Kreatif İşler için 27 inç ve Üzeri Monitörler

Fotoğrafçılıktan videografiye, grafik tasarımdan sanatsal segmentlere kadar geniş bir kapsama sahip olan kreatif işlerin olmazsa olmazlarından biri de monitörler. kreatif işler için tercih edilen monitörlerde standart modellere göre daha yüksek görüntü kalitesi, netlik, renk doğruluğu, görüş açısı başta olmak üzere bir dizi ayrım noktasına gereksinim söz konusu. Zira beklentiler yüksek ve bu nedenle de belli bir ekran büyüklüğü ve teknik detaylara sahip olunması büyük önem taşıyor. Bizler de kreatif sektörlerde çalışanlar için uzaktan iş, home office gibi ‘yeni normal’ durumların etkisi ile artan yeni nesil monitör ihtiyaçlarını da esas alarak kapsamlı bir rehber meydana getirdik. İşte kreatif işler için satın alabileceğiniz 27 inç ve üzeri ‘en ideal’ monitörler…

Viewsonic VG-2440V

ViewSonic VG2440V 24 inç Full HD video konferans monitörü, kutudan çıkar çıkmaz video konferans ve yüksek kaliteli canlı yayın becerisi sunacak şekilde tasarlandı. Yerleşik Full HD Konferans Kamerası video konferans görüşmelerinde kadrajınızı daha iyi ayarlamanız için dikey açıyı değiştirmenize olanak veriyor. Bu sayede farklı kamera açılarıyla daha etkileşimli içerik oluşturmak mümkün oluyor. Kullanımı kolay kayar kapak, kameranın kullanılmadığı anlarda tam gizlilik ve güvenlik sağlıyor.

Her açıdan ergonomik esneklik sunan VG2440V öne arkaya eğme, kendi ekseni etrafında dönme, dikey çevirme ve yükseklik ayarı özellikleriyle her tür sisteme ve iş akışına uyum sağlayabiliyor. Yüksek kaliteli dahili mikrofonlar ve öne dönük iki adet hoparlör ise sesleri net ve profesyonel bir şekilde duyup aynı şekilde karşınızdakilere de iletmenizi sağlıyor. vDisplay Manager üretkenlik yazılımı ile verimli çoklu görev performansı ve sade ekran menüsüyle kontrol sunan VG2440V, profesyonel canlı yayın yapmak veya görüntülü iletişim kurmak isteyenlere eksiksiz bir çözüm sunuyor.

Asus ProArt PA32UCX-P

Stil sahibi tasarıma sahip ProArt PA32UCX-P, 1152 bölgeli mini LED arka aydınlatma ve 1200 cd/m2 maksimum parlaklık gibi özellikleri ile 32 inçlik ekranda 4K HDR görüntü sunuyor. Profesyonel içerik üreticilere yönelik tasarlanan ve Dolby Vision, HDR10, Hybrid Log Gamma gibi çok sayıda HDR biçimini destekleyen ProArt PA32UCX-P, Eksen Dışı Kontrast Optimizasyonu teknolojisi ile ışık sızıntısı efektini azaltıp kontrast oranını artırarak geniş açıdan izlendiğinde renk doğruluğunu artırıyor.

Profesyonel düzeyde renk performansı sunan PA32UCX-P, önceden kalibre edilerek sRGB ve Adobe RGB renk alanlarında Delta-E < 1 renk doğruluğuna ulaşıyor. Model ayrıca DCI-P3, Rec. 709, Rec. 2020, sRGB ve Adobe RGB renk alanlarını destekleyen quantum-dot teknolojisine sahip.

Philips 349P7FUBEB-00

Cesur, yatıştırıcı ve modern bir harman var sırada… Bu son derece iyi tasarıma sahip monitörde 34 inç ekranda 3440 x 1440 piksel çözünürlük, 100 Hz yenileme hızı, 3000:1 kontrast oranı ve 4ms tepki süresi dikkat çekiyor. Oldukça zengin bir görünüm vadeden Philips’in inovatif modelinde yüksek ses kalitesi de öne çıkanlar arasında. Stüdyo kalitesinde ses performansı, kreatif ortamlarda etkin sonuçları beraberinde getiriyor.

Ofis ve uzaktan çalışma ortamları için geliştirilen Philips 349P7FUBEB-00, 21:9 ultra geniş ekranıyla öncü. Bu geniş görüntüleme alanı sayesinde multimedya işlerinde verimlilik adeta üst perdeye koşuyor. Bu geniş görüş açısı, aynı anda birden fazla iş akışını kontrol LowBlue altında tutmayı kolaylaştırıyor.

Kavisli tasarımıyla kendini belli eden profesyonel monitörün LowBlue Modu, özel olarak değinilmeyi hak ediyor. Sağlığınız için tasarlanan Philips LowBlue Modu ayarı, zararlı, kısa dalgalı mavi ışığı azaltan akıllı bir yazılım teknolojisi kullanıyor. Böylelikle göz sağlığınızı da düşünüyor.

Viewsonic VP2768

Benzersiz renk akıclığını, gerçek hayattaki gibi yaratmak için geliştirilen ViewSonic VP2768 QHD 2K çözünürlüğü ile profesyonel fotoğrafçılar için tasarlandı. SuperClear IPS paneli ve çerçevesiz tasarımı ile her açıdan yüksek renk performansını çoklu monitör uygulamalarında elde edebilirsiniz. Tek bir kablo ile daisy chain uygulaması yapabilmeniz için Displayport ve HDMI bağlantılarına sahiptir.

VP2768, DELTA<2 renk akıclığı ile ürettiği her rengin doğru renk olduğunu garanti etmek için fabrika çıkışı kalibre edilerek size sunulmaktadır. Renk uniformity özelliği ile ekranın her köşesindeki parlaklık ayarlaması ve 14-bit 3D look-up tablosunda bulunan 4.39 milyar renk ile renkler arasında yumuşak geçişlere imkan tanır. 6 farklı renk ayarlama özelliği sayesinde her rengi ayrı ayrı işleyerek daha akıcı renk geçişleri elde edebilirsiniz.

Ergonomik özellikler ile kendi konforunuza göre dilediğiniz şekilde ayarlayabilir ve en kullanışlı kullanım deneyimini yaşabilirsiniz. Ek olarak donanım kalibrasyon özelliği ile fotoğraf, grafik tasarım, içerik tasarım gibi farklı uygulamalar için monitörünüzü kolayca kalibre edebilirsiniz.

Asus ProArt Display PA278QV

Fiyat-performansta öncü Asus ProArt Display PA278QV, fotoğraflar ve videolarla çalışmaya uygun 27 inç IPS paneliyle 2560 x 1440 (2K) çözünürlük sunuyor. Geleneksel Full HD monitörlerden %77 daha fazla piksele ve 16:9 en boy oranına sahip ProArt PA278QV, fotoğrafçıların aradığı üstün resim kalitesi ve keskin görüntüler için ideal.

Çerçevesiz IPS panellerle donatılan çarpıcı monitörde %100 sRGB/%100 Rec. 709 renk gamı mevcut. Fabrikada kalibre edilerek mükemmel Delta E < 2 renk doğruluğuna ulaşan model, Calman Verified sertifikasına da sahip. Monitör aynı zamanda ergonomik standının eğilme, dönme, çevirme ve yükseklik ayarı ile kullanımı çok daha konforlu hale getiriyor.

BenQ BL2780

 

Parlak siyah iştah açan rengi ve ultra ince tasarımı ile profesyonel monitör alanında ideal seçeneklerden biri. Tasarımıyla baş döndüren BenQ’nun iddialı monitöründe teknoloji de karmaşıklıktan uzak ve kesinlikle çarpıcı.

Full HD çözünürlüklü 27 inç ekran ve çerçevesiz tasarımla gelen model; animasyon, görsel efektler, grafikler ve fotoğraflar gibi görsel olarak yoğun çalışmalar için optimize edilmiş ince detayların ve dokuların derinliğinin olağanüstü netliğini sunuyor. En son profesyonel renk standardını karşılayan monitörde yüksek çözünürlüklü işlerde kesin çözüm, çerçeve hızı, renk gamı, gama ve beyaz nokta performansı öne çıkıyor.

Profesyonellerle iş birliği gerçekleştirilerek geliştirilmiş olan model, kreatif anlamdaki en zorlu görevlere hazır şekilde bekliyor.

 LG UltraFine 5K Display

 

LG markasını son yıllarda daha sık duymaya başladık. Şirketin özellikle TV pazarındaki gelişimi dikkate değer ve geleneksel ürünlerinden monitörlerin de bu noktada daha iddialı gelişmelerle karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu bir ivmenin etkisi mi yoksa LG’nin genel anlamdaki teknoloji yatırımlarının sonucu mu bilinmez ama profesyonel kullanıcılar için çok iyi ürünler sundukları bir gerçek. İşte bunlardan biri de LG UltraFine 5K Display adıyla sahnede.

27 inçlik LG UltraFine 5K Display, oldukça şık ve modern bir tasarıma sahip. Monitör ayakları gayet güzel görünüyor. 5120 x 2880 piksellik (5K) görüntü sunumu ile dikkat çekiyor. 5K çözünürlük fotoğraf ve videolara hayat veriyor; ‘en piksel dolu görseller’ için bile kusursuz yüksek verimlilik vadediyor. 14,7 milyondan fazla pikselle, bir sonraki tasarım ya da fotoğraf düzenlemenizin veya FaceTime aramanızın tek bir ayrıntısını bile kaçırmayacaksınız.

Diğer yandan LG UltraFine 5K Display; Thunderbolt 3 ile MacBook Pro’nuzu şarj edebiliyor. Ve 3 adet USB-C bağlantı noktası (5 Gbps), sayesinde de uyumlu cihazlara ve aksesuarlara bağlantı sağlıyor. Yerleşik stereo hoparlörleri, kamera ve mikrofonu zengin bir medya deneyimi ile geliyor.

Apple Pro Display XDR

32 inç büyüklüğe sahip ilk 6K ekran olan Apple Pro Display XDD, 1600 nit değerine kadar parlaklık, 1.000.000:1 kontrast oranı ve süper geniş görüntüleme açısı ile iddialı. Gerçeğe yakın 1 milyardan fazla renk ve iş akışını bambaşka bir düzeye taşıyan dinamik aralığı ile dünyanın profesyonellere yönelik en iyi monitörleri arasında.

Gözlerinizin aydınlık ve karanlık arasında algıladığı kontrast değerlerine bir ekranda ulaşılması her zaman zor bir iş oldu. Hatta bu zorluk geçmişte Yüksek Dinamik Aralık (HDR) teknolojisinin geliştirilmesine yol açtı. Pro Display XDR, arkadan aydınlatma teknolojisi sayesinde kontrastı, parlaklığı ve renkleri yepyeni bir düzeye taşıyor. HDR’ın çok ötesinde, artık Extreme Dynamic Range (XDR) var ve Apple Pro Display XDR, bu teknolojinin zirve noktalarını sergiliyor.

Ek olarak klasik masaüstü ekranlar yaklaşık 350 nit sürekli parlaklığa ulaşabiliyor. Profesyonellere yönelik bazı ekranlar bu sınırı aşabilse de sadece kısa süre boyunca bu düzeyde kalabiliyor. Pro Display XDR ise tam ekranda 1000 nit sürekli parlaklıkla bu alanda da öncülerden. Hatta 1600 nite kadar da çıkabiliyor.

Bu alternatifin tek handikapı ise akıl almaz fiyatı. Model 41 bin TL’den ‘başlayan’ fiyatlarla satın alınabiliyor.

Bir bakışta:
Yenileme hızı (hz) nedir?

Bilgisayar monitörlerinde karşımıza 30 Hz, 60 Hz, 75 Hz, 85 Hz, 120 Hz, 144 Hz gibi farklı Hertz değerleri çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır.

İngilizce ‘Refresh Rate’ denilen bu değer, ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Aynı zamanda gösterilen FPS’yi sınırlar.

Milisaniyelerle ifade edilen tepki süresi yani ‘Response Time’ ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme yükseldikçe, piksellerin de daha hızlı tepki verip renk değiştirmesi gerekir.

TN Panel out
IPS in

Profesyonel bir monitör gerekliyse TN panelin modası çoktan tarihe gömüldü. TN panelde yanal görüş açıları son derece zayıf, dolayısıyla iki yanınızdakilerin ekranda ne olup bittiğini görmesi oldukça zor. Karanlık ve loş bir görüntü ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz. Bu sınırlayıcı faktörü, yani TN paneli aşmak için yapmanız gereken ise IPS panelli bir monitör satın almak.

Çalışma yaşantısına hız ve verimlilik kazandıran modern cihazlar, iş akış süreçlerine olumlu yönde etki ederek verimlilik parametrelerine katkı sağlıyor.

Değişimi yönetmek

Yunan filozof Heraclitus’un dediği gibi ‘değişmeyen tek şey değişim.’ Her günün öncekiyle aynı olması beklenemez. Ancak düşük performansa sahip teknolojik çözümlerle iş yapıyorsanız bırakın dünü geçen seneyi bile yaşayabilirsiniz…

Bitmeyen projeler, beklentilerin altında kalan (ya da kalmak zorunda kalan) kalite ve düşük iş hızları verimliliğinizi sınırlayan teknolojilere bağlı olabilir özetle. Bu nedenle ‘değişimi yönetmeli’ ve daha yetenekli teknolojik cihazlara yönelmelisiniz. Bu vizyon iş verimliliğinize katkı sağladığı gibi genel motivasyonunuza da olumlu etki eder.

Dijital dönüşüm 

Eski nesil monitörlerle çalışılan bir ofis düşünün… Bu işleyiş; blok zinciri, yapay zeka, siber güvenlik gibi konularda benzersiz gelişmelerin yaşandığı; her şeyin olabildiğine dijitalleştiği bir dünyada adeta iki renkli ekranlar yani monogram gibi değil mi? Yeni nesil, çok daha gelişmiş monitörler geleceğe bakışınıza katkı sağlayacak etkili ve kesinlikle net bir adım olabilir.

İş yapış şekline dinamizm katan 2 yazılım

Kreatif alandaki deneyimini zenginleştirecek favori yazılımlar…

1- Evernote

Tüm platformlar ile senkronize çalışabilen bu dijital not defteri olmazsa olmaz yazılımların başına geliyor. Tüm notlarınızı birarada tutmanızı sağlayan, notlarınızı tablet, bilgisayar ve mobil cihazlar ile senkronize eden bu uygulama, blog yazısı, istatistik, o an aklınıza düşen bir konu ve birçok datayı derli toplu olarak elinizin altında bulundurmanızı sağlıyor.

2- Keyboard Maestro 

Özel klavye kısayolları oluşturmak, daha pratik ve hızlı bir kullanım kazanmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Özellikle PC’den Mac’e geçiş yapacaklar için adeta bir nimet olan uygulama, kişiselleştirilebilir özellikleri ile benzersiz bir deneyim sunuyor. Kullanımı kolay ve dijital hayatı kesinlikle daha kolay hale getiriyor.


 

 

Exit mobile version