflı baskı almak isteyen kullanıcılar için çift taraflı baskı almaya imkân veren özel tarayıcıların olması da ciddi bir avantajdır.
Modellerde sadece şık bir tasarım, hız ve performans değil, toplam maliyet de önemli argümanlardan. Ofis için en doğru All-in-One yazıcıyı belirlerken tasarruflu olmasını göz ardı etmek büyük hata. Yazıcı satın alırken aslında baktığınız teknik özellikler tek önemli nokta değil, önemli olan ‘işe dair’ ihtiyaçlarınızı karşılaması. Gerçekten doğru yazıcıyı satın almak çok zor, birçok özellik arasından seçim yapmanın yanında size uygun olan doğru kombinasyonu belirleyebilmek kritik önem taşıyor. Bu yazıda size doğru model ve doğru sınıfta yazıcı almanız için yardımcı olabilecek ipuçları var.
Hangi Sınıfta Bir Yazıcıya İhtiyacınız Var?
Yazıcıları sınıflandırmak için önemli üç nokta var bunlar, kullanım amacı (genel veya özel), nerde kullanacağınız (ev veya ofis) ve yazıcının teknolojisi. İlk başta bu üç kategoriden ofis odağını seçmeniz gerekiyor. Eğer bu yolu izlerseniz doğru yazıcıyı bulacaksınız. Bu kısımda ne tür baskı alacağınız önemli. Yalnızca yazı, grafik, fotoğraf; yalnızca belgeleri mi basacaksınız, yoksa başka türlü baskılar da alacak mısınız?
Eğer ofiste kullanılacaksa metin baskıları önemli. Genelde All-in-One olarak isimlendirilen hepsi bir arada olan yazıcılar birçok rolü tek başına üstlenebiliyor.
Tek Fonksiyonlu Mu, Çok Fonksiyonlu Mu?
Burada yalnızca bir yazıcıya mı ihtiyacınız var yoksa daha fazlasına mı? Örnek olarak fotoğraf yazıcıları ekstra hafızaya sahipler, bu hafızayı kullanarak görüntüler kaydedilebiliyor. Genel amaçlı kullanıcılar yukarıda bahsi geçtiği gibi hepsi bir arada yazıcılar tarayıcı, fotokopi ve yazıcı gibi birçok özelliği bir arada sunabiliyor. Bazı durumlardaysa bilgisayar üzerinden faks gönderebileceğiniz veya işlemi kendi başına yapabilen yazıcılar var.
Genel ofis yazıcılarında bulunan ADF dilimize çevirdiğimizde otomatik belge düzenleyici. Bu özellikle standart boyutta belgeleri faks, tarama, kopyalama ve e-posta olarak gönderme gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz. Bazı durumlarda iki taraflı belgelerde yazıcıların üzerindeki sensor sayesinde belgenin her iki tarafı tek seferde seçtiğiniz işleve göre düzenlenebiliyor.
Wi-Fi üzerinden yazıcıya bağlanıp istediğiniz içeriği bilgisayar ihtiyaç duymadan kullanabiliyorsunuz. Birçok Wi-Fi özelliği olan modelde teknoloji, bilgisayara ihtiyaç duymadan akıllı telefon ve tablet üzerinden kullanılabiliyor.
Ne Sıklıkla Baskı Alıyorsunuz?
Eğer günde birkaç sayfa baskı alıyorsanız bu konu hakkında endişe etmenize gerek yok. Yazıcıların kâğıt tepsileri de burada yine önem arz ediyor, ayrıca maksimum ve minimum kağıt boyutları da önemli.
Maliyet Faktörü
Bu kısma kısaca ödeyeceğiniz para diyebiliriz. Zira iş yazıcıyı almakla bitmiyor. Zamanla sarf malzemelerine harcayacağınız para yazıcının kendi parasının üstüne rahatlıkla çıkacaktır. Bu kapsamda bazı markalar baskı başı maliyet vererek ‘geleceği görmenize’ katkı sağlıyor.
Bu bilgiler eşliğinde yıllık baskı miktarınızı kabaca hesaplayın, buna siyah-beyaz, renkli ve fotoğraf baskılarını da dahil edin. Son olarak seçeceğiniz yazıcıda maliyet en önemli kısım ve bunun hakkında farklı markaları kıyaslayarak sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.
Epson EcoTank Pro ET-5850
Çok fonksiyonlu yazıcı Epson EcoTank Pro ET-5850, kaliteli baskıları düşük maliyetlerle almanızı sağlar. Yüksek kapasitesiyle dikkat çeken bu yazıcının iki yıl yetecek mürekkep desteğiyle geldiğini belirtmeliyiz. Bu da onu küçük işletmeler ve çalışma grupları için iyi bir seçenek hâline getirir.
HP OfficeJet Pro 9015 All-in-One Printer
HP’nin OfficeJet Pro 9015 modeli yazıcıları, çok fonksiyonlu yazıcılar arasında sayfa başına düşük bir maliyetle çıktı üretebilen, bununla beraber baskı kalitesinden de ödün vermeyen bir noktada yer alıyor. Bu da onu, küçük ve orta ölçekli ofisler için başarılı bir değer hâline getiriyor.
Epson EcoTank Pro ET-16650
Brother MFC-J491DW
MFC-J491DW, Brother’ın uygun fiyatlı çok fonksiyonlu yazıcı modeli. Çok ciddi baskı ihtiyacı duymayan evlere ve küçük ofislere uygundur. Bu yazıcı, mürekkep püskürtmeli olarak çalışıyor. Aynı zamanda yerleşik otomatik kağıt besleme sistemiyle de öne çıkıyor.
Canon imageClass MF269dw
Canon Pixma G7020 MegaTank All-in-One
Canon Pixma G7020 MegaTank çok fonksiyonlu yazıcıları, mürekkep püskürtmeli düzene sahipler. Buna karşın rakiplerine kıyasla son derece düşük işletme maliyetlerine sahiptir. Sırf bu özelliği için bile ailelerin ve küçük ofislerin memnuniyetle kullanacağı bir yazıcı şeklinde değerlendiriyoruz.
Epson Expression Premium XP-7100 Small-in-One Yazıcı
Epson’ın Expression Premium XP-7100 modeli yazıcıları fotoğraf baskısı odağındaki özellikleriyle dikkat çekiyor. Ağırlıklı olarak ev kullanıcılarına ve küçük ofislerin ihtiyaçlarına hitap ediyor. Bu yazıcı, mürekkep püskürtmeli çok fonksiyonlu bir yazıcı olarak listemizdeki yerini alıyor.
HP Neverstop Laser MFP 1202w
Lexmark MC2535adwe
Lexmark’ın MC2535adwe modeli yazıcıları küçük ve orta ölçekteki ofislerin ihtiyaçlarına uygun. Ayrıca, önemli özelliklere ve güvenlik eklentilerine sahip. All-in-one kategorisinde ve oldukça hızlı çalışan bu yazıcı kesinlikle incelemeye değer.
Canon Color imageClass MF746Cdw
Canon’un Color imageClass MF746Cdw modeli lazer yazıcıları daha çok işletmeler ve kurumsal organizasyonların ihtiyaçlarına yönelik özellikleriyle dikkat çekiyor. Gerek yazıcının boyutu gerek baskı kapasitesi ile bu kaslı iş ortağının ev ortamında görev yapma şansı ne yazık ki çok fazla yok.