Sürekli olarak sallanmaya başlayan Türkiye’de binaların deprem dayanıklılığı yeni bir teknoloji ile ölçülecek. Bildiğiniz üzere Türkiye aktif deprem kuşağı üzerinde yer alıyor ve bu durum sürekli olarak depremlerin yaşanmasına neden oluyor.
Bugüne kadar Türkiye’de çok fazla deprem görüldü. Bunlardan bazıları ciddi yıkıcılığa sahipken, bazıları da sadece hafif sallantılarla geçti gitti. Ancak son dönemlerde depremlerin aşırı derecede artması, hem yetkilileri hem de bilim insanlarını korkutuyor. Bu nedenle ilginç bir teknoloji geliştirilerek deprem ölçümleri yapılacak.
Binaların deprem dayanıklılığı yeterli mi?
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve HAVELSAN Yeni bir teknik geliştirerek binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu görecek. Bu sistemin geliştirilmesi için Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ile görüşmeler yapılmıştı.
Bu görüşmeler sonucunda; önemli ölçüde başarı yakalandı ve buradaki üniversitelerde yer alan kişilerle yeni bir cihaz geliştirildi. Bu cihaz, mikrodalga yöntemini kullanıyor ve binaların ne kadarlık dayanıklılığa sahip olduğunu görüyor. Böylece depremden hemen önce ortaya çıkabilecek yıkımlar engellenmiş oluyor.
Deprem bölgelerinde yer alan binaların çok daha fazla dikkat edilerek yapılması gerekiyor. Aksi taktirde can ve mal kaybı büyük oranlara çıkabilir. Elazığ ve Bingöl gibi yerlerde yaşanan depremler ile birlikte, gerçekleşmesi beklenen İstanbul depremleri bu tür teknolojileri zorunlu hale getiriyor. Sizce Türkiye depreme hazırlıklı mı? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.