Intel DG2 grafik kartının özellikleri sızdırıldı

Moore’s Law Is Dead’e göre, Intel DG1’in halefi olan DG2, Intel’in mevcut DG1 grafik kartından önemli ölçüde daha fazla ateş gücüyle bu yılın sonunda gelebilir. Elbette daha hızlı olacak ancak en son söylentilere göre DG2, Nvidia’nın RTX 3070’ine benzer şekilde performans gösterebilir. En iyi grafik kartlarından biri olabilir mi? Asla asla deme, ama evet. Ayrıntılara geçelim.

Sözde, bu yeni Xe grafik kartı TSMC’nin N6 6nm düğümü kullanılarak üretilecek ve tamamen TSMC silikon kullanılarak üretilecek. Intel, gelecekte bazı Meteor Lake CPU’larında TSMC silikon kullanmayı planladığından bu şaşırtıcı değil. Ancak Intel silikona dayalı bir DG2 halefinin daha sonra gelip gelemeyeceğini merak ediyoruz.

Elon Musk’ın beyin çipi şirketi Neuralink maymun üzerinde test yaptı

INTEL DG2 ÖZELLİKLERİ

MLID ve önceki sızıntılara göre, Intel’in DG2’sinin her biri sekiz shader çekirdeğine eşdeğer 512 yürütme birimine (AB) sahip olduğu belirtiliyor. En son söylenti, muhtemelen TSMC’nin N6 işleminin kullanılmasına yardımcı olan, mevcut Xe LP’ye göre önemli bir yükseltme olan 2.2GHz’e kadar çıkacağı yönünde. Ayrıca 256 bit veri yolu üzerinden 16 GB GDDR6 ile uygun bir VRAM yapılandırmasına sahip olacaktır. (DG1, karşılaştırma için LPDDR4 kullanır.)

Daha önceki söylentiler 225 W – 250 W güç kullanımı öneriyordu, ancak şimdi tahmini güç tüketimi 275 W civarında. Bu, GPU’yu RTX 3080 (320W) ve RTX 3070 (250W) arasında bir yere koyar, ancak RTX 3070 performans seviyeleri ile… Yine de, bu bilgilerin hiçbiri Intel tarafından onaylanmadığı için çok kesin bir şey söylemek mümkün değil. TSMC N6, N7 düğümüyle aynı tasarım kurallarını kullanır, ancak güç gereksinimlerini azaltması gereken bazı EUV katmanlarıyla.

Bu da tamamen söz konusu değil. 512 EU ve 2.2GHz rakamlarının doğru olduğunu varsayarsak, bu teorik olarak 18 TFLOPS FP32 performansı sağlar. Bu, 3070’den biraz daha az, ancak Ampere GPU’lar kaynakları FP32 ve INT32 boru hatları arasında paylaşıyor, bu da bir RTX 3070’in gerçek veriminin saf TFLOPS rakamının önerdiğinden daha düşük olma eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Alternatif olarak, 18 TFLOPS, AMD’nin RX 6800 ve RX 6800 XT arasına, yine varsayımsal bir RTX 3070 Ti ile oldukça makul bir şekilde eşleşecek olan orta noktaya iniyor.

 

Exit mobile version