iPadOS 15 Tablet ve watchOS 8 Akıllı Saat’in İlginç Özellikleri 

Rutine yapışıp kalmanın ötesine geçen aktif ve sofistike yeniliklere merhaba! 

En son watchOS ve iPadOS’a merhaba demek üzereyiz. Bizler de son kullanıcıya sunulacak nihai sürümlerin kısa süre öncesinde değerli okurlarımız için bu işletim sistemlerini mercek altına alıp ilgi çekici yönlerini derledik. İşte cihazlarınıza gelecek bir sonraki iPadOS ve watchOS’un öne çıkan özellikleri… 

iPadOS 15 

Kendi portrelerini yapan sanatçıların çoğunda görülen “güzelleştirme” veya “inadına çirkinleştirme” özellikleri, Apple’ın iPad stratejisinde en ufak yer tutmuyor. Ayrıca, iPad, görsel olarak size, önceden belirlenmiş konseptlerden fazlasını sunuyor. Diğer yandan da süreklilik halinde yenileniyor. İşte iPadOS 15, bu yenilik evriminin sıradaki boyutu… 

Yeni iPadOS 15, kullanıcıların daha üretken olmasına yardımcı olurken iPad’i daha da çok yönlü hale getiriyor. iPadOS 15, daha güçlü hale getirdiği Split View ve Slide Over gibi özelliklerin daha kolay keşfedilmesini sağlıyor. Ayrıca, Hızlı Notlar özelliğiyle Notlar uygulaması sistem genelinde kullanılabiliyor. Üstelik, ister klavyeyle ister Apple Pencil ile yazılsın birlikte çalışmanın ve organize olmanın yeni yollarını sunuyor.  

Ana Ekran ve Uygulama Arşivi için tasarlanan yeni araç takımı yerleşimleri, iPad deneyimini kişiselleştirmenin kolay yollarını sağlıyor. Dahası, çeviri özelliği, metin ve sohbetleri çevirmeye yarayan yeni özellikler sunuyor.  

Çoklu Görev ve Klavye Kestirmeleri 

iPadOS 15 ile birden fazla uygulamayla çalışmak daha kolay hale geldi. Uygulamaların üzerinde gösterilen yeni çoklu görev menüsü kullanıcıların Split View veya Slide Over’a tek bir dokunuşla geçmelerine imkan veriyor. Kullanıcılar şimdi Split View özelliğini kullanırken Ana Ekran’a hızlı bir şekilde erişebiliyor. Böylece doğru uygulamaya geçmek şimdi daha kolay hale geliyor.  

Harici klavye deneyimi kullanıcıların yepyeni klavye kestirmeleriyle ve menü çubuğunun yeni tasarımıyla daha da fazlasını yapmalarına imkan veriyor. Doğrudan klavye üzerinde çoklu göreve imkan veren yeni kestirmelerle kullanıcılar Split View ve Slide Over özelliklerini hızla ayarlayıp ikisi arasında geçiş yapabiliyor. 

Hızlı Notlar, Etiketler 

Fikirleri kaydedip düzenlemeyi kolaylaştıran yeni özelliklerle şimdi iPad’de not almak harika bir deneyim haline geliyor. Hızlı Notlar ile herhangi bir yerde not almanın hızlı ve kolay bir sistemde her yerde not alıyor. Kullanıcılar ister Safari’de geziniyor ister Yelp uygulamasını kullanarak bir restoran bulmaya çalışıyor. Hızlı Notlar ile fikirlerini istedikleri yerde not edebiliyor ve bağlantı ekleyebiliyorlar.  

Notlar uygulaması ayrıca düzenli olmanın, birlikte çalışmanın ve bilgileri not etmenin yeni yollarını sağlıyor. Etiketler notları kategorize etmenin yanı sıra yepyeni Tag Browser ve etiket tabanlı Akıllı Klasörler ile bu notları hızlı bir şekilde bulmayı kolaylaştırıyor.  

FaceTime ve SharePlay  

FaceTime, kullanıcıların en değer verdikleri kişilerle kolayca bağlantı kurmalarına yardımcı oluyor. Böylelikle, iPadOS 15 sayesinde, arkadaşlar ve aileyle yapılan sohbetler daha da doğal hale geliyor.  

Kullanıcılar şimdi bir arkadaşlarıyla FaceTime görüşmesi yaparken SharePlay ile deneyimlerini paylaşabiliyor. Örneğin Apple Music’ten birlikte şarkı dinleyebiliyor, TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyor. Ayrıca, uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar.  

Paylaşılan oynatma denetimleri herkesin içerikleri oynatmasına, durdurmasına veya ileri atlatmasına imkan veriyor. Kullanıcılar izlediklerini Apple TV’de de görüntüleyebiliyor, arkadaşlarıyla ve aileleriyle FaceTime görüşmesi yaparken aynı içeriği televizyonlarında izleyip anı paylaşabiliyorlar. SharePlay kullanıcıların ekranlarını paylaşmalarına da imkan veriyor. Kullanıcılar bu sayede web’de birlikte gezinebiliyorlar. 

Safari 

Safari şimdi kullanıcıların gezinirken sayfaların daha büyük bir bölümünü görmelerine imkan veren yeni sekme tasarımına sahip. Yeni sekme çubuğu web sayfasının rengini alıyor. Böylece, sekmeleri, araç çubuğunu ve arama alanını tek bir kompakt tasarımda bir araya getiriyor. Sekme Grupları sekmeleri kolayca kaydedip yönetmenin yeni bir yolunu sağlıyor. Böylece seyahat planlamak, alışveriş yapmak muhteşem bir deneyime dönüşüyor.  

Akıllı Teknolojiler ve Yeni Fotoğraf Özellikleri 

Live Text özelliği, aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak fotoğraflardaki metinleri algılıyor. Böylelikle, kullanıcıların bu metinler üzerinde işlem yapabilmelerini sağlıyor. Örneğin bir mağaza vitrinindeki telefon numarasının fotoğrafını çekerek telefon etme seçeneği sağlıyor. Görsel Araştır özelliği ile kullanıcılar bir fotoğraf içindeki bir köpek veya çiçek türü gibi nesneleri belirleyebiliyorlar. 

Spotlight şimdi Fotoğraflar uygulamasında ve web görsellerinde arama yapma imkanına da sahip. Ayrıca, fotoğraflar ve Bul uygulaması aracılığıyla paylaşılıyorsa yepyeni sonuçlar getiriyor. Spotlight, Live Text özelliğinden yararlanarak bir toplu taşıma haritasının fotoğrafını alıyor. Ayrıca, bir faturayı veya bir yemek tarifinin ekran görüntüsünü aratmayı kolaylaştırıyor. Live Text ayrıca el yazısıyla da çalışıyor ve fotoğraf, etkileşimli tahta veya notları aratmak için harika bir özellik haline geliyor.  

Swift Playgrounds  

Swift Playgrounds, kod yazmayı öğrenmenin en iyi ve en kolay yolu. Üstelik şimdi Swift Playgrounds 42 ile kullanıcılar doğrudan kendi iPad’lerinde iPhone ve iPad için uygulama geliştirebiliyorlar. Ayrıca, bu uygulamaları doğrudan App Store’da paylaşmaya yarayan araçlara sahipler.  

Uygulama geliştirilirken yazılan kodlar doğrudan canlı önizlemeye yansıtılıyor. Böylelikle, kullanıcılar uygulamalarını denemek için tam ekranda çalıştırabiliyorlar. Swift paketlerine eklenen yeni bir açık proje formatı iPad’deki Swift Playgrounds’da, Mac’te ise Xcode’da açıp düzenleyebiliyor. Böylece kullanıcılar iPad ve Mac ile uygulama geliştirirken daha da çok yönlü bir deneyim elde edebiliyorlar. 

Geleneğin Çağa Adaptasyonu: watchOS 8 

Apple Watch, “çok oturmak yaşlandırır, gelin bunun önüne geçelim!” demeye devam ededursun işletim sistemi de gelişip güzelleşiyor. Bu kapsamdaki watchOS 8’de Wallet ve Ev uygulamalarındaki güncellemeler Apple Watch’u araç içinde destekliyor. Ayrıca, kullanıcıların yaşadığı, çalıştığı ve ziyaret ettiği yerlerde kolay erişim için giderek daha yararlı hale getiriyor.  

Yeniden tasarlanan Nefes uygulaması ve yeni Tai Chi ve Pilates antrenman türlerini destekliyor. Böylece, kullanıcıların zinde ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı oluyor. Yeni Portreler saat kadranı ve Mesajlar ve Fotoğraf uygulamalarındaki iyileştirmeler ise kullanıcıların sevdikleriyle bağlantıda kalmalarını daha da kolaylaştırıyor. 

Yeni Antrenman Türleri 

watchOS 8 ile hem fiziksel zindelik hem bilinçli hareket için yararlı olan iki popüler antrenman türü geliyor:  

Bu yeni antrenman türleri, kullanıcılara doğru ölçümler sağlamak için özel oluşturulmuş inovatif ve onaylı kalp atış hızının yanı sıra hareket algoritmalarıyla destekleniyor. 

Farkındalığa Yeni Bir Yaklaşım 

WatchOS 8’de Nefes uygulaması Farkındalık uygulamasına dönüşerek gelişmiş bir Nefes deneyimine sahip. Bunun yanı sıra yeni Düşünme oturumunu sağlıyor. Düşünme özelliği herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda yapılabilecek. Ayrıca bir dakika gibi kısa zaman alan bilinçli bir odaklanma egzersizi sağlıyor. Her Düşünme oturumu kullanıcıyı pozitif bir zihin yapısına davet eden benzersiz ve ince düşünülmüş.

Uykuda Solunum Hızı 

Apple Watch, kullanıcıların bir yatma saati öncesi rutini oluşturarak uyuma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, uykuda geçen zaman, kalp atış hızı ve kan oksijeni gibi ölçümleri takip ediyor. Ayrıca, watchOS 8 uykuda solunum hızını, yani dakika başına alınan nefes sayısını takip ediyor. Böylece, kullanıcılara genel sağlık durumları hakkında daha da fazla bilgi veriyor.  

Odak 

watchOS 8, iOS 15’te sunulan, kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına ve ana odaklanmalarına yardım eden güçlü araç seti Odak’ı da destekliyor.  

 

Exit mobile version