Apple’ın Koronavirüs ile Mücadeleye Sağladığı Teknolojik Katkılar

Global COVID-19 (koronavirüs) salgını her birimizi etkiliyor. Bu kapsamda Apple’ın her zaman insana öncelik verdiğini biliyoruz. Teknoloji şirketi birçok şeyi, teknolojinin yaşamları değiştirebileceğine inanarak ve böyle anlarda değerli bir araç olabileceğini umut ederek yapıyor.

Öğretmenler dersleri uzaktan yapmak için yenilikler yapıyor. Şirketler üretkenliği sürdürmek için yeni yollar deniyor. Tıp uzmanları göz açıp kapayıncaya kadar hastalıkları teşhis edebiliyor ve kritik bilgileri milyonlarca kişiye ulaştırabiliyor. Hepimiz bu duruma kendimize özgü tepkilerle uyum sağlıyoruz. Apple da bireylerin ve toplulukların bu durumdan daha güçlü bir şekilde çıkabilmelerinde rol oynamaya devam ediyor. Bu noktada koronavirüs

sürecinde milyonlarca iPhone, iPad ve Mac cihazı ile sürdürülebilir iletişime sağlanan katkının yanı sıra uygulama mağazaları aracılığıyla salgına dair öne çıkan birçok yazılım tüketicilere sunuldu.

Sağlanan bu doğal katkıya ek olarak Apple’ın kendi resmi uygulamalarını sürece yönelik bir dizi geliştirmeyle güncellediği de görüldü. Örneğin Apple News’ta kullanıcıların güvenilir haber kanallarından gelen en güncel ve doğrulanmış haberlere ulaşabileceği yeni COVID-19 bölümü kullanıma sunuldu. Buradaki bölüm, salgınla ilgili toplumsal sağlığını dezenforme etme amacı güden sahte haberlerin önüne geçmede etkili oldu.

Öte yandan Apple’ın mobil platformlarda keyifli zaman geçirme odağındaki gerekliliğe olumlu katkıları da dikkatlerden kaçmadı. Kimi ücretli oyun ve uygulamalar kısa süreliğine de olsa bedava indirilebildi örneğin.

Özel internet sitesi ve uygulama

Apple, koronavirüs ile ilgili yeni bir bilgilendirici site açtı. Ayrıca App Store üzerinden salgınla ilgili detaylı bilgiler içeren ücretsiz, yeni bir uygulama yayınladı. https://www.apple.com/covid19/ adresi üzerinden incelenebilen sitede çok sayıda faydalı bilgi ve bağlantı bulunuyor. Apple COVID-19 şeklinde isimlendirilen mobil uygulamada benzer şekilde ilgili bilgiler ve kaynaklar sağlıyor.

Temas izleme teknolojisi için sürpriz iş birliği

Tüm dünyada devletler ve sağlık yetkilileri koronavirüs salgınına çözüm üretmek, insanları korumak ve toplumu tekrar işler hale getirmek için iş birliği yapıyor. Yazılım geliştiricileri de ürettikleri teknik araçlarla virüsle mücadeleye ve hayatların kurtarılmasına katkıda bulunuyor.

Bu iş birliği ruhuyla, iki ezeli rakip Google ve Apple da devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için kullanıcı gizliliğini ve güvenliği tasarımın merkezine alarak Bluetooth teknolojisinin kullanımına olanak veren bir çalışmada birlikte hareket edeceklerini duyurdu.

Koronavirüs virüsten etkilenen bireylerle yakın temas durumunda bulaşabildiği için kamu sağlığı yetkilileri, temas izlemeyi yayılmanın önlenmesinde değerli bir araç olarak kabul ediyor. Tüm dünyadan çok sayıda önde gelen kamu sağlığı yetkilisi, üniversite ve sivil toplum kuruluşu, isteğe bağlı bir temas izleme teknolojisi geliştirmek için önemli çalışmalar yapıyor. Apple ve Google, bu çalışmaları daha da ileri taşımak amacıyla temas izlemeye yardımcı olacak API’lar (uygulama programlama arayüzleri) ve işletim sistemi düzeyinde teknolojiler içeren kapsamlı bir çözüme imza atıyor. Acil ihtiyaca yanıt verebilmek için bu çözümün iki aşamada uygulamaya geçirilmesi ve kullanıcı gizliliği konusunda güçlü bir korumanın sağlanması planlanıyor.

Öncelikle, Mayıs ayında her iki şirket de kamu sağlığı yetkililerine ait uygulamaları kullanarak Android ve iOS aygıtları arasında birlikte çalışabilirliğe olanak veren API’lar sundu. Kullanıcılar bu resmi uygulamaları aygıtlarındaki uygulama mağazalarından indirebiliyor.

Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek ikinci aşamada ise Apple ve Google birlikte çalışarak bu işlevi temel platformlara entegre edecek ve daha geniş bir Bluetooth tabanlı temas izleme platformu sunacaklar. Bu aşama, API’dan daha güçlü bir çözüm olacak ve isteğe bağlı olarak daha fazla bireyin katılmasına olanak verirken daha geniş bir uygulama ekosistemiyle resmi sağlık yetkilileri arasında etkileşim sağlayacak.

Zayıf olanları koruma, virüsü araştırma ve hastaları iyileştirme adına yürütülen global çalışmalar hepimizin dikkatini ve katılımını gerektiriyor. Bu konuda Apple’ın sağladığı katkılar da oldu. Bunlar arasında bağışlar öne çıktı.

Bağışlar

Apple’ın hasta olanların tedavisine ve salgının ekonomik ve toplumsal etkilerini azaltmaya yönelik global koronavirüs çalışmalarına yaptığı bağış dünya genelinde 15 milyon ABD dolarını buldu. Ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası koronavirüs çalışmalarını desteklemek için yapılacak bağışların 30 milyon doları aşacağı duyuruldu.

Enfeksiyon oranı önemli ölçüde azalmış olsa da koronavirüsün etkilerinin halen güçlü bir şekilde hissedildiğini biliyoruz. Virüsün bulaşma riskini en aza indirmenin en etkili yolunun yoğunluğu azaltmak ve sosyal mesafeyi maksimum düzeye getirmek olduğunun da farkındayız. İşte Apple’ın bu bağlamda uyguladığı politikalar harikuladeydi.

Şirket çalışanları hizmetlerini uzaktan sürdürme durumuna geçerken çalışanlar yaptıkları işin ücretini almaya devam etti. İşten çıkarmalar olmadı.

Koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan kişisel ve ailesel sağlık durumlarını desteklemek için izin politikaları genişletildi. Bu durumlar arasında hastalıktan kurtulmak, hastalanan kimselerle ilgilenmek, zorunlu karantina veya okulların kapanması nedeniyle çocuk bakımıyla ilgili zorluklar söz konusu olabiliyordu.

Apple News

Apple News, kullanıcıların güvenilir haber kanallarından gelen en güncel ve doğrulanmış haberlere ulaşabileceği yeni COVID-19 bölümünü kullanıma sundu.

Apple’ın mobil platformlarda keyifli zaman geçirme odağındaki gerekliliğe olumlu katkıları dikkatlerden kaçmadı. Kimi ücretli oyun ve uygulamalar bedava indirilebildi örneğin…

Ezeli rakip ebedi dost

İki ezeli rakip Google ve Apple, devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için kullanıcı gizliliğini ve güvenliği tasarımın merkezine alarak Bluetooth teknolojisinin kullanımına olanak veren bir çalışmada birlikte hareket edeceklerini duyurdu.


 

Exit mobile version