Gelecekte Televizyon, 12K ve Sonrası

Yaşam alanlarının en gözde noktalarında konumlandırılan televizyon, kökeni çok eskilere dayalı bir görsel evren. 100’üncü yaşına geride bırakan televizyon, belki de modern insanın hayatı süresince en çok gördüğü teknoloji ürünü. 1920’lerin başındaki icadı ile heyecan yaratanan ama sınırlı seviyedeki bilinirliğini, günümüzde de düzenlenen IFA (Internationale Funkausstellung) fuarında 1927 yılında görücüye çıkması beraberinde artıran televizyonlar, 1930’lardan itibaren yavaş yavaş dünya genelinde yayılmaya başladı. Siyah-beyaz ekranda, hareket eden insanlarla karşılaşan herkesi hayret içinde bırakıyor ve evlere farklı bir boyut getiriyordu. Türkiye’de ise genelde toplu halde izlenebilecek formlarda kullanıldı, mahallelerde, kasabalarda adeta buluşma noktasıydı; zamanla her eve girmeye başladı…

Renkli televizyonun gelişiyle ilk teknolojik eşiğini atlayan bu heyecan verici teknoloji, sinema endüstrisi ile birlikte şekillenmeye devam etti. Evlerde haberleri, Dallas gibi Amerikan TV dizilerini izlemek, Milli maçlar, Olimpiyat Oyunları derken spor müsabakalarına tanıklık etmek tarifsizdi.

Televizyon durmaksızın gelişti; tüplü televizyonlar incelirken, devasa boyutlar ve ağırlıklar azaldı. Günümüz televizyonuna doğru çıkılan yolun son virajında ince ve dev ekranlı televizyonlarla yaşam alanları şekillendi.

İnternet çağı ve ardından mobil teknolojilerin yaygınlaşması bir nebze etkilemişti televizyonu ama asla yerini alamadı…

 

Günümüzde 4K çözünürlük oldukça yaygın

Sinema keyfi için geliştirilen ses sistemleri, uydu, kablolu teknolojilerin yanı sıra yenilikçi televizyon kanalı seçenekleri ile paralel şekilde gelişen televizyon, günümüzde ağırlıklı olarak Full HD ve 4K çözünürlük beraberinde yüksek görüntü kalitesi ile sahne alıyor. 8K görüntü sunan ilk modeler de kimi evlerde yer bulmaya devam ediyor. Mühendislik ve yeniliğin öncelikli konularını oluşturduğu en önemli tüketici elektroniği seçeneklerinden biri aynı zamanda televizyonlar…

Bu bağlamda yaşam alanlarının en gözdesi olmak için çok daha şık tasarım anlayışları ile şekillendiriliyorlar. Örneğin ekran çerçevesi tamamen ortadan kaldırılıyor ya da eğimli ekran yapılarıyla izlenme kalitesine farklı bir aşama kazandırıyor. Ama mükemmellik halen elde edilmiş değil, teknolojinin hemen her küçük partikülünde olduğu gibi geliştirme süreci geleceğe yönelik olarak devam ediyor.

Yeni şekiller hayal ediliyor

Tasarımcılar ve mühendisler görsel imgelere dair yeni şekilleri hayal ediyor, parçaları teker teker bir araya getirmeye çalışıyorlar. Televizyon deneyimin yeni şekillerini oluşturuyorlar.

Peki sonraki adımda neler var? Teknolojik göstergeler yakın gelecekte televizyon adına ne gibi yenilik ve gelişmeleri öngörmemizi sağlıyor? Televizyonlar nereye gidiyor?

QLED ve OLED TV’ler plazma ve LCD’den sonra gelen uçsuz bucaksız kontrast oranları ve mükemmel siyah seviyeleri ile şimdiye kadarki en iyi görüntü seviyesinin sahipleri. Üstelik tüketici için pahalı bir sınıfta yer alma dönemleri, yani bundan5-6 sene öncesinden eser yok, ve bu nedenle de küresel yaygınlıkları yüksek seviyelerde.

OLED TV’nin kontrast ve çözünürlük birlikteliği hakkında temel kanı kutsal kasenin keşfedildiği yönünde olabilir, ancak sınır emin olun henüz çizilmiş değil.

Şimdilik 4, 5 ve 8K

Standart oturma mesafelerinde, insanın görme keskinliğine dair sınırları aşan 4K ultra piksel, yakın zamanda aşılmak istenen ilk büyük sınırdı. Yavaş yavaş aşılmaya dair izleri de hissediyoruz. Örneğin uzun yıllar önce bir teknoloji şirketi 5K monitörünü tanıtmıştı. Ayrıca 8K vadeden çok sayıda yenilikçi ‘ilk modeller de’ söz konusu.

Hareket bulanıklığı, enerji verimliliği gibi konularda bazı eksikler devam ediyor ve bu konularda iyileştirmeler de karşımıza çıkmaya devam edecek. OLED ve QLED cephesi için daha fazla üretim, daha ucuz fiyatlar ve daha iyi TV’ler gelmeye devam edecek.

Ocak ayının başında ABD’nin Los Angeles şehrinde düzenlenmesi beklenen CES 2021’de birçok yeni sürpriz bekleniyor.  Bu form faktörlerin de 2025 yılında tamamen ortadan kalkacak seviyeye ulaşması bekleniyor. Elbette bugünün modellerine göre daha ucuz TV’ler de en güçlü beklentiler arasında.

İnsan gözünün günümüzdeki kontrast oranından çok daha fazlasını görme yeteneğine sahip olması fikrinden yola çıkan teknolojik geliştirmeler, geleceğin TV’lerinde bizleri çok daha ileri seviyede kontrastlarla buluşturacak. Dolby, HDR veya yüksek dinamik aralığı konusunda tüketici elektroniği devlerinin en çok güvendiği şirket. Dolby, televizyonların bu teknoloji faktöründe gelişmesine yardım etmek istiyor ve bu alanda çalışmalar yürütüyor. Çok daha büyük bir dinamik aralığı da geleceğin televizyonlarında karşımıza çıkacak. Geçerli içeriğin daha iyi görünmesi ve artacak parlaklık oranı da yakın geleceğin yaşam alanlarında edinilecek deneyim özellikleri için söz konusu gelişmeler arasında.

Geçerli TV sistemlerinde renkler iyi ama daha büyük olabilir. Renk gamı gelişecek. Sarılar daha derin, kırmızlar daha kırmızı, morlar daha gerçek olacak. Şimdilik akıl almaz renk gamına ulaşım için yeni hedef ler de mevcut. Elbette söz konusu görselliğin gelişimi için uydu, streaming, video kamera teknolojisi gibi çok sayıda kolun da daha fazla gelişmesi gerekiyor. Emin olun gelişecekler.

Gerçeğin içine mi düşeceğiz?

3D TV oldukça büyük bir handikaplar yumağı oldu. Nedenlerinden biri takılması gereken gözlüklerdi. Küresel düzeyde 3D TV özelliği pek fazla sevilmedi. Gözlüksüz 3D ise uzun yıllardır söz konusu. Çok sayıda prototip var ama başın belli bir seviye olması ve TV’nin kesin şekilde bazı noktalardan izlenmesi gibi gerekliklerle beraber. Gerçek bir 3D görüntü, gözlük olmadan inanılmaz olurdu. Bu teknolojik atılımla ilgili beklentilerin karşılanması bekleniyor. Ancak sürecin ne şekilde ve ne hızda ilerlediğini CES, IFA gibi önemli fuarlardaki prototip ürünler ortaya koyacak.

Duvar boyutunda ve 12K çözünürlüklü OLED ekranlar mevzu bahisler arasında. Muhtemelen bilim kurgu gibi görünen bu yapısal ve elbette ‘boyutsal’ gelişme bilim halini aşarak karşımıza çıkacak. Peki ne zaman? 2022 mi? Neden olmasın…

 

Teknoloji hızı arttı. SD’den HD kalitesine ulaşmak 40 yıl sürdü, HD’den 4K’ya gelmek ise 20 yıl. Göstergeler 10 yıl içinde işlerin çok daha yoğun şekilde değişeceğini, gözün görebileceğinin en iyisinin huzurlarımıza çıkacağına dair kuvvetli işaretlerle dolu. Teknolojiyi izlemeye devam edin…

Renk gamı gelişecek

Geçerli TV sistemlerinde renkler iyi ama daha büyük olabilir. Renk gamı gelişecek. Sarılar daha derin, kırmızlar daha kırmızı, morlar daha gerçek olacak.

Duvar boyutunda ve 12K çözünürlüklü OLED ekranlar çok uzakta değil…

Modernite

Plazma ve LCD’den sonra gelen uçsuz bucaksız kontrast oranları ve mükemmel siyah seviyeleri ile şimdiye kadarki en iyi görüntü seviyesinin sahipleri günümüz modern OLED ve QLED TV’ler…

Bazı trend TV’ler

Philips 800 Serisi

3 farklı modelle (805/855/865) satışa çıkan Philips 800 Serisi OLED TV’ler, 55 inch(140cm) ve 65 inch(165 cm) seçenekleriyle geliyor. 4. nesil P5 görüntü işleme motorunu yapay zekayla birleştiren yeni Philips OLED TV’ler, görüntü kalitesi çıtasını yukarı taşıyor.

Sony XH80

Sony’nin alametifarikası sayılan görüntü kalitesi, ses ve kullanıcı deneyimi özelliklerine sahip XH80 4K HDR LCD TV, sinema ve spor keyfi için ideal TV’ler arasında.

Samsung Q60T (2020)

DualLED teknolojisi ile öne çıkan bu modelin birinci sınıf ‘evde sinema keyfi’ için üretilmiş olduğunu açıklamaktan çekinmiyoruz. 60 inçlik boyuta sahip 4K çözünürlüklü bu model, Samsung’un benzersiz Quantum Dot teknolojisi sayesinde yüzde 100 renk hacmi sağlıyor.

LG OLED55C8PLA 55

Fiyat-performans harikası bir model arıyorsanız LG OLED55C8PLA kesinlikle incelemeniz gerekenler arasında. OLED teknolojisiyle gelen modelde 4K çözünürlük, 16:9 ekran en/boy oranı eşliğinde sağlanıyor.


 

Exit mobile version