iOS 15 Beklentilerin Altında mı Kaldı? 

Apple, Haziran ayında düzenlediği Geliştiriciler Konferansı 2021 kapsamında duyurdu. Geliştirici önizlemesi developer.apple.com adresinden Developer Program üyelerine açık olarak indirilebilen iOS 15, beta versiyonuyla Temmuz ayı içerisinde büyük oranda geliştirici adayları ile konuya meraklı ve ilgililerden oluşan milyonlarca kullanıcılarına merhaba diyor.  

Nihai sürümün iPhone 6s ve daha yeni modeller için ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sonbaharda kullanıma sunulacağı kaydediliyor. Bizler de iOS 15 beta öncesi ilk görünümü tüm yönleri ile değerlendirdik. 

 


İlginizi Çekebilir: iOS 15 Resmi Olarak Tanıtıldı! İşte Alacak Telefonların Listesi


 

iPhone deneyimini zenginleştiren özelliklerle büyük bir güncelleme içeren iOS 15, FaceTime görüşmelerini daha doğal hale getiriyor. Yeni sürüm, SharePlay özelliği ile paylaşılan deneyimler sunuyor. Böylece, bildirimleri yönetmenin yeni yolları ile kullanıcıların odaklanıp anı yaşamalarına yardımcı oluyor. Üstelik, bilgilere hızla erişim sağlamak için aramaya ve fotoğraflara daha akıllı özellikler kazandırıyor.  

Apple Harita uygulaması, keşfetmenin yepyeni yollarını sunuyor. Hava Durumu ise tam ekran haritalar ve verileri gösteren daha görsel grafiklerle yeniden tasarlandı. Wallet, ev anahtarları ve kimlik kartları için destek sağlıyor. Böylece, yeni sekme çubuğu ve Sekme Grupları sayesinde Safari’de gezinmek daha da kolay hale geliyor. iOS 15 ayrıca Siri, Mail ve sistem çapındaki daha fazla yerde sunduğu yeni gizlilik denetimleri ile kullanıcı bilgilerini daha da iyi koruyor. 

 

FaceTime görüşmeleri ve SharePlay  

FaceTime, kullanıcıların en değer verdikleri kişilerle kolayca bağlantı kurmalarına yardımcı oluyor ve iOS 15 sayesinde, arkadaşlar ve aileyle daha doğal bir şekilde sohbet etmek mümkün hale geliyor. Uzamsal Ses özelliği sayesinde, FaceTime görüşmelerindeki sesler konuşan kişinin ekranda durduğu taraftan geliyormuş gibi duyuluyor ve yeni mikrofon modları kullanıcının sesini arka plan gürültüsünden ayırıyor. iPhone’da çekilen göz alıcı portre fotoğraflarından alınan ilhamla, Portre modu şimdi FaceTime’da da kullanılabiliyor. Görüntülü görüşmeler için özel olarak tasarlanan Portre modu sayesinde kullanıcılar arka planlarını flulaştırarak kendilerini görüntünün odak noktasına yerleştirebiliyor. Grup FaceTime özelliği kullanılırken katılımcılar yeni ızgara görüntüsü ile herkesi aynı anda görebiliyor. 

 

Kullanıcılar şimdi arkadaşlarıyla FaceTime görüşmesi yaparken SharePlay ile deneyimlerini paylaşabiliyor; örneğin Apple Music’ten birlikte şarkı dinleyebiliyor, TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyor veya uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar. SharePlay özelliği iPhone, iPad ve Mac’te çalışıyor ve paylaşılan oynatma denetimleri ile bir SharePlay oturumundaki herkes içeriği oynatabiliyor, duraklatabiliyor veya ileriye sarabiliyor. SharePlay özelliği Apple TV’ye bile uzanıyor. Böylece kullanıcılar FaceTime üzerinden birbirine bağlıyken programları veya filmleri büyük ekranda izleyebiliyor. Bu sırada SharePlay herkesin oynatma durumunu eşzamanlıyor. Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch ve diğer birçok içerik sağlayıcı SharePlay’i uygulamalarına entegre ederek bağlantı kurmanın yepyeni yollarını yaratıyor. 

 

FaceTime görüşmeleri Apple aygıtlarının ötesine de geçebiliyor. iPhone, iPad veya Mac’te bir bağlantı oluşturup Mesajlar, Takvim, Mail veya üçüncü taraf uygulamalarıyla paylaşma imkanı sayesinde, Android veya Windows aygıtlarındaki web tarayıcısı üzerinden FaceTime görüşmesine katılmak herkes için mümkün oluyor. Web üzerinden yapılan FaceTime görüşmeleri uçtan uca şifrelenmeye devam ettiği için gizlilikten de ödün verilmiyor. 

SharePlay ile, kullanıcılar şimdi arkadaşlarıyla FaceTime görüşmesi yaparken deneyimlerini paylaşabiliyor; örneğin Apple TV’de TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyorsunuz. Veya uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar. 

 

Odaklanma araçları

iOS 15, kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına yardımcı olan güçlü araçlar sunuyor. Odak, bildirimleri ve uygulamaları kullanıcının nelere odaklanmak istediğine göre filtreleyen yeni bir özellik. Kullanıcıları, özel bir Odak oluşturup veya hangi kişilerin ve uygulamalardan bildirim gelmesini belirleyebiliyorlar.

Odak önerileri, iş saatleri veya yatmadan önce rahatlama zamanı gibi kullanıcının o anki bağlamına göre belirliyor. Odak, diğer Apple aygıtlarında da otomatik olarak ayarlıyor. Kullanıcılar, sadece ilgili uygulamaları görüntülemek veya dikkat dağınıklığını azaltmak için uygulamaları düzenleyebiliyorlar. Ayrıca, araç takımlarını kullanarak odak anlarına uygun Ana Ekran sayfaları da oluşturabiliyorlar. Bir kullanıcının oluşturduğu Odak bildirimleri engelliyorsa, Mesajlar’da otomatik olarak diğerlerine gösteriliyor. 

 

Bildirimler deneyimi 

Bildirimler, kişilere fotoğraf ekleme seçeneği sağlıyor. Ayrıca, uygulamaları tanımayı kolaylaştıran daha büyük simgeler sunuyor. Dikkat dağınıklığını azaltmak için, yeni bir bildirim özeti acil olmayan bildirimleri bir araya topluyor. Böylece sabah veya akşam gibi daha uygun bir zamanda gösteriyor. Kullanıcının uygulamalarla etkileşimlerine göre en alakalı bildirimleri öncelik sırasına göre düzenliyor. Böylece, acil mesajları hemen iletiyor. Bu sayede önemli iletileri özet kısmına göndermiş oluyor. Ayrıca herhangi bir uygulamayı veya yazışmayı gün boyunca sessize almak da kolay hale geliyor. 

Live Text özelliği, aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak bir fotoğraftaki metinleri algılıyor. Böylece, kullanıcıların bu metinler üzerinde işlem yapabilmesini sağlıyor. Örneğin, kullanıcı el yazısıyla yazılmış bir yemek tarifinin fotoğrafını arayıp bulabiliyor. Veya bir mağaza vitrinindeki telefon numarasını çekerek telefon etme seçeneğini kullanabiliyor. Apple Neural Engine’in gücü sayesinde Kamera uygulaması Wi-Fi parolası gibi metinleri algılayıp kopyalayabiliyor. Görsel Araştır özelliği ile, kullanıcılar sanat eserleri ve simge yapıları ve daha fazlasını bulabiliyorlar. 

Spotlight şimdi akıllı teknolojilerden yararlanarak fotoğrafları konuma, kişilere, ortamlara veya nesnelere göre arayabiliyor. Ayrıca, Live Text özelliğinden yararlanarak fotoğraflardaki metinleri ve el yazılarını bulabiliyor. Spotlight şimdi web’de görüntü arama özelliğine sahip. Böylece, oyuncular, müzisyenler, TV programları için zenginleştirilmiş yepyeni sonuçlar sunuyor. Kişiler için gelişmiş sonuçlarda son sohbetler, paylaşılan fotoğraflar gibi durumları gösteriyor.  

Fotoğraflar uygulaması bugüne dek Anılar özelliğine yapılan en büyük güncelleme. Yepyeni bir görünüm, etkileşimli arayüz ve anılara sahip. Üstelik, şarkı önerileri için aygıt içi akıllı teknolojilerden Apple Music entegrasyonundan yararlanıyor.

 

Safari 

Safari, denetimlere tek elle ulaşmayı kolaylaştıran ve içerikleri merkezine alan yeni bir tasarıma sahip. Kompakt ve hafif olan yeni sekme çubuğu tasarımına sahip. Ayrıca, kullanıcıların sekmeler arasında geçiş yapabilmeleri için ekranın alt kısmında havada duruyor.

Sekme Grupları, kullanıcıların sekmeleri kolayca kaydedip diledikleri zaman sekmelere erişebilmelerini sağlıyor. Özelleştirilebilir başlangıç sayfası ve iOS’te web uzantıları gibi yeni özellikler ile Safari daha da güçlü bir hale geliyor. 

 

Apple Harita Uygulaması 

Apple dünyanın en iyi haritasını geliştirmek için çalışmaya devam ediyor. iOS 15, gezinmenin ve keşfetmenin yepyeni yollarıyla Harita uygulamasını ileriye taşıyor. Kullanıcılar şehirlerdeki mahalleleri, ticari bölgeleri, yükseklik ayrıntılarına ulaşabiliyor. Ayrıca, binaları zengin detaylarının ve ay ışığıyla parlayan yeni gece modunun keyfini çıkarabilecekler. Bu özellikler, Harita uygulaması aracılığıyla dünyayı görmenin yepyeni bir yolunu sunuyor. 

iPhone 12 Pro’da daha ayrıntılı bir Apple Harita navigasyonu gösteriliyor.

Harita uygulaması üç boyutlu bir şehirde araba sürme deneyimi sağlıyor. Böylece kullanıcılar dönüş şeritleri, refüjler, bisiklet yolları gibi önemli ayrıntıları daha iyi anlayabiliyor. Toplu taşıma kullanan yolcular, yakındaki durakları daha kolay bulabiliyor. Ayrıca, favori hatlarını iğneleyebiliyor. Harita uygulaması belirli toplu taşıma rotasını otomatik olarak takip ediyor. Bu sayede, kullanıcılara inme zamanının yaklaştığını bildiriyor. Ayrıca yolcular Apple Watch üzerinden de yolu takip edebiliyorlar. iOS 15 ile kullanıcılar iPhone’u sadece dik tutarak Harita’nın konumunu doğru bir şekilde oluşturabilirler.  

 

Yeni Anahtarlar ve Eyalet Kimlikleri Apple Wallet’a Geliyor 

Apple Wallet, artık yeni anahtar türleri için de destek sunuyor. Bu sayede,her gün gidilen yerlere tek bir dokunuşla erişmeyi mümkün kılıyor. Apple geçtiğimiz yıl dijital araba anahtarları özelliğini sundu. Böylece, BMW de kendi anahtarlarına bu özelliği ekleyen ilk otomobil şirketi olmuştu.

Bu yıl, dijital araba anahtarları Ultra Geniş Bant desteği ile daha da iyi hale geliyor. Bu sayede, bir kullanıcı aracının kilidini iPhone’unu cebinden güvenli bir şekilde açabiliyor. iPhone, Wallet’ta saklanan anahtarlar aracılığıyla bir kullanıcının ev, ofis ve hatta otel odasının kilidini açmak için kullanıyor.

Bu yıl Amerikadaki kullanıcılar, sürücü ehliyetlerini veya eyalet kimliklerini Wallet’a ekleyebilecekler. Wallet’taki kimlik kartları şifreleniyor. Ayrıca, Apple Pay’i de gizli ve güvenli kılan donanım teknolojisi Secure Element’te güvenli bir şekilde saklıyor.

 

Yeni Gizlilik Özellikleri 

iOS 15, kullanıcı bilgilerini korumaya yardımcı olmak için daha da fazla gizlilik denetimi sunuyor. Aygıt içi konuşma algılama özelliği sayesinde Siri isteklerindeki sesler varsayılan olarak iPhone’a işliyor. Bu sayede, performans ciddi ölçüde artıyor. Mail Privacy Protection özelliği, göndericilerin bir mail’in açılıp açılmadığını öğrenmelerini önlüyor. Ayrıca, göndericilerin kullanıcının konumunu öğrenmesini engellemek için IP adreslerini gizliyor. Uygulama Gizlilik Raporu, son yedi günde oluşan izinler hakkında genel bir özet hazırlıyor. 

 

Diğer yenilikler  

Genel itibarıyla iOS 15’te, iPhone kullanıcılarının halihazırda ‘gayet iyi durumdaki’ işletim sistemi deneyimlerinin bazı ufak‘dokunuşlarla’ daha ileri seviyeye taşınmak istediklerini görüyoruz.

iOS 15 ile günlük yaşamı zenginleştirmek için daha da fazla yol sunuyor. iOS 15, kullanıcıların deneyimlerini gerçek zamanlı olarak paylaşırken bağlantıda kalmalarına yardımcı oluyor. Böylece, dikkat dağınıklığını azaltarak odaklanmalarına destek olan yeni araçlar sağlıyor. Aynı zamanda, akıllı teknolojilerden yararlanarak fotoğraflar deneyimini zenginleştiriyor. 

iOS 15, genel itibarıyla eksiksiz bir güncelleme ile geliyor. Beta ve stabilite anlamındaki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Böylece, beraberinde sonbaharda bizleri çok iyi bir güncellemenin beklediğine işaret ediyor.  

 

Exit mobile version