Livid Instruments CNTRL:R

Sizler için seçtiğimiz home stüdyo ekipmanlarının ilki Livid Instruments firmasının yeni çıkarmış olduğu MIDI kontroller CNTRL:R.

Livid özellikle son dönemde yükselişe geçmiş, hem sahne hemde stüdyo kullanımına yönelik bir çok MIDI kontrol cihazı ile sektörde kendine özel bir müşteri kitlesi oluşturmuş durumda .

öncelikle cihazdan biraz bahsedecek olursak CNTRL:R, Livid Ins. ve ünlü DJ/ prodüktör Richie Hawtin “in işbirliğinin bir ürünü . Cihaz tasarlanırken Richie Hawtin”in isteği doğrultusunda canlı performans kullanımına yönelik geliştirilmiş. Bu yüzden Ableton ile canlı performans göstermek için biçilmiş kaftan diyebiliriz . Cihazın ön yüzeyinde 8 adet fader , 24 knob ve 12 adet de pushbutton knob,”lar bulunuyor. Bunların dışında 48 adet multicolor pad bulunuyor . Cihazın giriş çıkışlarından bahsedecek olursak , MIDI in/out ve cihazın kullanabilirliğini artırmanıza yarayacak bir çift genişleme giriş/çıkışı bulunuyor . Bu sayede cihazınıza başka bir Livid Ins. kontrolleri ekleyip kontrol yüzeyinizi genişletmeniz mümkün . Bu arada cihaz bilgisayarınıza USB üzerinden bağlandığı gibi , herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç da duymuyor. Cihaz USB”den güç beslemeli olarak tasarlandığından , portatiflik ve bir sürü adaptör ve kablo yığınından da size kurtarıyor . Alüminyum dış yüzeyi sayesinde de, canlı performanslar için gerçekten güven verici duruyor
 

Gelelim cihazın kullanımınına… Cihazı kullanmak için herhangi bir driver kurmanıza gerek yok . Cihazı direkt tak çalıştır olarak kullanabiliyorsunuz . Ben cihazı Ableton ile kullandım ve diyebilirim ki cihaz, bilgisayara bağlanmadan önce sıradan dursa da, bağlandıktan sonra oluşan görüntü beni adeta mest etti. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel MIDI kontrol cihazlarından biri . özellikle LED ışıkları sizi kendine hayran bırakacak . Daha önce görmediğiniz renkleri bu cihazın üstünde görmeye hazır olun . Cihazı bağlayıp kullanmaya başladığımda ise gerçekten çok beğendiğimi söyleyebilirim . Cihaz için hazır Ableton preseti olduğu için istediğiniz atamayı kendiniz belirliyorsunuz. Ben gelen halini bir iki ufak değişiklik harici pek fazla değiştirmedim çünkü bu hali gayet başarılı. Efekt kullanımı ve DJ performansı için bazı tuşları atamamız gerekti. CNRTL:R ile Ableton clip launch etmek, efekt göndermek, EQ ayarı yapmak gibi çok fazla şeyi gerçekleştirebiliyorsunuz.

 
CNTRL:R, Livid Ins. sitesinden indirebileceğiniz bir editör programına sahip. Bu editör sayesinde cihazı istediğiniz şekilde şekillendirebiliyorsunuz. Cihazın üstündeki potansların hızını ya da multicolor pad”lerin rengine müdahale edebiliyorsunuz. Editör programı açıkçası biraz karışık ama eğer tam anlamı ile çözebilirseniz istediğiniz şeyi, istediğiniz herhangi bir parametreye atamak mümkün . Bu konuda gerçekten editor programı çok başarılı . Bu arada Livid Ins”ın forumundan cihaz için çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz, isterseniz diğer kullanıcıların yaratmış olduğu template”leri kullanabilir veya editleyip kendiniz için uygun hale getirebilirsiniz . Cihaz için gereken yardımı ve hatta fazlasını forumlardan elde etmeniz mümkün . Kendi template”lerini yaratmak ile uğraşmak istemeyen arkadaşlar için de internette Livid Ins”ın birçok MIDI cihazı için hazırlamış olduğu ücretli template”ler de mevcut .
 

CNTRL:R” ın bir başka özelliği ise cihazı sadece canlı performanslar için değil , aynı zamanda aranjede de kullanmakta mümkün. Cihaz”ın Ableton için ücretli yazılımı Max for Live, onu drum machine veya bir sequencer olarak kullanmanızı da sağlıyor . Bu kullanımlar için de forumlarda bir sürü template ve bilgi mevcut . Kendinizi cihaza gerçekten verirseniz yapacakları, fazlası ile tatmin edici . Cihaz içinde yok yok diyebiliriz .

Livid Ins çıkardığı bu controller ile gerçekten çok iyi bir iş başarmış. Harika bir dizayna, pad”lere ve gerçekten başarılı fader ve knob”lara sahip . Cihazın genişleyebilmesi , USB den beslenmesi , her türlü kullanıma izin vermesi (cihazı ışık masası olarak da kullanılabiliyor fakat bu özelliğini denemediğim için bir şey söylemem yanlış olur) ve sizi özgür bırakması ön plana çıkan özellikleri . Cihaz için rahatsız olunabilecek 2 konu olduğunu düşünüyorum . Bunlardan ilki editor programı bir diğeri ise fiyatı . Editör programına alışıncaya kadar biraz sıkıntı çekebilirsiniz ki ne yalan söyleyeyim, ben biraz yaşadım . Diğer konu ise hafif pahalı fiyatı. Cihazın fiyatı 899 Dolar + KDV. Türkiye distribütörü Sinerji-Vass.
 

 

Exit mobile version