iOS 13 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

iOS kullanıcıları için beklenen an geldi. Nihai sürüm ile birlikte en son mobil işletim sistemi kullanıma sunuldu. İşletim sistemi çok sayıda iPhone’a geldi. Evet, bu kez sadece iPhone’a, çünkü iPad’in artık farklı bir işletim sistemi var; iPadOS. Bu detayı bir yana bırakıp iOS 13’ün hangi özellikleri ile öne çıktığını ele alacağız. İşte iPhone’unuzda gördüğünüz/eğer henüz yüklemediyseniz göreceğiniz özellikleri ile iddialı, çok daha kullanışlı ve fütüristik iOS 13’e dair dikkat çeken yenilikler.

Öncelikle iOS 13 uygulama başlatmayı iyileştiren, uygulama indirme boyutlarını azaltan ve Face ID’yi daha da hızlı hale getiren sistem genelindeki optimizasyonlarla daha hızlı ve duyarlı hale getirildi. Bu noktada ilk vurgulanması gereken yenilik Koyu Mod. iPhone, Koyu Mod ile etkileyici bir yeni görünüme kavuşuyor.

Koyu Mod, özellikle loş ışıkta daha iyi bir görüntüleme deneyimi sunmak için sistem genelinde ve tüm özgün uygulamalarda çalışan yeni bir koyu renk düzeni. Bu mod, aslında uzun süredir popüler uygulamalarda kullanılan ‘Dark Mode’ları andırıyor. Genel itibarıyla iPhone’un özellikle akşam saatlerinde karanlık bir arka plan eşliğinde deneyimlenmesini esas alıyor.

Fotoğraflar bir diğer önemli geliştirme alanını oluşturuyor. Evet, iOS 12’de Fotoğraflar, küçük dokunuşlarla geldi ama hala karışık, yeterince derli toplu değildi. Artık iOS 13’le bu durum değişti. Cihaz üzerinde yapay öğrenmeyi kullanan ‘yeni’ Fotoğraflar uygulaması, son bir gün, ay veya yılın önemli etkinliklerini göstermek için fotoğraf yığınını ve benzer fotoğrafları otomatik olarak gizleyerek, tüm arşivi en iyi görselleri öne çıkaracak şekilde düzenliyor. Yüzlerimiz cidden güldü.

iOS 13 ile, doğrudan Kamera uygulamasında Portre Işığı ayarlarıyla gözleri netleştirmek ve yüz hatlarının parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlamak için ışık yakınlaştırılabiliyor veya incelikli ve zarif bir görünüm yaratmak için uzaklaştırılabiliyor. Yeni High-Key Mono efekti Portre modu fotoğrafları için etkileyici, tek renkli bir görünüm oluşturuyor.

Ek olarak fotoğrafları düzenlemek, uygulanması, ayarlanması ve bir bakışta gözden geçirilmesi daha kolay yeni araçlarla daha kapsamlı ve doğal hale getirildi. iOS 13’te fotoğraf düzenleme araçlarının çoğu video düzenleme için de kullanılabiliyor.

Harita uygulamasını seviyoruz, kullandığımız bir alan. Çünkü yeni yerler görmekten hoşlanıyor, iş ya da eğitim odağında farklı bölgelere seyahatler yapıyoruz. Bu kapsamda gelişimin diğer boyutu olan Haritalar’da ilginç şeyler var… Yeni temel harita ve yüksek çözünürlüklü 3D fotoğraflarla desteklenen yeni Look Around özelliği bir şehrin sokak düzeyindeki etkileyici görsellerini sorunsuz ve kusursuz geçişlerle sunuyor örneğin. Ayrıca iOS 13, Harita uygulamasına kullanıcıların favori restoranları, seyahat destinasyonlarını veya alışveriş mekanlarını arkadaşlarıyla kolayca paylaşması için Koleksiyonlar ve ev, iş, spor salonu veya okul gibi sık gidilen yerlere başlangıç ekranından tek bir dokunuşla yol tarifi için Favoriler gibi ek yeni özellikler getiriyor.

Apple, uygulamalarda ve web sitelerinde kolay ve hızlı oturum açmanın yeni ve daha gizli bir yolunu sunuyor. iOS 13 ile bir sosyal hesabı kullanmak veya form doldurmak, mail adresini doğrulamak veya parolaları seçmek yerine, kimlikleri doğrulamak için sadece Apple ID kullanılabilir. Aslında bunun gizliliğin gitgide önem kazandığı bir yüzyılda bunu hafife almak olduğunu düşünenler olabilir, neyse ki söz konusu özellik opsiyonel.

Anımsatıcılar, aslında bir diğer dijital yaşam kolaylaştırıcısı. Çoğu kimse kullanmaktan kaçınsa da organize bir hayat için harika olduğunu belirtmemiz gerekiyor. iOS 13’te Anımsatıcılar yeni bir görünüme sahip ve organize etme ve takip etme için daha fazla seçenekle, anımsatıcıları oluşturmanın ve düzenlemenin akıllı yollarını sunuyor.

Siri’nin sesini biz de beğenmiyorduk, anlaşılan Apple da beğenmeyip değiştirmeye karar vermiş. Siri artık yeni ve doğal bir sese sahip. Ayrıca Siri Kestirmeleri, işe veya spor salonuna gitmek gibi işler için kişiselleştirilmiş rutinler sağlayan Suggested Automations’ı destekliyor.

AirPods, Siri ile etkileşim imkanı sunan bir aksesuar. İşin iyi yanı da her iPhone sahibinde bir tane var. Bu noktada AirPods ile Siri, iOS 13’le birlikte Mesajlar veya SiriKit özellikli bir mesajlaşma uygulamasındaki mesajları geldiği anda okuyabiliyor. Hayat bir ‘tık’ daha kolaylaştı.

 

Notlar, özellikle yazmayı, sevenler için inanılmaz kolaylık. Aklımıza gelen bir şeyi kaydediyoruz ve gerekli durumda açıp görüyoruz. Elbette birçok kullanıcı notlar almaya bayılıyor, her sene küçük dokunuşlar alan Notlar uygulaması artık yeni Galeri Görünümüne sahip ve paylaşılan klasörler, yeni arama araçları ve denetim listesi seçenekleriyle daha güçlü iş birliği seçenekleri sunuyor.

Ve son bir şey; iOS 13’te Performans iyileştirmeleri Face ID ile kilit açmayı sağlıyor ve App Store’daki iPhone uygulamalarının indirme boyutlarını yüzde 50’ye kadar azaltan, uygulama güncellemelerini yüzde 60’ın üzerinde küçülten ve sonuçta uygulamaların iki kat daha hızla başlamasını sağlayan yeni paketleme yöntemiyle tüm sistemi daha duyarlı hale getiriyor.

En iyi yanıt!

Dijital yaşam, hız ve kolaylık beklentilerimizi tetikliyor. iOS 13, bu beklentilere en iyi yanıtları veriyor. Genel itibarıyla dijital yaşamın daha derli toplu hal almasına odaklı geliştirmeler içeriyor.

Siri’den albüm bekliyoruz…

Siri’nin sesi değişti. Evet, çoğu kimse gibi biz de beğenmiyorduk. iOS 13 ile birlikte Siri artık yeni ve daha doğal bir sese sahip. Kocaman bir teşekkür!

Karanlık sevenlere…

Aslında uzun süredir popüler uygulamalarda kullanılan ‘Dark Mode’ları andıran Koyu Mod, iPhone’un karanlık bir arka plan eşliğinde deneyimlenmesini sağlıyor.

Güvenlik önemli

Apple, uygulamalarda ve web sitelerinde kolay ve hızlı oturum açmanın yeni ve daha gizli bir yolunu sunuyor. iOS 13 ile bir sosyal hesabı kullanmak veya form doldurmak, mail adresini doğrulamak veya parolaları seçmek yerine, kimlikleri doğrulamak için sadece Apple ID kullanılabiliyor.

iOS 13, uygulama başlatmayı iyileştiren sistem genelindeki optimizasyonlarla daha hızlı ve duyarlı hale getirildi.


 

Exit mobile version