Aynasız Fotoğraf Makinelerinin DSLR’lerden Farkı Nedir?

Aynasız fotoğraf makinesi nedir? DSLR fotoğraf makinelerinden farkları nelerdir? İşte tüm sorularınızın yanıtları!

Aynasız fotoğraf makinesi nedir ve onları DSLR fotoğraf makinelerinden ayıran şeyler nelerdir? Değiştirilebilir objektifli kameraların dünyasına yeniyseniz, bu soruları merak ediyorsunuzdur. Ancak her marka kendi sisteminin yararlarını öne sürüyor. Bu durumda hangisinin sizin için en iyisi olduğunu anlamak kafa karıştırıcı oluyor. Fakat bu yazımızda sizlere aynasız bir fotoğraf makinesinin ne olduğunu açıklamaya çalışacağız. Böylece kendinize bir fotoğraf makinesi seçerken farklarını daha iyi kavrayarak kendinize uygun bir cihaz seçebileceksiniz.

Aynasız Fotoğraf Makinesi Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere aynasız bir fotoğraf makinesi, DSLR fotoğraf makinelerinin kilit bir bileşeni olan yansıtma aynasını içermeyen bir fotoğraf makinesidir. Bir DSLR’deki ayna, ışığı optik vizöre yansıtır. Aynasız bir fotoğraf makinesinde ise optik vizör yoktur. Bunun yerine, görüntü sensörü her zaman ışık alır, böylece LCD ekran veya elektronik vizör (EVF) üzerinde resminizin dijital görünümünü sağlar. Aynasız fotoğraf makinelerine “aynasız” denir, çünkü DSLR’ler “aynalı” olarak adlandırılırlar.

Daha basit kelimelerle anlatacak olursak, aynasız bir fotoğraf makinesi ile vizörden çekeceğiniz fotoğrafı görme olanağına sahip olursunuz. Bu sayede fotoğrafı çekmeden önce herhangi bir hatayı fark ederek düzeltme imkanına da sahip oluyorsunuz. Ancak kafa karışıklığını önlemek için “aynasız” kelimesinin nereden geldiğine de göz atalım.

Aynasız footğraf makinesi
Aynasız footğraf makinesi

“Aynasız” terimi bu alanda yeniyseniz biraz kafa karıştırıyor. Değiştirilebilir lensli aynasız dijital fotoğraf makinesinin çıkışına kadar bu terim yaygın değildi. Ancak birçok fotoğraf makinesi türünde yansıtma aynası yoktur. Bununla birlikte, “aynasız” terimi genelde ya elektronik vizörü olan veya vizörü hiç bulunmayan, dijital değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerini tanımlamak için kullanılıyor. Biz burada da bunun için kullanacağız.

Zaten farklı fiyat noktalarında DSLR fotoğraf makinelerimiz var. Öyleyse aynayı kaldırmanın yeni bir kamera kategorisi oluşturmanın ne anlamı var? Bu sorunun cevabı basitçe boyuttur. Fotoğraf makinesinin gövdesinde yer kaplayan büyük ayna kutusu olmayınca, aynasız makineler DSLR’lerden çok daha küçük boyutlara sahip olabiliyor. Yeni başlayanlar ve sıradan fotoğrafçılar için popüler olan bu tasarım, artık profesyonellerin alanına da taşındı. Ancak bu fotoğraf makinelerinin birkaç avantajı daha var. Bir de onlara göz atalım.

Neden Aynasız Fotoğraf Makinesi Almalıyım?

Aynasız fotoğraf makineleri, DSLR fotoğraf makineleri gibi farklı mercekleri de takmak için bayonet tarzı bir montaj aparatı kullanıyor. Her üreticinin kendi tescilli montaj tarzı var. Bu nedenle herhangi bir aynasız makine üzerinde herhangi bir aynasız lens kullanmazsınız. Ancak, aynasız fotoğraf makineleri ile ilgili en iyi şeylerden biri, flaşın arka mesafesinin bir DSLR’den çok daha düşük olmasıdır. Bu, DSLR üreticilerinin çeşitli adaptörleri kullanarak çok çeşitli objektifleri takmanızı mümkün kılar. Fotodiox ve Metabones gibi şirketler, her şeyi kullanmanıza izin verecek olan, aynasız fotoğraf makineleri için lens adaptörleri satıyorlar. Bunu yaptığınızda genellikle performanstan biraz fedakarlık yaparsınız, ancak lenslerin mevcut önbellekleri fotoğrafçılar için büyük bir fayda olabilir.

Aynasız Fotoğraf Makinesinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kısaca bir liste yapacak olursak, avantajlarda şunları sıralayabiiliriz:

DSLR fotoğraf makinelerine kıyasla çok daha küçük biçimlerine rağmen, aynasız fotoğraf makinelerinin içinde aynı boyutta sensörler olabilir. Örneğin, Canon ve Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde tam çerçeve ve kırpma sensörleri sunuyor. Ancak Sony, tam çerçeve ve kırpma sensörlü aynasız fotoğraf makineleri de üretiyor. Fujifilm gibi şirketler, sadece kırpma sensörleri değil, aynı zamanda tam çerçeveden daha büyük orta format sensörleri de dahil ederek, işi bir adım daha ileri götürüyorlar.

Ancak belirtmemiz gerekiyor; fotoğraf makinesinin daha küçük olması onun aynasız lensleri olacağı anlamına gelmiyor. Tam çerçeve DSLR fotoğraf makinesinde 300mm’lik bir objektif, tam çerçeve aynasız bir fotoğraf makinesinde de aynı boyutta olacaktır. Bunun fiziğini bulmanın imkânı yok. Bununla birlikte, daha küçük sensör formatları daha küçük objektiflerin yanına kar kalır. Örneğin Micro Four Thirds, tam çerçeve ile karşılaştırıldığında 2x kırpma faktörüne sahip. Dolayısıyla, 150mm’lik objektif, 300mm’lik tam kareye eşdeğer bir görüş alanına sahip olacak. Daha büyük sensörler daha iyi görüntü kalitesi üretir; bu nedenle her zaman olduğu gibi bir kazanç vardır.

Aynasız fotoğraf makinelerinin otomatik odaklanma özellikleri, üreticiye ve kamerayla birlikte kullanılan merceklere bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir. Bu nedenle, aynasız fotoğraf makinelerinin bu açıdan DSLR’lere göre avantajlı olup olmadıklarını söylemek zordur. İlk günlerde, daha yavaş kontrast tespit AF sistemlerine dayandıklarından kesinlikle avantajlı değildiler. Ancak o günden bu yana oldukça geliştirildiler. Modern aynasız AF’si iyidir. Fakat DSLR’lerin düşük ışıkta veya hareketli nesneleri izlerken daha tutarlı bir performans sunma eğiliminde olduklarını keşfettik.

Aynasız Fotoğraf Makineleri İle Video Çekimi ve Pil Ömrü

Aynasız fotoğraf makineleri gelecekte AF performansında DSLR’leri başarıyla geçebilir. Ancak her zaman geride kalabilecekleri alan pil ömrüdür. Aynasız fotoğraf makineleri sensör ve canlı görüntülü LCD veya EVF sürekli aktiftir. Bu sebeple aynasız fotoğraf makineleri pillerini çok daha hızlı tüketir. Verimliliğin iyileştirilmesi, gelecekte buna yarayacaktır. Ancak şimdilik birçok DSLR’nin uzun pil ömrü, bazı fotoğrafçılar için büyük bir avantaj oluyor. Ancak bunun değiştiği bir nokta mevcut.

Videoya gelince, aynasız fotoğraf makineleri çok net bir şekilde öncülük ediyor. Video modunda, bir DSLR bile optik vizör yerine arka LCD ekranı kullanacak şekilde canlı görüntü için ayarlanmalıdır. Bu, pil ömrü avantajını ortadan kaldırır ve vizör işe yaramaz hale gelir. Bununla birlikte, aynasız bir fotoğraf makinesindeki bir elektronik vizör yine de video modunda kullanılabilir. Dahası, aynasız fotoğraf makinelerinin arkasındaki şirketler, video özellikleri konusunda daha proaktif olma eğilimindedirler. Canon ve Nikon ise rekabet için bu konuda çok az şey yaptılar.

Aynasız ve aynalı fotoğraf makineleri

Güncellemeler ve aksesuarlar

Aynasız fotoğraf makineleri, DSLR’dan çok daha yeni olmalarına rağmen, aksesuar ve eklentilerde eksiklikleri yoktur. Çoğu aynasız sistem, bugün yeterince olgun. Üstelik hepsi geniş bir lens yelpazesi seçeneğine sahip. Hepsi olmasa da birçok model, harici flaş takılması için flaş yuvasına sahipler. Ayrıca üst seviye modellerin, ergonomiyi artırabilen ve pil ömrünü uzatabilen, dikey pil tutamakları için desteği mevcut.

Profesyonel stüdyo aydınlatması söz konusu olduğunda, DSLR’ler için aynasız makinelere kıyasla daha geniş bir destek görüyoruz. Ancak aydınlatma şirketleri kablosuz vericilerini daha fazla marka ile çalışacak şekilde güncelleştirdikçe bu da değişiyor. Yakın gelecekte, aynasız fotoğraf makinelerinin aksesuar pazarında DSLR’lerle kafa kafaya olma ihtimali de yüksek.

Aynasız mı DSLR mı?

Aynasız fotoğraf makineleri, bazı alanlarda (video) avantajlara, bazı alanlarda ise dezavantajlara (pil ömrü) sahiptir. Ancak DSLR’lerden daha iyi veya daha kötü değiller. İster aile tatillerinde isterseniz de profesyonel moda çekimlerinde kullanın. Sonuç olarak, ihtiyacınıza en uygun fotoğraf makinesi sizin için en iyi olandır. Pil ömrünü sorun etmeyen ve kolayca alabilecekleri bir fotoğraf makinesi isteyen fotoğrafçılar da var. Eğer bu kategorideyseniz aynasız kompakt fotoğraf makineleri sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Daha ileri düzey kullanıcılar için bu, hangi tarafın daha iyi olduğunun belli olmadığı bir durum. Ancak karar vermeden önce ihtiyaçlarınızı açık bir şekilde belirlemelisiniz.


Bu yazı, Photoline dergisinin Ağustos sayısından alınmıştır.

Exit mobile version