Elektrik enerjisi, pasif bir bileşen olan kapasitör tarafından bir elektrik alanında depolanır. Kapasitans, kapasitörün depolama yeteneğine verilen addır. Birbirine yakın konumlanmış iki iletken ve onları ayıran yalıtkandan oluşur. İletken levhalar bir güç kaynağına bağlandıklarında elektrik yükü üretmeye başlarlar. Pozitif yük bir levha üzerinde, negatif yük ise diğer levha üzerinde toplanır.
Kapasitor Kullanmanın Faydaları
Kapasitörler Enerji Depolayabilir: Kapasitörün temel amacı enerji depolamaktır. Elektrik enerjisini depolayan, filtreleyen ve kontrol eden pasif bir elektronik cihaz kapasitördür. Pasif bileşenler geçici olarak enerji depolayabilseler de, sürekli olarak enerji ilave edemezler. Kapasitör bir yandan alternatif akımı iletirken, diğer yandan çeşitli gerilim seviyelerindeki doğru akımları önler.
Basit bir Çalışma Prensibiyle Çalışır: Kapasitörler düz ve verimli bir konsept üzerinde çalışırlar. Kapasitörün içindeki iki paralel metal levha arasında yalıtkan bir madde bulunur. Yalıtkan maddenin iletkenliği sıfırdır. Pozitif ve negatif yükler farklı levhalar üzerinde toplanır.
Bir levha üzerinde elektronlar yapışır. Levha negatif yüklenmeye başlar. Diğer levha pozitif yükleri alır. İki levha da birbirini çekiyor olmalarına rağmen yalıtkan madde kalıcı olarak onları ayırır. Kapasitör, yaratılan elektrik alanının sonucu olarak yükleri depolar.
Kapasitörlerin Hızlı Şarj ve Deşarj Olması: Kapasitör birkaç saniye içinde şarj olur. Sürekli olarak hazır haldedir. Fakat, aynı şekilde gücünü hızlı şekilde deşarj eder. Kapasitörler çok uzun kullanım ömrüne ve şarj hızıyla hemen hemen aynı olan deşarj hızına sahiptirler. Süperkapasitörler de çok uzun süre boyunca “yüzdürülebilir”. Sonuç olarak tortu kalıntısı oluşmayacak ve şarjlarını (potansiyel enerji) kısa süre içinde geri kazanacaklardır.
Farklı Kapasitor Tip ve Ölçüleri
Kapasitörlerin fiziksel ölçüleri, çalışma gerilimlerine ve tutabilecekleri maksimum yüke göre değişir. Hepsinin farklı tasarımları olabilir. Akla gelebilecek her boyutta ve biçimde kapasitör mevcuttur. Yapılarında kullanılan malzeme de onları diğer kapasitörlerden farklı kılmak için seçilir. Her bir versiyonu farklı karakteristik özellikler ve avantajlar getirir. Seramik, film, elektrolitik, süperkapasitör, değişken kapasiteli gibi tipler, birçok kapasitöründen birkaç örnektir. Genel olarak, kapasitörler dirençlere göre daha kompakttırlar.
Kapasitörler Kolayca Ayırt Edilebilirler: Tüketiciler, kapasitörler hakkındaki iki faktör sebebiyle farklı kapasitörleri ayırt edebilirler ve seçim yapma şansları vardır. Bunlar, çalışma gerilimi ve yük depolama kapasitesidir. Her kapasitör için bu değerlerin belirli olması gerekir. Bazı kapasitörlerin çalışma değerleri basitçe üzerlerinde tarif edilmiştir, diğer bazılarının çalışma değerleri ise sayılarla ve renklerle ifade edilmiştir.
Kapasitörler Güç Faktörünü Arttırırlar: Enerji şebekeleri kapasitörlerden büyük faydalar sağlayabilirler. Elektrik motorlarının, transformatörlerin ve diğer cihazların tükettiği reaktif gücü üretirler. Sonuç olarak daha yüksek güç faktörleri, geliştirilmiş iletim kapasitesiyle ve daha az kayıpla enerji şebekelerinin daha stabil olmasını sağlar.
Farklı Kapasitör Tipleri
Film Kapasitörler: Bu tip kapasitörlerde yalıtıcı malzeme olarak plastik film kullanılır. 1500 volta kadar her değerde bulunurlar. Tolerans değerleri %10’dan %0.01’e kadar değişir. İlave olarak, film kondensatörler için sayısız biçim ve kasa tasarımları bulunmaktadır. Radyal tip ve eksenel tip kurşun, film kondensatörlerin iki formudur.
Seramik Kapasitörler: Seramik kapasitörlerde yalıtıcı malzeme seramiktir. RF (sesin radyo frekansına çevrildiği) gibi HF (yüksek frekanslı) devrelerde kullanılır. Seramik diskin kalınlığının ayarlanmasıyla hem yüksek kapasitanslı hem de düşük kapasitanslı seramik kapasitörler meydana getirilebilir.
Elektrolitik Kapasitörler: Elektrolitik kapasitörlerde oksitli tabaka yalıtıcı malzeme olarak görev yapar. Geniş bir tolerans spektrumuna sahiptir. Tantal ve aluminyum elektrolitik kapasitörler iki temel türüdür. Yüksek gerilimler maksimum kapasitans değerlerini bozmaz, daha yüksek sıcaklık birimleri mevcutsa da yaygın şekilde kullanılmazlar. Bu tip kapasitörleri kabaca 500V çalışma gerilimine kadar satın almak mümkündür.
Değişken Kapasiteli Kapasitör: Değişken kapasiteli kapasitörler mekanik olarak ayarlanabilir kapasitansa sahip kapasitörler olarak tanımlanırlar. Bu tip kapasitörler zayıf akım devrelerinde rezonans frekansını belirlemek için kullanılırlar, örneğin anten ayar cihazlarında empedansa uyması için radyo frekansını ayarlamak amaçlı.
Piyasadaki En iyi Kapasitörü Alın
Elektrik enerjisi, belirli bir sistem içinde pasif olarak iletilebilmesi için depolanmalıdır. Depolama işlemi ancak kapasitörlerin kullanılmasıyla mümkündür. Bu cihazın rolü gözönüne alındığında, kalitesinden ödün vermeyeceğiniz açıktır.
En iyi kapasitörleri elde edebilmeniz için öncelikle detaylı bir internet araştırması yapmalısınız. Bu, piyasadaki en iyi satıcıları bulmanıza yardımcı olacaktır. Gereksinimleriniz doğrultusunda satıcılarla websitelerindeki e-posta adresleri ve telefon numaraları üzerinden iletişime geçin. Doğru satıcıdan ücretsiz montaj hizmeti ve iyi bir indirim alın.