Diyet ve Sağlıklı Beslenme Uygulamaları 

Zinde ve sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri de şüphesiz beslenmeye dikkat etmek. Bu noktada birçok kitap, tavsiye, YouTube videosu izlediniz ama bir sonuca ulaşamadınız mı? Yapmanız gereken ilk şey bir diyetisyen kontrolü altına girmek, ardından da tamamlayıcı unsurları dikkate almak. Bu rehber içeriğimizde bir ‘tamamlayıcı’ unsur örneği sunuyor ve sağlıklı beslenme odağındaki en başarılı uygulamaları, çeşitli ipuçları eşliğinde sizlerle buluşturuyoruz. 

Sağlıklı yaşama dair görmezden gelinemez bir gereklilik varsa o da beslenme şekli. Belirli aralıklarla sürdürülen yeme-içme rutininin yapısı, matematiksel özellikleri ve hatta hızı sağlık açısından büyük önem taşıyor. Eğer sofraya oturup hızlıca yemeğinizi bitiriyorsanız bu yanlış örneğin.  


İlginizi Çekebilir: Google Fotoğraflar uygulamasına gelen yeni özellikler 


 

Netflix izlerken 2 paket cips,1 paket kuruyemiş, kola gibi ‘ürkütücü’ besinlerin tüketilmesi bir başka hata. Kolesterol sorununuz varsa haftanın her günü yumurta yemek, çok fazla et tüketmek, balıktan kaçınmak gibi sayısız örnekle çoğaltılabilen bu örneklere dair el kitabı maiyetindeki uygulamaların önemi yadsınamaz.  

Tema olarak sizi sağlıklı beslenmeye teşvik eden bu uygulamalar, adeta cebinizdeki yaşam koçunuz gibi. Peki bu türdeki uygulamalar arasında en iyileri hangileri? İşte bu sorunun yanıtını aradık. İşte sağlıklı beslenmenizi sağlayan birbirinden iyi uygulamalar… 

 

Nutria 

Cebinizdeki diyetisyen sloganıyla Nutria, haftanın her gününe özel sağlıklı tarifler sunan son derece pratik arayüze sahip çok özel bir uygulama. Diyetisyenler tarafından hazırlanan programları ile dikkat çeken uygulamada sesli içerikler, saat saat planlar, lezzetli, sağlıklı ve doyurucu tarifler öne çıkıyor. Böylece, tarif odaklı uygulamada genel itibarıyla sağlıklı beslenmeye ilgi duyan bireyler, kısa süre içerisinde kapsamlı bilgiler ediniyor. Ayrıca, eğer özveri gösterirlerse bu faktörü yaşamlarının her alanına kolaylıkla entegre edebiliyorlar.  

Ücretsiz 

 

Mevsiminde Sağlıklı Beslen 

 

Son dönemin trend uygulamaları arasında konumlanan Mevsiminde Sağlıklı Beslen, adından da anlaşılacağı gibi mevsimlik sebzeler, balıklar, meyveler ve çeşitli tarifler sunuyor. Havuçtan portakala yüzlerce sebze ve meyveye dair faydalı bilgilerin yer aldığı uygulamada Alışveriş Listesi bölümü de oldukça iyi bir fikir. Üstelik, alışverişte neler alacağınızı seçip adetlerini belirleyebiliyor. Böylelikle dengeyi sağlıyor, yani fazla ya da az almıyorsunuz.  

Ücretsiz 

 

Kan Grubu Beslenme 

Son senelerde zayıflama ve sağlıklı yaşama için yeni bir trend var. Kan grubuna göre beslenme. Bu beslenme şekli, Dr. Peter d’Adamo tarafından keşfedilen bir diyet programıdır. Bu beslenme listesinin temeli şuna dayanır; yediklerimiz, kan grubumuz ve sağlığımız arasında önemli bir ilişki vardır, kan grubumuza uygun, doğru yiyecekleri tüketerek fit, ince ve sağlıklı kalabiliriz. 

 

Zararlı olarak kategorize ettiğimiz gıdalara dikkat edildiği takdirde zayıflamanıza yardımcı olacak olan kan grubu diyeti, tek bir listeye göre yapılmıyor tabii. Ayrıca, uygulama içerisinde yazıları da takip ederek yenmesi gereken kombinasyon ürün önerilerini ve yazıları görebilirsin. 

Ücretsiz 

 

Formda Kal Türkiye 

Formda Kal Türkiye uygulaması T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılmış. Vücut değerleri ölçümü, ideal kilo ölçümü, vücut kitle indeksi, günlük protein ihtiyacı, kalori cetveli, kilo verme önerileri, bazal metabolizma hızı, günlük ideal kalori ihtiyacı ve aldığınız kalorileri, hangi egzersizle kaç dakikada yakabileceğinizi gösteren bir hesaplayıcı ile geliyor. Son derece faydalı. 

Ücretsiz 

 

Delicious Ela 

Saklamanın yararı  Nereye baksanız yiyecek bir şeyler mi görüyorsunuz. Maalesef böyle bir yaşam alanında bulunmak size zarar verir. Etrafta mümkün olduğunca az yiyecek-içecek olsun. Evet, saklayın onları.

Lezzetli ama bir o kadar da sağlıklı yiyecekleri keşfe çıkaran çok iddialı bir uygulama var sırada. Şekeri hayatın dışına iten, daha az karbonhidrat, daha çok meyve-sebze odaklı tarifler sunuyor. Ayrıca, Delicious Ela, glütensiz, vegan dostu içerikleriyle de beğeni kazanıyor. Üstelik, 300’den fazla sağlıklı tarif içeren uygulama, elinizin altındaki hazine adeta.  

Ücretsiz 

 

Diyetyapp 

Diyetyapp “Yeni Nesil Diyet” uygulamasıdır. Bu uygulamada alanında uzman, üniversitelerin “Beslenme ve Diyetetik” bölümünden mezun olmuş diplomalı diyetisyenlerle iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, anlaşma sağlayabilir veya diyetisyenlerin hazırlayıp yönettiği detoks programlarına katılabilirsiniz. 

diyetyapp uygulaması ile ücretsiz olarak ölçümlerinizi kayıt altına alarak değişiminizi grafikler üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca, güncel blog yazılarını okuyup, profesyonellerin sağlık tavsiyelerinden yararlanabilirsiniz. 

Günlük yediklerinizi, su tüketiminizi ve egzersizinizi kayıt altına almanızı sağlar. Böylece diyetisyeniniz sizi kolayca takip eder. diyetyapp kolay kullanımı ile size ve diyetisyenlere bir çok avantaj sağlar. 

Ücretsiz 

 

YAZIO 

Kendinizle ilgili çeşitli verileri giriyorsunuz. Boy, kilo, yaş, vb. Hedeflediğiniz kaloriyi de girmeniz isteniyor. 70 kilosunuz ve 60 olmak istiyorsunuz diyelim. Ardından da size uygun ‘günlük kalori miktarı’ ve sağlıklı öneriler karşınıza geliyor. Uygulamayı eğer kullanım rutininize katmayı başarırsanız size büyük faydası oluyor. Böylece, ne yediğinizi girdiğinizde kaç kalori olduğunu, günün kalanında ne kadar daha kalori alabileceğinizi görüyorsunuz. Fit ve sağlıklı yaşamı teşvik eden uygulama, aynı zamanda ücretli sürüme yükseltirseniz size çok daha detaylı içerikler sunuyor.  

Ücretsiz 

 

Lifesum 

Kalorileri tek tek saymaya başladığınız aylar geldi çattı. Akşam yemeğinde komşunun evinde pişen pizzaya, dışarıda yenilen amansız fast-food’lara savaş açtığınız günler aynı zamanda. Evet, yaz geldi… Lifesum tam da bu döneme uygun bir uygulama. Ek olarak diyet planları ile geliyor.  Ayrıca şeker detoksu gibi inovatif  metotlar da telkin eden  Lifesum, şık arayüzü ve kolay kullanımıyla da dikkat çekiyor. Apple Watch uyumluluğu da çok iyi bu arada.  

Ücretsiz 

 

FatSecret 

Yaz aylarında ne yenmez?   Krema ve mayonez,   Kızartma (patates, vb)  Yağlı soslar başlıca ‘yenmemesi’ gerekenler.

Oldukça popüler bir sağlıklı beslenme ve yaşam uygulaması olan FatSecret, tam bir algoritmik süper-star. Muhteşem detaylı verileri ile sizi ‘kalori kalori’ yönlendiriyor. Böylece, beslenme ve öğün bilgilerinizi bulabileceğiniz uygulamayı eğer dijital yaşamınıza entegre etmeyi başarırsanız çok daha sistemli ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Böylece,  hem istediğiniz kiloyu elde eder hem de daha zinde hissedersiniz.  

Ücretsiz 

 

Calorie & Food Counter 

İpucu: Omega-3 yağ asitleri  Somon balığı ve ton balığı gibi balıklar, vücuda yüksek oranda omega-3 yağ asitleri sağlayarak, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve yağ oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Kahvaltıda kaç kalori harcamalısın, ne kadarını harcadın, fazladan aldığın kalori miktarı ne gibi göstergelerle sizi yönlendiren Calorie & Food Counter, bu sayede size daha zinde ve dengeli beslenme imkanı vadediyor. Ayrıca, çok sayıda motivasyon ve ‘challenge’ özelliği de içeren uygulama, sempatik ve hoş arayüzüyle de beğeni topluyor.  

Ücretsiz 

 

Diyet Koçum 

 

İyi ve sağlıklı beslenmenin matematiksel yönü aşikar. Ancak başka gereklilikler de söz konusu. Su gibi. Günde kaç bardak su içmelisiniz, hangi sağlıklı besinleri tüketmelisiniz, ne kadar içtiniz gibi verileri kontrol altına alabileceğiniz Diyet Koçum’un asıl yönü ise sizi esaslı bir diyet koçu gibi yönlendirmesi. Hatırlatıcı öğeler, öğün tavsiyeleri ve çizgi film-vari grafikleriyle daha çok gençlere hitap ediyor. Ayrıca, Diyet Koçum’un belki de tek dezavantajı İngilizce dilinde olması.  

Ücretsiz 

 

MyfitnessPal 

 

Öncelikle üzücü. Neden ‘fitness’ içeren bir isme sahip olduğunu hala anlayabilmiş değiliz. Bu nedenle insanlar onu çok fazla tanımıyor. Oysaki MyfitnessPal, türünün en iyi kalori sayacı uygulamalarından biri. 1 kase yoğurt, kahve ve aklınıza gelebilecek her şeyin yaklaşık kalori değerini gösteriyor. Böylece, kahvaltı, öğle yemeği gibi öğünlerde tükettiğiniz şeylerin kalorisini takip edebiliyorsunuz. Üstelik,  barkot  üzerinden atıştırmalıkların kalori değerlerini de görme imkanı sunuyor. Oldukça sofistike.  

Ücretsiz 

    

Streaks 

Yavaş adımlar…  Besinlerin yavaş, ağır ağır çiğnenmesi öneriliyor. Çünkü yemek yendikten sonra oluşacak tokluk hissinin oturması 15-20 dakikayı buluyor.

Sağlıklı beslenmek iyi fikir ama ekranda gördüğünüz bir Yemeksepeti reklamı, sizi dev hamburgerlere, patates kızartmalarına yönlendirebiliyor. Evet, bu reklamları gerçekten eleştirmek istiyoruz, daha duyarlı olabilirler. Ve asıl konuya Streaks’e dönelim. 

Biraz daha kapsamı genişletmeye açık kullanıcılara hitap eden  Streaks, gün içerisinde sizi sağlıklı birçok şeye teşvik ediyor. Ayrıca, ‘Patates kızartması yememe!!!’, 10 dakika kitap okuma, 200 kalori yakma, 10 kat çıkma, gitar çalma gibi hedefler belirleyip onları takip edebiliyorsunuz. Bir nevi ‘to-do-list’ gibi çalışan  Streaks ile ‘Sigara içmeyeceğim’ task’ını ekleyip gün gün tamamlamak gibi hayatınızdan çıkarmak istediklerinizi çıkarabilir, ayrıca eklemek istediklerinizi akışa dahil edebilirsiniz.  

Ücretsiz 

 

iOS Sağlık 

Yeni iOS kullanıcılarının sahip oldukları önyüklü sağlık uygulaması sayesinde şanslı olduğu bir gerçek. Eski iOS sahipleri de Sağlık adlı uygulamayı App Store’dan edinebilirler. Üstelik ücretsiz. Peki bu uygulamada ne gibi özellikler söz konusu? 

 

İlk etapta bu uygulama kelimenin tam anlamıyla bir analiz tahtası. Ne kadar adım attınız, ne yediniz, kaç kalori harcadınız gibi bilgileri buradan görebiliyorsunuz. Böylece, beslenme, fitness, uyku gibi konularda kendi performansınızı sürekli olarak el altında bulunduruyor, arkadaşlarınızla karşılaştırmalar yapabiliyorsunuz.  

Vücut ölçülerinizi girip sürekli olarak gelişiminizi inceleyebilirsiniz. Belki de beslenme şekliniz sanılanın aksine kilo almanıza neden oluyordur. İşte tüm bu soru işaretleri için iPad, iPhone ve iPod touch kullanıcılarının çok yakın bir dostu Sağlık. 

iOS ve iPadOS’ta önyüklü 

 

Exit mobile version