iPhone Fotoğrafçılığı

Apple’ın iPhone modellerinin sunduğu fotoğraf deneyimi bir başka. Kimine göre adeta bir aşk. Bazılar için profesyonel kameraları bile geride bırakmış fütüristik bir şey. Hangi şekilde düşünüyor olursanız olun bu deneyimde öne çıkan ortak nokta kesinlikle karmaşadan olabildiğine uzak bir şekilde en iyi görüntü sonuçlarına ulaşabilmeniz. Bunda Apple’ın mühendislik harikası kameraları ve bağlantılı donanımının önemli faktörleri oluşturduğu bir gerçek. Aynı zamanda yazılımsal gücü de yabana atmamak gerek. Gerek iOS olsun, gerekse kamera arayüzü, Apple, fotoğraf deneyimine önem veren atılımcı bir şirket.

Öte yandan donanım ve yazılım yetmez. Kullanıcının da bazı temel bilgilerden haberdar olması lazım, iPhone ile daha iyi fotoğraflar sonuçlarına erişme yolunda. İşte bu makalede iPhone ile daha iyi fotoğrafın formüllerini ele alacağız. Daha iyi fotoğraf için hangi detaylara dikkat edilmeli? Kamera ne şekilde tutulmalı, hangi ayarlar yapılmalı ve daha birçok sorunun yanıtına hazır mısınız? Öyleyse başlıyoruz…

Anı yakalayın

iPhone’unuzda gelişmiş piksel teknolojisiyle mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz. Size düşen, güzel bir şeyler bulmak, Kamera uygulamasını açmak ve Deklanşör düğmesine dokunmak. iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X ve sonraki modellerinde bulunan Live Photos, kamera filtreleri ve Portre modu gibi harika Kamera özellikleriyle yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz. Bazen sıradan bir fotoğraftan çok daha fazlasını istersiniz. Ekranı sola veya sağa kaydırarak ya da kamera modu etiketlerine dokunarak hızlı çekim, ağır çekim, video, fotoğraf, kare veya pano modları arasından dilediğinizi seçin.

Seri çekim

 

Mükemmel bir fotoğraf çekmeye çalışıyorsunuz ancak süjeniz sabit durmuyor mu? Seri çekim modunu deneyin. Tek yapmanız gereken deklanşör düğmesine dokunup parmağınızı basılı tutmak. Seri çekim modunda tek seferde birden fazla fotoğraf çekilir, böylece aralarından istediğinizi seçebileceğiniz bir dizi fotoğrafınız olur.

Yakınlaşın

iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X veya sonraki model aygıtınızda, daha uzaktan, daha yüksek kalitede yakınlaştırmak için 1x seçeneğine dokunun. 2 kattan daha fazla yakınlaştırmak veya görüntüyü daha fazla kontrol etmek isterseniz 10 kata kadar yakınlaştırmanıza olanak veren kaydırıcıyı görüntülemek için 1x veya 2x simgesine dokunup parmağınızı basılı tutun.

Zoom’u dikkatli kullanın

 

 

Eğer güncel bir iPhone telefon kullanmıyorsanız, zoom özelliğinden (kamera lensinin fiziksel hareketi ile gerçekleşen yakınlaştırma) yeterince yararlanmıyorsunuz demektir. Fakat buna rağmen telefonunuzda zoom özelliği bulunuyor değil mi? Bu yakınlaştırma işlemi, telefonunuz tarafından yazılım vasıtasıyla yapılır. Piksellere yakınlaştırma uygulanarak, boşluklar yazılımla kapatılmaya çalışılır ve kenarlar kesilir. Sonuç: Eğer yeni nesil iPhone’lar kullanmıyorsanız puslu bir görüntü kalitesine sahipsiniz demektir.

Flaş ışığına dikkat

Kamera lensine yakın konumda bulunan flaşlar bir el feneri olarak iyidir. Ancak fotoğraf aydınlatması için pek de uygun olmayabilirler. Çoğu durumda flaş kullanmak, fotoğrafınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer mecbur değilseniz, flaş kullanmaktan kaçınmanızı ve mevcut aydınlatmayı efektif biçimde kullanmanızı öneriyoruz. Öte yandan bazı kullanıcılar flaş ışığının üzerini kâğıtla kapatarak, ani parlamayı engellemeyi denemekteler. Arzu edersiniz, siz de bunu uygulayabilirsiniz.

Live Photos

Hayatı doğal akışı içinde hareketli ve sesli olarak yakalayabilirsiniz. Live Photos saptanmış olarak açıktır. Kapatmak için Live Photos düğmesine dokunun.

Zamanlayıcı

Hep fotoğraf çeken kişi olmaktan ve fotoğraflarda hiç yer almamaktan sıkıldınız mı? Aygıtınızı sağlam bir yere yerleştirin, pozunuzu ayarlayın ve sayaç düğmesine dokunun. 3 veya 10 saniyelik bir geri sayım ayarı seçin, Deklanşör düğmesine dokunun, yerinize geçin ve gülümseyin.

Ön kamera

Ön kameranızla selfie çekmek için ön kamera düğmesine dokunun, mükemmel açıyı bulun ve Deklanşör düğmesine dokunun. Üstelik iPhone 6s ve sonraki modellerde Ana ekranı selfie’lerinizde flaş olarak kullanabilirsiniz.

Sabırlı olmanın dayanılmaz hafifliği

Kaliteli fotoğraflar çekmenin yolu, çoğunlukla sabırlı olmaktan geçer. Şipşak bir fotoğrafın kaliteli ve etkileyici olması, oldukça zayıf bir ihtimaldir. Işığınızı ayarlayın, akıllı telefonunuzun izin verdiği lens ayarlarını gözden geçirin, odaklamanızı doğru bir şekilde yapın ve en iyi olduğunu düşündüğünüz anda fotoğrafınızı çekin. Unutmayın, profesyonel stüdyo fotoğrafları da benzer bir disiplinle ortaya çıkmaktadır. Eğer kamera ayarlarınıza iyi derecede hâkim olursanız, iPhone’unuzla inanılmaz fotoğraflara imza atmanız hiç de zor değildir.

Fokus / odaklanma özelliğini kilitlemeyi deneyin

Apple kullanıcıları için en kolay, fakat en etkili ipucuyla başlamak istiyoruz. Geleneksel odaklanma sistemlerinden bildiğiniz üzere, kameranızı odaklamak istediğiniz noktaya odaklarsınız. Sonrasında yaşayacağınız bir titreşim ya da hareket, odağınızın bozulmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı nice fotoğrafları çekebilmenin tam bir işkenceye döndüğünü biliyoruz.

Bunun çözümü olarak, iPhone’larda kamera odağını bir hedefe sabitlemek ona kilitlenmek mümkündür. Kameranın odaklanmasını istediğiniz noktaya parmağınızla basarak, odak ayarını o noktaya kilitleyebilirsiniz. Bu özellik, titreşimlerden kaynaklanan odak kayıplarından kurtulmanız anlamına geliyor. Kollarınız serbest kalacağını için, odak sırasında daha iyi pozlar almak için hareket etmeniz mümkün olacaktır. Ekranın üzerinde yer alan AE/AF Kilidi ile odak kilidinin durumunu takip edebilirsiniz.

Sahte bir bokeh efekti oluşturabilirsiniz

İlginç bir özellikle devam ediyoruz. Bu defa, arka plan aydınlatmalarını nasıl bulanıklaştıracağınızı ve kendi bokeh efektinizi hile yardımıyla nasıl oluşturacağınızı anlatacağız. Burada, ilk başlıkta yer alan odak kilitleme özelliğinden faydalanacağız. Kameranızın görüş alanındaki bir nesneye odaklanarak o nesneye odak kilidi uygulayın.

Daha sonra odaklandığınız nesneyi görüş alanından çıkarın ve arka planda bulanıklaşan ışıkları seyredin. Çok profesyonelce görünmüyor olabilir fakat birkaç denemenin ardından, tıpkı gerçek bir bokeh efekti yaratıyormuşsunuz gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Odak kilidini uygulamak için elinizi kullanmak iyi bir seçenektir. Elinizi gösterip odaklanır ve poz değişimine gerek kalmadan hızlıca kadrajdan elinizi çekebilirsiniz. Biraz hile içeriyor, ancak denemesi oldukça keyifli.

Portre efektleri kullanın

Eğer çift ya da üçlü arka kameraya sahip bir iPhone modelini kullanıyorsanız, portre modunu mutlaka deneyimlemişsinizdir. Çekim yapmak istediğiniz nesnenin arka plân bölgesini DSLR fotoğraf makinelerine benzer biçimde bulanıklaştırarak, profesyonel çekimler yapmanıza imkân tanımaktadır. Portre modunun kullanımı sırasında ekranda yer alan küp simgesine dokunarak, bu mod için geliştirilen farklı aydınlatma efektlerini görebilirsiniz.

Eğer hangi efekti kullanmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşarsanız, ya da mevcut bir portre modu efektini silmek / değiştirmek isterseniz, ilgili fotoğrafa ait düzenleme menüsünde efekt ayarlarını rahatlıkla yönetebilirsiniz. Hatta isterseniz, efekt listesine yine bu menüden erişebilir ve efekti değiştirebilirsiniz.

Tüm kadrajlar farklıdır ama…

Kadrajlar, iPhone kamerasıyla görebildiğiniz, ekrana yansıyan çekilmeyen hazır anlar olarak tanımlanabilir. Bu anların belirlenmesi tamamen kullanıcının inisiyatifindedir. Ve çok iyi bilinir ki her kadraj farklıdır. Peki doğru kadraj nedir?

Bu aşamada iPhone’unuzun kamerasını olabildiğinde hareket ettirmeden çekim yapmanız, kadraj kaliteniz için iyi bir başlangıç olabilir. Ayrıca örneğin gökyüzü çizgisinin kadrajdaki oranı ya da yüzün vücutla oranı gibi ileri fotoğrafçılık teknikleri kapsamındaki bilimsel gerçekleri de uygulayabilirsiniz. PhotoLine dergisini inceleyerek fotoğrafçılıkla ilgili bilgiler edinebilir, bunları mobil fotoğraflarınız için de uygulayabilirsiniz.

Kamera lensinizi temiz tutun

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının ihmal ettiği en önemli ve temel detay, hiç şüphesiz ki kamera lensinin temizliğidir. Kamera lensini koruyan koruyucu cam, parmak izi, ortam kiri, toz ve yağdan kolaylıkla etkilenir ve kirlenir. Eğer düzenli olarak kamera lensinizi temizlemezseniz, bir müddet sonra fotoğraflarınızın daha bulanık çıktığını fark edeceksiniz. Kamera arızası olduğunu düşünmeden önce, yumuşak bir gözlük silme beziyle kameranızı silmenizi öneriyoruz.

İpucu:

Kullanıcılar genelde iPhone’larının ana ekranına gelip Kamera uygulamasını arıyor. Dokunup kamerayı kullanmaya başlıyor. Bu aslında bir zaman kaybı.

Klitli ekranda sola kaydırınca Kamera düğmesini göreceksiniz, dokunun. İşte karşınızda.

Kamera tamam, şimdi de ‘Fotoğraflar’

Kamera ile çektiğiniz fotoğraflar, ‘Fotoğraflar’ uygulamasında sizi bekliyor. İlk başta karmaşık gelebilir, ancak bazı püf noktalarına aşinaysanız çocuk oyuncağı. İşte birkaç öneri.

1- Akıllı seçki en iyi fotoğraflarınızı öne çıkarsın

Siz sadece en iyi karelerinize odaklanın yeter. Fotoğraflar sekmesi, ekran görüntüleri gibi birbirine benzer fotoğrafları gizlemek ve karmaşayı gidermek için aygıt içi yapay öğrenme teknolojisi kullanıyor. Fotoğraflar ayrıca akıllı teknoloji kullanarak fotoğrafınızın en iyi kısmını bulup oraya odaklanıyor ve size daha iyi önizlemeler sunuyor.

2- Arşivinizdeki büyülü anları yeniden keşfedin

Sizin İçin sekmesi, tüm Anılarınızı, Paylaşılan Albümlerinizde yaptığınız şeyleri ve arşivinizdeki en iyi anları içeriyor. Ayrıca hangi fotoğrafların hangi efektle daha da güzel görüneceğiyle ilgili akıllı öneriler de sunuyor. Anılar özelliği, fotoğraf ve videolarınızda akıllı arama yaparak seyahatleri, tatilleri, kişileri, evcil hayvanları ve pek çok şeyi buluyor. Ve koleksiyonlar halinde düzenleyerek size sunuyor. Anılar ayrıca en güzel fotoğraf ve videolarınızı bulup birleştiriyor. Müziği, yazısı ve sinematik geçişleriyle dört dörtlük bir Anı Filmi haline getiriyor. Dilerseniz bu filmi tekrar düzenleyebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz.

3- En iyi fotoğraflarınızı daha iyi hale getirin

Geliştirilmiş düzenleme özellikleri, fotoğraflarınız üzerinde ayrıntılı şekilde çalışmanız için güçlü yeni araçlar ve daha fazla kontrol sunuyor. Otomatik İyileştirme yoğunluğunu kendiniz kontrol ediyorsunuz. Üstelik bu yoğunluğa bağlı olarak pozlama, kontrast ve parlaklık gibi diğer ayarların da akıllı bir şekilde nasıl değiştiğini görebiliyorsunuz.

4- Belirli bir kişiyi, yeri veya etkinliği arayın

Akıllı yüz tanıma ve konum belirleme özellikleri, fotoğrafta birlikte yer aldığınız kişilere veya fotoğrafın çekildiği konuma göre arama yapabilmenizi sağlıyor ve tam da aradığınız fotoğrafı bulmanızı kolaylaştırıyor. Hatta “Japon restoranı” gibi genel kategoriler veya “İstanbul Film Festivali” gibi daha spesifik içerikler için de arama yapmanız mümkün.

Yeni Ultra Geniş kamera ve Gece Modu

Büyük düşünün. Çünkü yeni Ultra Geniş kamera sayesinde kadraja dört kat daha geniş alan sığıyor. Göz alabildiğine uzanan nefes kesici manzaraları hayal edin. Bir müzik festivalinde sahnenin ve kalabalığın tamamını çekebildiğinizi. Ve tatil fotoğraflarınızda tüm aileyi kadraja alabildiğinizi. Uğruna binlerce kilometre yol gittiğiniz harika yerleri de tabii.

Loş ışıkta çekilmiş fotoğraflarınız artık karanlık görünmek zorunda değil. Çünkü şimdi Gece modu var. Gece modu, otomatik olarak devreye girerek loş ışıkta çektiğiniz fotoğrafların bambaşka görünmesini sağlayan yeni bir özellik. Bu özellik sayesinde flaşa gerek kalmadan renkler daha doğal, fotoğraflar daha aydınlık.

Daha fazlası…

iPhone kullanıcıları için kendi kadrajları ve bilgilerine ek olarak akıllı telefonlarının yeteneklerine, teknik yönlerine odaklanarak ulaşabilecekleri ‘daha fazlası’ yok mu? Elbette var. iPhone kameranızı sınırların ötesinde kullanabilirsiniz.

Daha iyi fotoğraflar için 5 uygulama

Snapseed: Fotoğrafta yer alan parlaklık, kontrast gibi ögelerin değiştirilebilmesine imkan tanıyan uygulama, otomatik düzenleme seçeneği ile de görsellerinizi saniyeler içinde istediğiniz ölçüye oluşturma şansı veriyor. Daha çok ayrıntı ve mükemmellik arayanlar için ideal.

Cymera: Daha sanatsal ve estetik çalışmak isteyenler için önemli bir adres. Uygulama bünyesinde çok sayıda lens ve kayıt modu sunuyor. Özellikle portre fotoğrafı ile ilgilenenlerin muhakkak kullanması gereken önemli bir uygulama. Yirmiden fazla filtre içeriğinin olması ve görüntülerinizi anında Facebook, Twitter ve Tumblr’da paylaşmanıza imkan tanıması da hoş ekstraları.

Picsart: Fotoğraflarınızı Instagram’da olduğu gibi filtrelemenize yardımcı oluyor. İçeriğinde yer alan ayrı bir bölüm ile tüm görsellerinizi yeniden yapılandırabileceğiniz bir alan da mevcut. Picsart’ın bir diğer avantajı ise kamera özelliğinin bulunması ve e-postada da dahil olmak üzere birçok ağ üzerinden içeriklerinizi paylaşabiliyor olmanız.

Aviary Photo Editor: Diğerlerinden farklı olarak bu uygulama görselleriniz üzerimde yazı yazmanıza, kırmızı gözleri yok edebilmenize (makyaj yapabilmenize), ayrıca fotoğrafların üzerine metinler girerek daha eğlenceli bir içerik hazırlamanıza katkıda bulunuyor.

Pixlr Express: Kullanıcılarını hızlı olmayı vaat eden Pixlr Express, fotoğraflarınızı düzenlerken, pürüzleri ortadan kaldırmanıza, ışık ayarı ile oynamanıza ve gölgeleme oluşturarak daha şık fotoğraflar elde etmenize katkı sağlıyor.

iPhone, donanım ve yazılım gücü ile muhteşem kamera sistemlerine sahip.


 

Exit mobile version