Fotoğrafta Perspektif Nedir?

Fotoğrafa yeni başlayanlar “Perspektif nedir?” sorusu geldiğinde önce şöyle bir düşünür. Bazıları “fotoğrafta perspektif ne alaka” diyebilirler. İlk defa duyuyor olabilirler. O yüzden onlar için fotoğrafta perspektiften biraz bahsedelim.

Fotoğrafta perspektif nedir? sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Fotoğrafta görüntülenen nesneler vardır ki, fotoğrafı oluşturan lekeler işte bu nesnelerdir. Fotoğrafta görüntüler bu nesnelerin birbiriyle olan ilişkilerini yani göreceli konumlarını, fotoğraftaki yerlerini, boyutlarını ve aralarındaki boşluğu içerir. Fotoğrafta perspektifi özetle bu şekilde tanımlayabiliriz. Daha basit bir dille anlatmaya kalkarsak; gerçek dünyada üç boyutlu olan nesnelerin iki boyutlu bir düzlem olan fotoğraf karesine aktarılmasıdır.

Bazen fotoğrafçılar çektikleri fotoğraflardan sıkıldığını, zaman zaman fotoğraflarını beğenmediklerini düşünebilir. Bu durumdan çıkış yolu olarak, “bakış açısını değiştirme” fikri ortaya çıkar. İşte bu noktada içinde bulunduğumuz bir durumu daha iyi kavramamıza ve ifade etmemize yardımcı olacak konu arayışına gireriz.
Bu yazımıza başlarken söylediğimiz gibi fotoğrafta perspektif, fotoğrafta görüntülenen nesnelerin birbiriyle olan ilişkilerini, konumlarını, boyutlarını ve bu nesnelerin aralarındaki boşluğu içerir. Organlarımız arasında göz fotoğraf makinesinin objektifine benzer bir yapıya sahiptir ama fotoğraf makinesi göz kadar derinlik hissine sahip değildir.

Fotoğraf Makinesi 3 Boyutlu Nesneleri 2 Boyutlu Olarak Aktarır

Fotoğraf makinesi nesneleri düz ya da iki boyutlu olarak görür. Bunu daha anlaşılır bir hale getirirsek, fotoğraf makinesi gerçek dünyada üç boyutlu olan nesneleri iki boyutlu bir düzlem olan fotoğraf karesine aktarır.

Şimdi fotoğraf makinasını elimize aldık, çekim yapıyoruz. Zaten bir perspektif oluşturduğunu görüyoruz. O yüzden ilk başta üzerine çok durulması gerekmeyen bir şey olduğu düşüncesi oluşabilir sizlerde. Perspektife iki veya daha fazla objenin yakın ya da gerçeğinden farklı görünmesini sağlamak için kullanılan optik bir illüzyon da diyebiliriz. Fotoğraf çekerken uygulayacağımız teknikle bir nesnenin olduğundan daha küçük görünmesini veya daha büyük görünmesini sağlayabiliriz. Mesela, bir hayvanı küçültmek istediğimizde bunun için 5-6 metre yeterli olabilir ama fotoğrafta bir dağı küçültmek istediğimizde kilometrelerce yol alarak geriye gitmemiz de gerekebilir.

Şimdi konuyu toparlamak gerekirse bir fotoğrafçı fotoğraf makinesini eline aldığında, farklı açılardan yararlanarak bir objenin gerçekte olduğundan daha büyük, daha küçük, daha yakın veya daha uzak olduğu algısını verebilir.

Perspektif Değiştirmek İstenirse Bakış Açımızı Değiştirmeliyiz

Gözümüzle baktığınızda ise görüntüdeki mesafeyi objeleri küçültüp çizgilerin ve düzlemlerin birleştiği açıya bakarak değerlendirebiliriz. Buna doğrusal perspektif diyoruz. Fotoğraf makinesi ile objenin arasındaki mesafe de ister istemez doğrusal perspektifi etkiliyor. Fotoğraf çekerken zoom yapıldığında objektif ile nesne arasında mesafe ve açı aynıysa perspektifte herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Bu durum fotoğrafta sadece objelerin boyutunu değiştirir. Fotoğraf karesinde perspektifi değiştirmek isteniyorsa, bunun için en etkili olan bakış açımızı değiştirmektir.

Fotoğraflar genellikle göz hizasında çekilir. Mesela fotoğraf çekerken sağa, sola gidip hareket edin, yüksek bir noktaya çıkıp oradan fotoğraf çekin. Bu her yer değişimdeki fotoğrafları bir inceleyin. Her açıdan çekmiş olduğunuz fotoğrafları inceleyin. Hepsinde görüntü çok farklı olacak ve perspektif değişecektir.
Geneline baktığınızda ise görüş açımızı değiştirmek, hayatımızı değiştirmektir. Hayatımızda da bir şeyler değiştirmek istiyorsak, bazen bulunduğumuz yerden farklı bir yöne adım atmak gerekebilir. Işığınız bol olsun, kadrajınız mutluluk dolsun.

Objektif / Feridun

 

Exit mobile version