COM Surrogate nedir ve dllhost.exe virüs mü gibi sorulara sahipseniz doğru yere geldiniz. Bu sorulara cevap arayanlar büyük bir çoğunlukla görev yöneticisini kullanırken tesadüfen söz konusu işleme denk gelenlerden oluşuyor.
Kullanıcıların kafasında ilk beliren soru genellikle bunun tehlikeli olup olmadığı ile ilgili oluyor. Endişeleriniz olabilir, endişelenmekte haklı da olabilirsiniz ama emin olmanın tek bir yolu var. Bunu da yazının ilerleyen kısımlarında öğreneceksiniz.
COM Surrogate (dllhost.exe) Nedir?
COM Surrogate, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda arka planda çalışan hizmetlerden biridir. COM (Component Object Model) nesnelerini yüklemek ve kontrol etmek için kullanılır. Dosya konumu “System32” olan COM Suroogate, görev yöneticisinde ise dllhost.exe olarak görülür.
Bu hizmetin en temel görevlerinden biri, kullanıcı örneğin klasör açtığında klasördeki çeşitli dosya türleri için küçük görseller oluşturmasıdır. Birden fazla olduğu görülse de normalde çok fazla kaynak tüketmez.
Dllhost.exe Virüs mü?
Orijinal COM Surrogate hizmeti virüs değildir ancak bazı kötü amaçlı yazılımlar COM Surrogate kılığına gizlenebilir ve bilgisayarınız için büyük bir tehdit oluşturabilir.
Görev yöneticisinde gördüğünüz COM Surrogate hizmetinin kaynağını ve güvenilirliğini kontrol etmek için şu adımları izleyebilirsiniz.
- Görev yöneticisini açın.
- “dllhost.exe” işlemine sağ tıklayın.
- Dosya konumunu seçin.
- Dosya konumu eğer “System32” klasörü ise hizmetin kaynağı güvenlidir.
- System32 klasörü yerine farklı bir dosya konumu görüyorsanız bilgisayarınızda virüs olabilir.
Dllhost.exe Virüsü Silme Nasıl Yapılır?
“dllhost.exe” işleminin üzerine sağ tıklayıp görüntülediğiniz dosya konumunu “System32” olmadığında mutlaka virüsten koruma programları ile tam sistem taraması yapmanız gerekiyor. Virüs taraması yaptıktan sonra gerekmesi hâlinde işlemi de sonlandırabilirsiniz.
Bilgisayarınızı bu tür kötü amaçlı yazılımlara karşı her zaman güvende tutmak için virüsten koruma yazılımını her zaman güncel tutmaya özen gösterin. Güncel olmayan antivirüs programları yeni geliştirilen virüslere karşı sizi koruyamayabilir.
İşletim sisteminizi ve yazılımlarınızı da güncel tutmalısınız. Mevcut güvenlik açıkları güncellemelerle kapatıldığından eğer düzenli olarak güncelleme yapmazsanız işletim sisteminiz ya da yüklü yazılımlardaki açıklarla bilgisayar korsanları sizi hedefleyebilir.
İnternetten indirdiğiniz, WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamalarından ya da güvenilir olmayan e-posta adresinden aldığınız dosyaları açmadan önce mutlaka virüsten koruma yazılımı ile taratın. Bu dosyalar virüs içerebilir.
Son olarak kesinlikle güvenilir olmayan web sitelerine girmeyin. Bu web sitelerinde bilgisayarınıza virüs bulaştırabilecek kötü amaçlı kodlar olabilir. Sizi dosya indirmeye zorlayabilir veya söz konusu sitelerde bilgilerinizi çalacak tuzak olabilir.