Facebook’un çok sayıda kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcıların arasında kural ihlali davranışta bulunanlar da olabiliyor. Sosyal medya kullanıcıları ise şikayet etme yoluyla bu hesapların incelenmesini sağlayabiliyor. Bazı kullanıcılar, hesabın ne zaman engelleneceği merak ettiği için Facebook şikayet edilen hesap ne zaman kapanır sorusunun cevabını da araştırıyorlar.
Siz de eğer bu kullanıcıların arasında yer alıyorsanız merak etmeyin, size bu konuda yardımcı olacak bir rehberimiz var. Bu yazıda bir Facebook hesabını şikayet etmenin hemen ardından başlayan sürece dair bilmeniz gereken hağız ve merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlayacağız.
Facebook Şikayet Edilen Hesap Ne Zaman Kapanır?
Şikayet edilen bir Facebook hesabının kapatılması için belirli bir süre yoktur. Bir Facebook hesabını şikayet etmek, o hesabın kesinlikle kapatılacağı anlamına da gelmez.
Bir hesap Facebook’a şikayet edildikten sonra sosyal medya platformu tarafından o şikayet incelenmeye başlanır. Kullanıcı tarafından yapılan şikayet incelenene kadar geçen süre, şikayetlerin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
Şikayet sebebine bağlı olarak yapılan değerlendirme de farklılık gösterir. Sahte profil, başka birini taklit etme, nefret söylemi gibi her konu için farklı detaylara dikkat edilir.
Kullanıcının kullanıcıyı şikayet ederken öne sürdüğü gerekçenin geçerli olduğu tespit edilirse hesap kısıtlanabilir, geçici olarak askıya alınabilir veya kalıcı olarak yasaklanabilir.
Küçük kural ihlalleri genellikle uyarı niteliğinde kısıtlamalarla sonuçlanır. Örneğin paylaşım yapma veya yorum yapmanın geçici olarak kısıtlanması gibi yaptırımlar uygulanır.
Kural ihlali davranışların ısrarla tekrarlanması, hesabın kalıcı olarak yasaklanmasına sebep olabilir.
Şikayetin geçerliliğini gösteren herhangi bir bulguya rastlanmazsa hesaba herhangi bir işlem uygulanmaz. Hesabın sahibi, sosyal medya platformunu kullanmaya devam eder.
Facebook Hesabı Kaç Kişi Şikayet Ederse Kapanır?
Facebook, bir hesabı kapatıp kapatmayacağına karar verirken şikayetin yoğunluğundan önce şikayetlerin geçerliliğine bakar. Bu da şikayetlerin geçerli bir sebebi olmasının gerektiği anlamına gelir.
Facebook gibi sosyal medya platformları, belirli bir hesabın belirli bir dönemde yüzlerce veya binlerce kişi tarafından şikayet edilmesi durumunda güvenlik nedeniyle hesabı geçici olarak kısıtlama yoluna da gidebilir.
Bu genellikle geçici uygulanan bir işlemdir ve hesap sahibi şikayetlerin geçersiz olduğuna yönelik kanıtlarla birlikte itirazda bulunursa hesabına tekrardan erişim kazanabilir.
Örnek bir senaryo üzerinden değerlendirelim:
- Bir kullanıcı, hesabın sahte olduğuna yönelik yüzlerce kişi tarafından şikayet ediliyor.
- Kullanıcının hesabı geçici olarak askıya alınıyor.
- Kullanıcı kimlik doğrulaması yaparak hesaba yeniden erişim elde ediyor.
Kısacası, bir Facebook hesabının kapatılması için önemli olan şikayet eden kişilerin sayısı değil, şikayetlerin haklı bir nedene dayanmasıdır.
Haksız bir şekilde yapılan şikayetler sonucunda hesap kısıtlansa dahi belirli bir sürenin ardından kısıtlamalar kaldırılacaktır. Dahası, Facebook, o hesap için yapılan gereksiz şikayetlerin devam etmesi hâlinde muhtemelen o hesap yerine diğer şikayet edilen hesaplara öncelik verecektir.
Yorum Yap