Google, istatistiklere göre dünyanın en büyük arama motorudur. Bunun en önemli sebeplerinden biri elbette kullanıcılara sağladığı kolaylıklardır. Peki, bu kolaylıklardan biri olan Google gelişmiş arama nedir?
Siz de eğer bu soruya yanıt arıyorsanız rehberimizde hem gelişmiş arama özelliğinin çalışma biçimini hem de nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.
Google Gelişmiş Arama Nedir?
Google’ın gelişmiş arama özelliği, herhangi bir konu hakkında ulaşılması beklenen arama sonuçlarını daha doğru bir şekilde elde etmeyi sağlayan bir özelliktir. Bu özellik sayesinde arama sorgularını daha isabetli hâle getirebilir ve bir konu ile ilgili belirli bilgileri daha kısa süre içinde elde edebilirsiniz.
Google’ın normal arama işlevinin aksine gelişmiş arama ile arama sonuçlarını çeşitli filtrelerle sınırlarsınız.
Gelişmiş aramayı kullanırken yapabileceğiniz filtreleme işlemleri şu şekildedir:
- Bir ya da birden fazla kelimenin tamamını içeren
- Bir kelime ya da kelimeleri aynen içeren
- Belirtilen sözcüklerden herhangi birini içeren
- Belirtilen kelimelerden hiçbirini içermeyen
- Bir sayıdan diğer sayıya kadar
- Dil
- Bölge
- Son güncelleme tarihi
- Site veya alan adı
- Kelimenin göründüğü yer (Sayfanın herhangi bir yerinde, başlığında, sayfanın içeriğinde, sayfanın URL’sinde, sayfaya verilen bağlantılarda)
- Dosya türü
- Kullanım hakları
Bu filtrelemeler elbette gelişmiş arama özelliği olmadan da yapılabilir. Örneğin bir kelimenin başlıkta geçmesini şart koşmak istiyorsanız intitle:”kelime” şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Bunlara arama operatörleri adı verilir. Doğrudan arama yaparken size zaman kazandırır.
Gelişmiş arama da aynı amaç için sunulur. Size zaman kazandırmak için tüm filtrelemeleri tek bir sayfa üzerinden yapmanıza olanak tanır.
Google Gelişmiş Arama Nasıl Kullanılır?
- Google gelişmiş arama sayfasına gidin.
- Filtreleme seçeneklerinden size uygun olanları doldurun.
- “Gelişmiş Arama” butonuna tıklayın.
Google’ın gelişmiş arama özelliğini kullanmak için tek yapmanız gereken arama sonuçlarını nasıl daraltmak istiyorsanız ona uygun filtreleme seçeneklerini doldurmaktır.
Örnek vermek gerekirse sadece Türkçe arama sonuçları görmek istiyorsanız “Dil” seçeneğini “Türkçe” olarak değiştirmelisiniz. Son 24 saat içinde güncellenen içeriklere bakmak istiyorsanız “Son güncelleme tarihi” kısmından “Son 24 saat” seçeneğini seçmelisiniz.
Gerekli kısımları doldurduktan sonra “Gelişmiş Arama” butonuna tıklayarak arama yapabilirsiniz. Arama sonuçları tamamen sizin filtrelemenize göre sunulacaktır.
Yorum Yap