iPad ve iPhone Dünyasında 2020 Beklentileri

2020 heyecanı başladı… Eylül 2020’de tanıtılması beklenen 2020 iPhone’larının piyasaya sürülmesine aylar var, ancak söz konusu cihazlar hakkında şimdiden çok sayıda söylenti var. Apple, 2019 iPhone serisinde kullanılan aynı isimlendirme şemasına uyarsa, 2020 iPhone’ları iPhone 12 ve iPhone 12 Pro olarak adlandırılacak. Elbette, yeni cihazlar piyasaya sürülünceye kadar, bu yeni cihazların iPhone 12, 12 Pro ve 12 Pro Max olarak adlandırıldığına dair bir onay yok, ancak şu anda en mantıklı tahmin bu yönde…

4 farklı model

2020 iPhone’larda, iPhone X’un 2017’de piyasaya çıkmasından bu yana gördüğümüz ilk tasarım değişikliklerinden bazılarına işaret eden önemli güncellemeler olacak. 5.4, 6.7 ve 6.1 inç şeklinde gelebilecek üç ekran boyutu bekliyoruz. 6.1 inç modelde 3 ve 2 arka kameralı iki versiyon söz konusu olabilir. Yani toplamda 3 farklı ekran boyutu ve 4 farklı model gelebilir.

Söylentiler 6,7 inç iPhone ve 6,1 inçlik modelin üç mercekli kameralara sahip üst düzey OLED cihazlar; 5,4 ve 6,1 inç modellerinde ise çift mercekli kameralara sahip daha uygun fiyata sahip modeller olacağına işaret ediyor. 2020’deki tüm iPhone’ların fiyatı ne olursa olsun OLED ekranlı olması bekleniyor.

En küçük ve en büyük iPhone’lar…

5,4 inçlik iPhone 12’nin 4,7 inçlik iPhone 8’den bu yana piyasaya çıkan en küçük iPhone olacağı iddia ediliyor. 6,7 inçlik iPhone 12 Pro’nun ise Apple’ın bugüne kadarki en büyük modeli olabileceği konuşuluyor.

Tasarım açısından bakıldığında söylentiler, yeni iPhone’lardan en az birinin, iPhone 4’ün çerçevesine benzeyen metal bir çerçeveyle geleceği noktasında ağırlık kazanıyor. Yoksa bir ‘Back to the Future’ (Geleceğe Dönüş filmi) hamlesi mi geliyor?

Kameralar

Ön tarafta, çentik boyutunu küçülten yeni bir TrueDepth kamera sistemi olabilir. Odadaki nesneler için derinlik bilgilerini hesaplama odaklı lazer kullanan bir 3D arka kamera sistemi de söylentileri fotoğrafçılık ve AR merkezindeki iddialar arasında.

Apple, iPhone 11 Pro ve Pro Max’in yanı sıra iPhone 11’de kamera odağında ciddi değişikliklere imza attı. 2020’de daha fazlası bekleniyor. Çünkü kamera artık ‘kilit’ oyuncu… Söylentiler iPhone 12’de lazerle çalışan bir 3D arka kamerayı öne sürüyor. (ToF) kamera sistemi ile gelecek olan iPhone 12 kamerası, çevredeki alanın doğru bir 3D görüntüsünü oluşturmak için verilerden yararlanacak, nasıl mı? Bir odadaki nesneleri lazerle ölçerek. Bu, daha doğru derinlik algısı ve sanal nesnelerin daha iyi yerleştirilmesine olanak verecek. Apple aynı zamanda daha iyi derinlik yakalayabilen fotoğraflar ile sizi karşılayacak.

Ekran

Gelecek iPhone’lar, Apple Watch’un düşük güçlü LTPO ekran teknolojisini benimseyebilir. LTPO veya düşük sıcaklıktaki polikristalin oksit, şu anda Apple’ın kullandığı arka panel teknolojisi olan LTPS’den % 15 daha az güç kullanan bir Oxide TFT yapısına ya da düşük sıcaklıktaki polisilikona sahip. Apple’ın bu teknolojiyi iPhone 12 veya gelecekteki bir iPhone için kullanıp kullanmayacağı tam olarak belli değil.

2020, Apple’ın iPhone’da 5G desteği sunduğu ve yeni cihazların 4G LTE ağlarından çok daha hızlı olan 5G ağlarına bağlanmasını sağlayan ilk yıl olacak.

A14 Çip, RAM ve pil

Söylentilere göre TSMC, Apple’ın 2020 iPhone programında kullanacağı 5 nanometre çipleri üretecek. 5 nanometre işlemi, daha iyi termal yönetim nedeniyle daha küçük, daha hızlı ve daha fazla pil tasarruflu demek.

Barclays analisti Blayne Curtis, iPhone 12 Pro modellerinde 6 GB RAM’in, iPhone 12’lerde ise 4GB RAM’in kullanımda olacağına inanıyor.

Apple tedarikçilerinin 2020 iPhone’ları için önceki iPhone’lardakine göre % 50 daha küçük ve ince bir batarya üzerinde çalıştıkları biliniyor. Şarj süresi ile detaylar oldukça az ama şu kesin, iPhone’lar tüm modellerde bir miktar küçülebilir.

iPad Pro yolda…

2020’de ilk 6 ay içerisinde bir adet iPad Pro lansmanı bekliyoruz. 4. nesil iPad Pro şeklinde gelecek olan yeni modelde şunlar öne çıkabilir;

2019’da Apple yeni bir iPad mini, iPad Air ve 10.2 inçlik iPad tanıttı. Yeni bir iPad Pro’nun birkaç ay içerisinde tanıtılacağını düşünüyoruz. Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2020’nin ilk yarısında yeni bir iPad Pro göreceğimizi iddia etmişti. Yine Bloomberg muhabiri Mark Gurman da Apple’ın, 2020’nin ilk yarısında yeni iPad Pro modellerini piyasaya sürmeyi planladığını yazmıştı.

Sonraki nesil iPad Pro’ların fiyatlarının 2019 modelleri ile aynı olacağı kaydediliyor. Hemen dikkatleri 64 GB modelin 2020’de sunulmayacağı detayını hatırlayalım. Yani yeni iPad Pro, daha yüksek depolama alanını daha düşük fiyata (64 GB fiyatına) sunabilir. Tablet satışlarındaki daralmayı rahatlatacak inovatif bir adıma benziyor.

Donanım ve tasarım tarafında yoğun değişiklikler beklenmiyor. Eğim ve daha küçük çerçeveler söz konusu olabilir.

iPhone’da ‘Sony’ devri mi?

Sony, Apple’ın yeni kamera sisteminin tedarikçisi olabilir. Apple’ın Sony ile sensör testleri hakkında görüşmelerde bulunduğu biliniyor.

OLED testleri sürüyor

Apple’ın iPhone serisinde OLED kullanımı “daha esnek telefon tasarımı” için öne çıkacak. Apple, Apple iPad ve MacBook’lar için LCD üreten Çinli BOE Display firmasının OLED ekranlarını test ediyor.


 

Exit mobile version