Bullet Journal Nedir? Nasıl Tutulur?

Günlük ve yapılacak işleri bir formatta birleştiren yöntem olan Bullet Journal nedir? En ince ayrıntısına kadar ele aldık.

Son zamanlarda işleri daha verimli yönetmenin anahtarı olarak nitelendirilen ve her geçen gün daha popüler bir yöntem hâline gelen Bullet Journal nedir? Günlerini, haftalarını ve hatta aylarını düzenli ve planlı bir şekilde yönetmek isteyenlerin başvurduğu bu yöntem hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Bullet Journal Nedir?

Bullet journal, hayatı yönetmeyi kolaylaştıran, daha üretken olmaya ve hedeflere ulaşmaya yardımcı olan bir metottur. Düşünceleri, yapılacakları, planları ve fikirleri düzenli bir şekilde not tutmak için tasarlandı.

Günlük ve yapılacaklar listesini tek bir formatta birleştirir. Hızlı not almaya dayanır. Bu doğrultuda farklı konular için farklı maddeler kullanılır. Örneğin düşünceler ve fikirler, tire (-) işareti ile gösterilir. Önemli notlara ise yıldız işareti (*) veya ünlem işareti (!) ile dikkat çekilir.

Bullet Journal Yöntemini Kim Geliştirdi?

Bullet Journal yöntemi, Ryder Carroll tarafından geliştirildi. Görevlerin aksatılmaması, düşünce, plan ve fikirlerin hızlı bir şekilde kayıt altına alınmasını sağlamaya yardımcı olmayı amaçladı. Yöntemi sürekli geliştiren Carroll, bunu özellikle dikkat dağınıklığı rahatsızlığına sahip olan kişilere yardımcı olacak bir araç olarak tasarladı.

Bullet Journal Defteri Nasıl Tutulur?

Bullet Journal yöntemi, görevleri, olayları, planları ve düşünceleri kaydetmenize ve düzenlemenize yardımcı olur. Hepsi bir arada ve hızlı bir metot olması, yöntemin yaygın bir şekilde tercih edilmesinin ana nedenidir.

Bu metodun farklı kullanım şekilleri vardır. Bullet Journal defteri nasıl yapılır diye merak ediyorsanız türe özel olarak bunun nasıl yapılacağını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Bullet Journal Defteri Nasıl Tutulur?

Hızlı Girişler

Listedeki maddelerin ne ile ilgili olduğunu ve tamamlanmasına ne kadar zaman kaldığını belirtmek için çeşitli işaretler kullanılır.

Maddede bir görevin yer aldığını belirtmek için noktalı madde kullanın. Görev tamamlanmışsa yanına “X” işareti ekleyin. Son teslim tarihi ya da bitiş tarihi ertelenmişse sağ ok (>) işareti kullanın.

Düşünceler, notlar, etkinlikler için farklı farklı maddeler ve semboller kullanabilirsiniz. Hangi tür not için hangi sembolü kullanacağınız tamamen size bağlıdır.

Günlük Girişler

Bu tür defterde günlük görevleri, etkinlikleri ve notları günü gününe kaydedersiniz. Bu günlüğü oluşturmak için şu adımlar takip edilir:

Haftalık Girişler

Günlük girişlere benzer şekilde kullanılan bir günlük tutma yöntemidir. Haftaya genel bir bakış sağlar. Etkinlikler, görevler ve benzerlerini daha geniş çaplı olarak değerlendirmeye yardımcı olur.

Sayfanın sol üst kısmına haftanın tarih aralığını yazın. Örneğin 1-7 Temmuz 2024 (Pazartesi-Pazar) şeklinde tarih aralığını belirtebilirsiniz. Daha sonra o haftaki görevlerin bir listesini oluşturabilirsiniz.

Aylık Girişler

Aylık giriş, haftalık girişten çok daha kapsamlıdır. Defterin sol üst kısmına ay, sağ tarafa ise gün yazılır. Örneğin “Temmuz – 1” şeklinde belirtildiğinde bu temmuz ayının birinci gününde olduğunu gösterir.

Exit mobile version