‘İnternete bağlanabilen’ milyarlarca mobil telefonun, çok doğal bir sonuç olarak potansiyel siber güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğu aşikar. İlginç bir veri olarak her yıl satışı gerçekleştirilen akıllı telefonların yüzde 70’den fazlası Android işletim sistemine sahip. Ayrıca, söz konusu oranın ülkemizde yüzde 80’in üzerinde olduğu yönünde veriler var. Peki bu kadar yoğun kullanıma sahip bir işletim sisteminin güvenliği nasıl sağlanır? Hemen yanıtlayalım; kullanıcıya düşen bir dizi basit tedbirle bu mümkün. İşte tamamen uygulanabilir adımlarla mobil cihazlarınızı siber tehditlerden korumanızı sağlayacak tavsiyeler…
1- Farklı Şifreler Kullanın
Günümüzde şifreler çok basit. Bir Facebook profilinde tuttuğu kulüp ve doğum tarihi yer alan X kişisinin şifresi ‘tutulantakım+ doğum tarihinin son iki rakamı’ olabiliyor genelde.
Benzer İçerik: Ünlü sirkin mobil uygulamasında güvenlik açığı
Evet, Fenerbahçe90 gibi şifreler çok yaygın hala. İşin daha da ürkütücüsü kurumsal tarafta da benzer durumun yaygın olması. Bir kullanıcı, kurumsal mail şifresini 12345 gibi ‘kesinlikle tavsiye edilmeyen’ bir şifre kombinasyon bile sayılmayacak şekilde belirleyebiliyor.
Hack’lenmesinin ardından başka kişilere gönderilen e-postalar, ve dolayısıyla çeşitli ‘indirilebilir’ belgeler, ciddi riskler meydana getiriyor. En basit çözüm ise zorlu şifre kombinasyonları.
Şifrelerinizin güvenliği büyük önem taşıyor. Üstelik bunu sağlamanız son derece kolay. Hemen her sosyal medya hesabınıza aynı şifreyi kullanıyor olmanız yüksek olasılık (oldukça yaygındır), ancak bu metodu geride bırakarak güvenlik seviyesini yükseltebilirsiniz. Facebook, Gmail, hatta telefon kilidi ve kredi kartı şifresi aynı olan kullanıcılardan olmayın.
2- Akıllı telefonunuzun güvenlik temellerini değiştirmeyin
Android ve iPhone akıllı telefonların güvenlik ayarları vardır. Böylece, bunları değiştirmek, Android için roating gibi işlemler yapmak güvenlik riskleri doğurur.
3- Yedekleyin, veri güvenliğini sağlayın
Rehber öğeleri, belgeler, fotoğraflar… Saklamış olduğunuz tüm veriler birer hedef. Bunlara erişmek için türlü yollar deniyorlar, bazen mobil uygulamaları, bazen e-mail gönderilerini kullanıyorlar. Yapılması gereken şey bunları sıklıkla yedeklemek ve elbette herhangi bir saldırı riski karşısında oluşabilecek potansiyel kayıpları da bu şekilde atlatmak. Emniyet kemeri iyidir.
4- Şüpheli uygulamaları yüklemeyin
En ciddi siber tehditlerden biri de mobil uygulamalar. Uygulama mağazalarındaki şüpheli yazılımlardan kaçınmak, cihaz ve dolayısıyla veri güvenliğiniz için kilit role sahip. Yapılması gerekenler ise oldukça basit;
- Tanımadığınız, duymadığınız uygulamalara şüpheyle yaklaşın; yorumlarına ve indirilme sayılarına, ayrıca aldıkları puanlara mutlaka göz atın. Emin olmadığınız durumlarda yüklemeyin.
- Resmi uygulama ortamları harici platformlardan (indirme siteleri, vb) uygulama yüklemeyin.
- Güvenilir olmayan uygulamalar, akıllı cihazınıza virüs yükleyerek ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle emin olmadığınız uygulamaya dair yapacağınız kısa bir Google araştırması da sizi ihtiyaç duyulan sonuca (siber risk olup olmama durumu) götürebilir.
5- Uzaktan erişime engel olun
Bazı uygulamalar, uzaktan erişimle bilgileri silme özelliğine sahiptir. Bunlardan kaçının.
6- Yönergeleri okuyun
Kişisel bilgilere erişim yönergelerini dikkatle okuyun, ayrıca şüphe uyandıran uygulamaları hızlıca silin.
7- Mobil cihazlarınızı güncel tutun.
Akıllı telefonları en güncel işletim sistemi ile kullanmak, böylece güvenlik açısından en üst düzey yazılımla yola devam etmek demektir.
8- Aceleci olmayın
Siber güvenlik konusu temelde donanım, yazılım ve insan kaynaklı olmak üzere üç aşamada ele alınabilir. Burada her üçünün de ortak kilit unsuru ‘dikkatli olmak’ ve ‘aceleci davranılmadan alınan kararlar’ şüphesiz.
Son yıllarda en sık rastlanan hack yöntemlerinin başında oltalama geliyor. Bu metot, temelde kullanıcıların çeşitli vaatler veya dikkat çekici içerikler sunan e-postalara, SMS mesajlarına, sahte sosyal medya reklamlarına tıklamalarının sağlanması, ardından da akıllı telefon veya tabletlerine bir virüs indirmelerinin teşvik edilmesi şeklinde. Yurt dışından bir kargo bekliyorsunuz diyelim, DHL adlı posta şirketi tarafından gönderilmiş gibi ‘gösterilen’ bir e-posta, size kargonuzla ilgili bir sorun yaşandığını, detayları da ekte yer alan dosyada görebileceğinizi anlatabilir. Böylece tamamen tuzak olan sahte e-postanın kısa süreli bir incelemesi beraberinde gerçeği yansıtmadığı görülecektir. Birçok detayda sahtecilik izleri vardır ve çok dikkatli olmayan bir kullanıcı bile bunları farkedebilir. Ayrıca, anahtar unsurlar ise dikkat ve aceleci davranarak o e-posta ekinin indirilmemesi.
Temelde aynı süreci birçok farklı hack faaliyetinde görebilmek mümkün. Örneğin sahte web siteleri, son dönemde Twitter gibi platformlarda sıklıkla görülebilen sahte kampanyalar, cep telefonlarına gelen ve sizi bir linke tıklamaya yönelten sahte ‘avantajlı fiyatlar’ bu noktada akla ilk gelenler. İlginç ama yine dikkat ve acele karar alınmaması şeklinde iki adım, tüm bu çeşitli mağduriyetlere yol açabilecek hacker girişimlerinin önüne geçecektir.
9- Daha güvenli oyunlar
Resmi uygulama mağazaları genellikle harika indirimler, hatta ücretsiz oyunlar sunarlar. Ancak birçok e-posta teklifi aldatmaca olabilir. İndirimin gerçek olup olmadığını görmek için geliştiricinin veya mağazanın web sitesine gidin.
- Çevrimiçi alışveriş için bu işe özel kart kullanın
Çevrimiçi alışveriş için tüm birikiminizi içeren bir kartı bağlamak yerine, bu işe özel bir banka kartı alın ve bunu kullanın. Bu şekilde, davetsiz misafirler kullandığınız bir siteye girmeleri durumunda pek bir şey elde edemezler.
- Hesaplarınızı koruyun
Hesabınızı Steam ve Battle.net’te, oyun mağazalarında oturum açmak için kullandığınız tüm sosyal ağ profillerinde koruyun. Mümkünse başka bir yerde oturum açmak için sosyal ağ hesaplarını kullanmayın.
- Cihazlarınızı koruyun
Oyun oynamak için kullandığınız akıllı telefonlar ve tabletler de korunmaya ihtiyaç duyar. Bu noktada siber güvenlik uygulaması kullanabilirsiniz. Bu güvenilir çözüm, hileli web sitelerini ve kötü amaçlı yazılımları engeller, güvenlik sorunları hakkında sizi uyarır ve popüler yanlış anlamaların aksine oyun deneyimini etkilemez.
Yorum Yap