Google özellikle programlama dilleri ile ilgilenen öğrencilere yönelik birçok ücretsiz hizmet sunuyor. Peki, bunlardan biri olan Google Colab nedir?
Bu yazıda Google’ın popüler hizmetlerinden biri olan Colab hakkında kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
Google Colab Nedir?
Google Colab, Google tarafından sunulan, Jupyter Notebook aracılığıyla Python kodu ile çalışma olanağı sunan bir çevrim içi hizmettir. Bilgisayarınıza herhangi bir ek yazılım yüklemeden kullanabileceğiniz Colab’da çeşitli Python kütüphanelerini kullanabilir, dosya yükleyebilir, veri analizi yapabilir, sonuçları tarayıcınız üzerinden görebilirsiniz.
Hizmet özellikle Python öğrenen kişilere ve öğrencilere yöneliktir. Google, Colab’ın özellikle eğitim amaçlı olduğunu vurgular.
Google Colab’ı Kimler Kullanabilir?
- Büyük veri ile çalışanlar,
- Veri analistleri,
- Veri bilimciler,
- Python programa diline ilgi duyan ve öğrenmek isteyenle Colab’ı kullanabilir.
Bu hizmet sayesinde Python ile programlama yapabilirsiniz. Binlerce dosya ve kütüphane indirmez, makineye aşırı yükleme yapmaz ve sabit sürücünüzdeki alanın tükenmek üzere olduğunu düşünerek endişelenmezsiniz.
Makine öğrenimi alanında da yoğun araştırma yürütebileceğiniz ücretsiz güçlü GPU ve TPU sağlar. CPU ile gerçekleştirmesi çok uzun zaman alabilecek işlemleri GPU ya da TPU ile dakikalar hatta saniyeler içinde yapabilirsiniz.
Colab’da çalışmaları başkaları ile paylaşabilirsiniz. Not bırakma özelliği sayesinde arkadaşlarınızdan geri bildirim alabilirsiniz.
Colab’ı kullanmak için sadece bir Google hesabına ihtiyacınızın olması da önemli bir avantajdır.
Google Colab Sınırlamaları Neler?
Bu hizmetin yürütülebilmesi için gerekli kaynaklar tahmin edilebileceği üzere epey pahalıdır. Herkesin bunları alacak bir bütçesi olmayabilir. Google Colab, bunları 12 saat boyunc ücretsiz olarak kullanmanıza olanak tanır.
Bu süre dolduğunda Colab tüm verileri ve dosyaları siler. Dolayısıyla baştan başlamanız gerekir.
Google ayrıca aşırı yüklenmenin önüne geçmek için 15-30 dakika kullanılmadığında not defterini otomatik olarak kapatır. Colab’ın bu şekilde çalışmasının sebebi, Google’ın hizmeti herkesin kullanmasını sağlamak istemesidir.
Boşta kalma süresi, aşırı kaynak kullanımı ve daha birçok faktöre bağlı olarak kullanım süresi azalabilir.
Bu notlardan da anlaşılacağı gibi, Google’ın Colab için ayırdığı kaynaklar kısıtlıdır. Hizmeti herkesin ücretsiz bir şekilde kullanabilmesi için kullanım sürecini detaylı olarak ele alır.
Colab’ın bir diğer önemli avantajı, Github entegrasyonudur. Bununla birlikte, Colab’da belirli görevler için belirli bir işlemci seçebilirsiniz. Büyük veri ile çalışmıyorsanız güçlü işlemci kullanmanız gerek yoktur. Colab, kaynakların gereksiz bir şekilde aşırı kullanılması durumunda müdahalede bulunur.
Yorum Yap