Mobil İnterneti Daha Verimli Kullanma Rehberi

İnternetin akıllı telefonlar, tablet veya akıllı saatlerde kullanımını esas alan iki temel yöntem var. Bunlardan ilki kablosuz bir WiFi ağına bağlanmak diğeri ise hücresel bağlantı şeklinde kavramlaşmış kullanım şekli. Bir internet kaynağına bağlanıp interneti kullanmanın her zaman ve her yerde mümkün olmadığı düşünüldüğünde hücresel bağlantının yoğun şekilde tercih edilmesi gerektiği de aşikar. Mobil internet olarak tanımlanan bu kullanım şeklinde akıllı telefon, uyumlu tablet ve akıllı saatler için tercih edilen mobil operatörün sağladığı internet hizmeti söz konusu. Ağırlıklı olarak microSIM kartların cihazlara yerleştirilmesi ile birlikte birçok yerde sorunsuz şekilde internete girilebiliyor.

Mobil internet kullanımı Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde artıyor. Bunda genç nüfus oranının genel nüfusa göre oldukça yüksek oluşu elbette etkili. Diğer yandan internet, genç-yaşlı, coğrafi konum, beşeri özellikler demeden geniş bir ölçekte ilgi görüyor. Bu denli yoğun şekilde kullanılan mobil internet, beraberinde bir sorunu da getiriyor: Verimsiz kullanım.

 

Halihazırda tanımlanmış internet kotalarının aşılması olarak da belirtilebilen mobil internetin verimsiz kullanımı, telefon faturalarının yüksek gelmesine neden oluyor. 4.5G ile artan bağlantı hızları, sosyal medya kullanımının gerçek bir trend-üstü hal alması ve süreklilik halindeki ilgi çekici görsel-işitsel içerik akışı ile tüketimi dengede tutmak zorlaşıyor. Zamanla sınıra dayanan, bitmek üzere olan internet paketleri, aşılan ve bu nedenle ek paketlerin alınmasını gerekli kılan durumlar gündeme geliyor. Peki mobil interneti daha verimli kullanmak mümkün mü? Bitmek üzere olan internet paketi stresini aşmak, yüksek faturalar ödemeden dijital dünyayı keyifle deneyimlemenin yolu yok mu?

Öncelikle verimli mobil internet deneyimi adına yapabileceğiniz birçok şey var. Üstelik bunlar sanılanın aksine oldukça pratik şeyler. İşte bu konuda mobil internet kullanım uzmanı olmanızı sağlayacak önerileri maddeler halinde sıralayacağız. Bu bilgileri pratikte de uygulayarak verimliliği artırmanız mümkün.

Veri kullanımınızı takip edin

Mobil verinin kontrol altında tutulması genellikle zordur. İzlenen bir YouTube videosunun HD yerine Full HD izlenmesi, Twitter yerine çok daha yoğun multimedya içeriği sunan Instagram’ın kullanımı bile dengeleri alt üst edebilir. İşte bu noktada çözüm veri kullanımının kontrolü.

Bunun için de iOS cihazınızda Ayarlar > Hücresel yolu izlenerek kullanım detaylarınızı görebilirsiniz. Her ayın başında bu bölüme gelip kullanım miktarınızı sıfırlayıp, sonraki aya dair verileri inceleyebilirsiniz. Ayrıca buradan çok veri tüketen uygulamaları da görebilmeniz mümkün.

Android’de Ayarlar > Veri Kullanımı yolu izlenerek tüketim miktarını görebilir, sınırlamalar getirebilirsiniz.

Ek olarak mobil operatörünüzün Vodafone Yanımda, Turkcell Dijital Operatör ve Türk Telekom Online İşlemler uygulamalarında benzer hizmetler yer alır. Söz konusu uygulamayı ana ekranınıza alarak unutmadan zaman zaman tüketim durumunu ve hızını kontrol etme alışkanlığı da edinebilirsiniz.

Uygulamalarda hücresel veriyi sınırlayın

 

iPhone ve Android’de yüklenen mobil uygulamaların sadece WiFi ile kullanılabilecek şekilde yapılandırılabildiğini biliyor muydunuz? Dilerseniz bu ayarı yapıp çok tüketime neden olan uygulamalarınızı mobil internet tüketimi açısından devre dışı bırakabilir, sadece ev ya da ofiste WiFi bağlantısı söz konusuyken kullanabilirsiniz. Pratik bir fikir. Kullanımı kısaca şöyle…

iPhone’da Ayarlar’a gelin ve aşağıya doğru sıralanmış uygulamalara dokunun. Karşınıza ‘Hücresel Veri’ sekmesi çıkacak, burayı kapalı duruma getirirseniz o uygulama artık mobil internet ile kullanılamayacak.

Android’de Ayarlar > Veri Kullanımı yolunu izleyin. Altta sıralı uygulamalar göreceksiniz. Bu kez de ‘Arka plan verilerini kısıtla’ sekmesine dokunup açabilir, böylelikle sadece WiFi aktifken kullanım gerçekleştirebilirsiniz.

Hepsi bu. Tek bir dokunuşla.

Sosyal medya için otomatik video oynatma’yı kapatın

Ah şu videolar. Her yerdeler. Hem de ilginizi kesinlikle çekmeyecek olanlar da dahil. Bu kaotik ortamda kontrolü elinize almanızın vakti sizce de gelmedi mi? Yapmanız gereken en temel adım, videoların otomatik oynatılması durumunu bloke etmek. Bu sayede sosyal medya akışınız sırasında karşınıza gelen her video başlamayacak, başlatılması için ona dokunmanız gerekecek. Yani daha az video aktif olacak ve elbette veri tüketimi de düşecek.

Yapılması gerekenler şöyle;

Facebook için Ayarlar – Hesap Ayarları – Videolar ve Fotoğraflar – Video Ayarları altında yer alan ayarlar kısmından ilgili işlemleri yapabilirsiniz.

Twitter için Ayarlar – Veri yolunu izleyin ve ayarı yapın.

YouTube’da Ayarlar’a gelin ve ‘Sadece Kablosuzda HD’yi açın, böylelikle hücresel bağlantıda video akışı olmaz.

Instagram için Seçenekler’e oradan da Ayarlar’a gelin. Hücresel Veri Kullanımı’na dokunup ilgili ayarı yapabilirsiniz.

Çalma kalitesini azaltın

Spotify, Apple Music hayatın olmazsa olmazları çoğu kişi için. Ancak onlar da masum değil, bolca hücresel veri tüketiyorlar. Saatler süren yolculuklar söz konusu olduğunda işler çok daha farklı boyuta ulaşıyor. Neyse ki bunun da bir çözümü var.

Hem Apple Music hem de Spotify’da Ayarlar sekmesine dokunup ‘hücresel veri aktifken çalma kalitesini düşür’ seçeneğini aktif edebilirsiniz. Spoify’ın Ayarlar sekmesine sağ üstteki dişli işaretine dokunarak ulaşırsınız. Burada ‘Data Saver’ı göreceksiniz, bahsettiğimiz fonksiyon ön tanımlı bir özellik olarak geliyor yani. Altta müzik kalitesini düşürme sekmesi de mevcut.

İnternet tarayıcısına dikkat!

iOS’te Safari’nin mobil veri tüketimini düşürmeye yarayacak bir özelliği mevcut değil. Bu yüzden iPhone’nunuza Chrome indirebilirsiniz. Veri tüketimini azaltan seçeneği bulunur. Android için de önyüklü gelen Chrome’un yanı sıra Opera mini tercih edilebilir.

Arka plan yenilemesini deaktif edin

Arka planda uygulama yenileme seçeneğini kapalı tutarak mobil veri tüketiminizde fark yaratacak ölçüde tasarruf sağlamanız olası.

Bir öneri – eğer zorunluysanız-

Ne yaptıysanız olmadı, internet paketiniz bitti bitecek ve yenilenmesine de daha çok var. Bu durumda ya biten paket dolayısıyla ek paketler alacaksınız ya da 4.5G yerine 3G’ye döneceksiniz. 3G, daha az internet tüketimi sağlar.

İpucu

Turkcell’in Dijital Operatör uygulamasındaki ‘Salla Kazan’ harika! Genelde haftalık ya da günlük bedava internet hediyesi veriyor, böylelikle bütçenize katkı sağlıyor.

 


 

Exit mobile version