Hyperfocal Distance ya da Hiperfokal Mesafe Nedir?

Yazı: Feridun Arslan

Başlığı görünce hemen eyvah yandık yine mi bu karışık mevzuu demeyin. Biz Hiperfokal Mesafe’yi kullanacağız. İngilizcemiz güzel olsaydı tercümanlık yapardık değil mi? Bu konu herkese çok karışıkmış hissi verir ama aslında öylede değil. Hiperfokal Mesafe manzara fotoğrafları çekenleri yakından ilgilendirir ve netlik konusunda olmazsa olmazlardandır.

Fotoğraf çekmek için kadraj oluşturduktan sonra ayarlara göre netleme mesafesi bize belli bir büyüklükte Alan Derinliği sunar. Bu netleme düzlemi genel olarak önde 1/3’lük kısım yer alır. Kadrajın arka kısmı ise 2/3’lük kısım netleme düzleminin arkasında kalır. Tam olarak olmasa da kabul görmüş olan oranlar bunlardır. Diyelim ki netleme sonsuza ayarlandı. Bu ayarda bile belli bir alan derinliği elde edilebilir. Sonsuzdan makineye doğru yaklaşarak gelindiğinde en net noktanın bulunduğu yer hiperfokal mesafeyi gösterir.

Peki bu bizim ne işimize yarayacak?

Elde edilmiş olan hiperfokal mesafeye netleme yapılırsa, bu en büyük alan derinliğini verecektir. Uygulanan bu teknik elde edilen fotoğraflardan daha net fotoğraflar verir. Bu uygulama ile fotoğrafta hemen hemen net olmayan yer kalmaz.

İyide şimdi biz fotoğraf çekmeyi bırakarak hesap işleri ile mi uğraşacağız?

“Zaten okulda da matematik ile hiç aram yoktu” diyenleri duyar gibiyim. İyi fotoğraf maalesef emeksiz olmaz. Bu karmaşık gibi görünen hesap işi günümüzde akıllı telefonlar sayesinde çok kolay ve çok basit. Telefona kurulan bir uygulama ile bu hesaplama kolayca halledilebiliyor. Peki bu uygulamalar nelerdir? Sizler için en uygun uygulamaları aşağıda paylaşıyorum.

Android – DOF CALCULATOR, HyperFocal Pro, Hiper ve Alan Derinliği Free

IOS – DOF PLUS, SetMyCamera, Hyperfocal

İş şimdi daha kolay değil mi?

Manzara fotoğrafı çekeceksiniz ve teknik olarak Hiperfokal Mesafe diye bir şey duydunuz ama peki bunu nasıl uygulayacaksınız? Manzara fotoğrafı için benim tavsiyem diyafram değerini minimum f/8 olarak ayarlayın. f/11 veya f/13 olarak da kullanılabilir. Daha fazla kısılırsa keskinlikte sıkıntı yaşanabilir. Tabi ki bu işte tripod olmazsa olmaz. Ayrıca net fotoğraf çekmek için kumanda denklanşörü kullanmakta da yarar var. Evet bu yazıdada da bu kadar ipucu yeterlidir umarım. Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere; ışık gönlünüzce olsun, kadrajınız mutlulukla dolsun.


 

Exit mobile version