İngilizce’de erkek arı anlamına gelen drone, aslında Unmanned Aerial Vehicle kelime öbeğinden çıkın bir sözcük. Herhangi bir marka ya da modeli değil, bir teknolojik ürün segmentini ifade ediyor.
İlk dönemlerinde askeri amaçlarla kullanılan drone’lar artık çok daha genel bir kesim tarafından erişilebilir ve deneyimlenebilir durumda. Teknoloji mağazalarına gidilip satın alınabiliyor ya da eğer bu tip şeylerle ilgileniyorsanız parçaları toplanarak yapılabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Drone kullanıcılarına DJI müjdeli haberi verdi
Özellikle maliyetlerin düşürülmesi ile bireysel kullanıcılar için pek çok farklı modelde üretim sağlandı. Son zamanlarda 100 TL’den 15 bin TL’ye kadar farklı özelliklerde ve amaçlarda satışa sunulan drone’ların olduğunu söylemek mümkün. Peki drone’lar hangi amaçlarla kullanılıyor. Ayrıca yükseklerde kontrolü nasıl sağlanır, bu kapsamdaki eğitimi nasıl oluyor?
Öne çıkan drone kullanım alanları
- Fotoğrafçılık
- Videografi
- Taşımacılık-kargo
- Eğlence
- Spor (drone yarışları)
Drone kullanımında eğitim
Siz de bir drone sahibi olmak istiyorsanız, bu konuda ilk olarak eğitim almalısınız. Bu konuda başlangıç aşamasında Youtube bünyesinde birçok örnekle karşılaşmak mümkün. Ayrıca, bir operatör tarafından (siz veya başkası) uçurulan drone’lar, zannedildiği kadar kolay bir kullanıma sahip değil. Pek çok modelinde kamera bulunduran cihazlar, genelde akıllı telefon veya tablet ile yönlendiriliyor. Bunun yanında üzerinde yer alan kamera sayesinde gerçek zamanlı görüntü elde ediliyor. Ayrıca Drone’un hız ve macera için kullanımı da oldukça yaygın. Giriş seviye bütçeler üzerinden ele alındığında bir nevi oyuncak olarak da düşünülebilir.
Eğitim konusunda ise özellikle kalabalık alanlarda kullanım yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gerekli eğimini alınmaması aracın yanlış uçurulması sonucunda birçok insana zarar verebilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda kullanmaya başlamadan önce uçuş dersleri alınması gerekir. Böylece, ilk olarak açık ve insansız alanlarda test yapılması dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor.
Drone ile fotoğraf ve video kaydı
Drone’lar hem orta hem de üst düzey modellerinde kamera bulunduran ya da kamera takılabilen cihazlar. Kameralar sayesinde video ve fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ayrıca bazı cihazlarda kamera ile direkt olarak iletişim kurulabiliyor. Böylece, kadraj ayarlamaları da yapılabiliyor. Bu ayarlama sayesinde fotoğraf ve video çekerken kullanıcı tam olarak ne çektiğini ya da ne çekmek istediğini kolayca ayarlayabiliyor.
Başka bir konu da drone ile video ve fotoğraf çekiminde oldukça etkileyici sonuçların elde edilmesi oluyor. Çünkü drone ile fotoğraf ve video çekimlerine farklı bir perspektif geldiğini söylemek mümkün. Hatta bu cihazlar ile çekimi zor olan noktalardan fotoğraf ve video çekimi yapılabiliyor. İstenen bir yükseklikten ya da açıdan drone ile fotoğraf ve video çekimi günümüzde artık çok kolay.
Elbette drone’un beraberinde getirdiği bu avantajlar son yıllarda dizi ve filmlerin de farklı bir bakış açısı kazanmasını sağladı. Pek çok dizi, film ya da belgeselde drone ile gerçekleştirilmiş özel çekimler görmek mümkün. Bir şehrin üstten çekimi ya da doğada yapılan geniş açıya sahip çekimler bunlardan sadece bazıları.
Drone kontrolü
Günümüzde her drone bir operatör aracılığı ile uçuruluyor ve kontrol ediliyor. Son yıllarda kullanıcı takibi yapan drone’lar üzerinde çalışılsa da hala kontroller bir operatör ile yapılmaya devam ediyor. Hatta bu konuda Lily adlı drone örnek verilebilir. Bu cihaz, kullanıcıda bulunan bir algılayıcı sayesinde otomatik takibe geçiyor.
Operatör kontrolünde uçurulan drone’lar için eğitim almak ve bunun yanında deneyimli kişiler çalışmak gerekiyor. Çünkü özellikle profesyonel olarak hizmet verilen drone’ların iki kişi tarafından kullanıldığını söylemek mümkün. Kullanım sırasında bir kişi cihazın olması gereken şekilde uçurulmasını sağlarken diğeri de kamera ayarlarını yapıyor.
Drone’ların ‘yarış amaçlı’ kullanımı da son derece yaygın. Bu kapsamda özellikle ‘koronavirüs öncesi dönemde’ ilgi çekici gelişmelere tanıklık etmiştik. İlerleyen dönemde yeniden gündeme gelmesi beklenen drone yarışları, özetle tribünlerde oturmak ve drone yarışlarını izlemek gibi yenilikçi bir hız ve rekabet deneyimi vadediyor. Drone ile akrobasi de bir diğer trend konu. Red Bull gibi aksiyon odaklı markaların bu alanda birçok etkinlik sunuyor. Yarış ve hızdan bahsetmişken son aylara damgasını vuran bir yenilikten söz etmemek olmaz. DJI FVP Drone ile tanışmaya hazır mısınız?
Profesyonel FPV uçuşları artık tek pakette: İşte karşınızda DJI FPV Drone
Eğer biraz olsun RC dünyasını kıyısından köşesinden biliyorsanız, mutlaka FPV uçuşlarını duymuşsunuzdur. RC pilotlar, sahip oldukları uzun menzilli uçaklarıyla ve anlık görüntü sağlayan özel VR gözlükleriyle ya da ekranlarıyla uzun mesafeli uçuşları yıllardır yapmaktaydılar. Drone’ların hayatımıza girmesinden önce RC helikopterler de profesyonel uçuş yapabiliyordu. Ancak FPV, her zaman RC uçakların alanı olmuştur.
İşte kısa süre önce profesyonel FPV uçaklarının yapabildiklerini fazlasıyla yapabilen bir drone ortaya çıktı: DJI FPV.
Aslında burada sadece DJI FPV ismiyle tek bir drone’dan söz etmek doğru olmayacak. Zira bu drone’u satın aldığınızda, beraberinde komple bir FPV uçuş paketi de satın almış oluyorsunuz. İster amatör olun isterseniz de profesyonel bir RC pilotu olun, hiç fark etmiyor.
Saatte 140 km’ye ulaşabiliyor!
DJI FPV drone’un biraz da teknik özelliklerinden bahsetmeliyiz. Drone, yaklaşık 800 gram ağırlığında ve uçuş hızı saatte 140 km’ye kadar ulaşabiliyor. 256 GB’a kadar hafıza kartı desteği bulunan drone, DJI HDL FPV sistemi sayesinde 720p kalitedeki anlık video görüntüsünü yalnızca 28 ms gecikmeyle 120Hz olarak aktarabiliyor. Üstelik bunu 4 km uzaklıkta bile olsa sorunsuz bir şekilde sürdürebiliyor. Eğer isterseniz, DJI FPV size 4K 60 fps anlık video kaydını da iletebilmektedir. 4x ağır çekim desteğiyle beraber maksimum görüntü iletim menzili 10 km’ye ulaşabilmektedir. 2.000 mAh pil gücüne sahip. Ayrıca rüzgâra karşı oldukça dirençli.
Kutudan çıkan bir diğer önemli bileşen hiç kuşkusuz DJI FPV Goggles V2 gözlükleri. Üzerinde yer alan 2 inç ekranı, 144Hz yenileme hızına sahip. 2,4 GHz ve 5 GHz bantlarında çalışabilen bu kontrol ekranı, 10 KM mesafeye kadar görev yapabiliyor ve üzerinde ayrıca 1800 mAh gücünde bir batarya yer alıyor.
DJI FPV kutu içeriğinde drone’un kendisi, bataryası, DJI hareket kontrolcüsü, drone pervaneleri, uzaktan kumandası, DJI FPV Goggles V2 ürünü (anten ve batarya dahil), güç kabloları ve adaptör bulunuyor. Bu paket, hiçbir ekstraya ihtiyaç duymadan sadece hafıza kartınızı takıp profesyonel uçuşlar yapmanız için size gereken her şeyin en iyisini sunuyor.
Yorum Yap