“Anker Olarak Hayatı Kolaylaştıran Ürünler Sunuyoruz”

Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur ile öncü markanın global ve bölgesel faaliyetleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte o söyleşinin satır başları…

NewTech: Anker’in kuruluş hikayesinden ve vizyonundan bahseder misiniz?

Cem Bodur: Zaman, modern insanın en büyük problemi. İnsanlar artık her işi makinelere yaptırmak, kazandıkları zamanı da kendilerine ve sevdiklerine ayırmak istiyorlar. Teknoloji de bu ihtiyaca akıllı cihazlarla karşılık veriyor. Ceplerimizdeki akıllı telefonlar, etrafımızdaki her şeyi kontrol edebildiğimiz birer uzaktan kumandaya dönüşüyor. Akıllı telefonların yanı sıra yapay zeka, nesnelerin interneti, sesli arama gibi bir dizi teknoloji sayesinde tüketici odaklı inovasyon için eskiye oranla çok büyük fırsatlar mevcut.

Anker bu sürekli inovasyon ihtiyacını karşılamak ve tüketicinin ihtiyaç duyduğu akıllı yaşam teknolojilerini geliştirmek amacıyla 2011 yılında Silikon Vadisi’nde kuruldu. İnovasyon ve Ar-Ge dünyanın teknoloji üssünde yapılırken; üretimi ise Çin’de gerçekleştiriyoruz. Müşteri odaklı ürünler geliştirerek, tüketicinin hayatına kolaylık ve konfor getiren teknolojilere imza atıyoruz. Eufy, Soundcore, Roav ve Nebula gibi ürün kategorilerimiz ile Türkiye pazarındaki öncü çevrimiçi ve perakende zinciri markalar ile tüketicilerimize ulaşıyoruz.

NT: Globalde hangi trendlere odaklanıyorsunuz?

Cem Bodur: Teknoloji dünyasında son yılların en çok konuşulan konu başlıkları arasında elbette yapay zeka, IoT ve sesli arama başı çekiyor. Konu akıllı yaşam olunca özellikle tüketiciye konfor sağlayan nesnelerin interneti (IoT) ve sesli arama özellikleri öne çıkıyor. Örneğin eskiden Kara Şimşek’i izleyip kendi arabamızla konuşmanın hayalini kurardık. Bugün bu teknolojiye hemen her araçta sahip olmak mümkün hale geldi. Google Voice Assistant destekli Roav Bolt, çakmak şarj cihazına takılıyor ve bir araç içi sesli asistana dönüşüyor. “OK Google” komutuyla pek çok işlemi yerine getirmek böylece kolaylaşıyor.

Yine benzer şekilde IoT odaklı ürün portföyümüzün amiral gemisini Nebula mobil projeksiyon aygıtlarımız ve elbette Türkiye’de de çok ilgi gören Anker Eufy RoboVac robot süpürgelerimiz oluşturuyor. Bu aygıtlar sahip oldukları yenilikçi teknolojiler ve hayatı kolaylaştıran fonksiyonlar sayesinde, Anker’i tüketicinin gözünde konfor ve işlevsellikle eşdeğer bir markaya dönüştürüyor.

NT: Anker Türkiye pazarında 1 yılı geride bıraktı. Bu bir yılı nasıl geçirdiniz?

Cem Bodur: Anker başta şarj teknolojisi, kulaklık, hoparlör ve akıllı telefon aksesuarları olmak üzere akıllı yaşam teknolojilerinde Amerika, Avrupa, Asya, Ortadoğu gibi pek çok pazarda lider konumunda ve çok güçlü bir marka algısı var. Az önce bahsettiğim tüketici odaklı inovasyon yaklaşımı, bu marka gücünün temelini oluşturuyor. Tüketiciye “premium” kalitede ürünleri çok daha erişilebilir fiyatlarla sunuyoruz. Bu da kısa sürede son kullanıcıya ulaşmamızı kolaylaştırıyor.

Biz Türkiye pazarına 2018 yılı başında girdik. Globalde olduğu gibi ilk etapta e-ticaret platformlarına ve perakende zincirlerine yoğunlaşan bir rota izledik. Bugün baktığımızda 500’ün üzerinde mağazada ürünlerimizi müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Tüketici Anker’i zaten globaldeki başarısından ötürü tanıyor ve bekliyordu. Bu nedenle markaya ısınma süresi neredeyse yaşanmadı. Türkiye’nin güncel teknolojiye büyük ilgi duyan genç nüfusu başta olmak üzere tüketici Anker’i çok sevdi.

Bunun yanı sıra Anker yeni girdiği pazardaki pazar payını artırdığı gibi, pazardaki bazı yeni nesil teknolojilere duyulan ihtiyacı da tetikleyip büyütüyor. Örneğin; Robot Süpürge pazarı Türkiye’de henüz istenen büyüklükte değil, ancak son bir yılda pazarın yüzde 80’inini domine etmeye başladık.  Müşteri memnuniyeti anketlerine baktığımızda fayda maliyet anlamında Anker Eufy RoboVac olarak en çok tercih edilen markayız. Hedefimiz önümüzdeki 5 senede 50.000 haneye daha girmek.

Genel olarak tüm Anker ürünlerinde müşteri memnuniyeti oldukça yüksek. Tüketicilerimiz için yaptığımız inovasyonun yine onlardan böylesine takdir gördüğünü görmek son derece mutluluk veriyor.

NT: Anker, kendi yapılanması içinde toplamda kaç markaya sahip? Kendi ürün skalanız içinde ne hangi çözümlere sahipsiniz? Kısaca ürünlerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Cem Bodur: Anker Innovations olarak, toplamda 5 + 1 kategori markalarımızla tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Bunların başında Anker geliyor. Anker özellikle şarj teknolojileri ve akıllı yaşam aksesuarlarında yaptığı inovasyonlarla dünyada lider konumda bulunuyor.

Eufy markası altında RoboVac robot süpürge gibi yine hane yaşamında konfora yönelik teknolojiler geliştiriyor (IoT), ROAV markasıyla da inovasyonu araç içine taşıyor, araç içi güvenlik kameraları, Google Voice Assistant araç şarjları gibi ürünler sunuyoruz.

Nebula markası şimdiden projeksiyon sistemlerinin bir sonraki nesli gibi görülüyor. Çok daha portatif ve akıllı niteliklere sahip olan bu mobil projeksiyon ürünleri hem ev içi eğlence hem de ofislerde dijital dönüşüm için olmazsa olmazlar arasına girdi. Bunun yanı sıra tüketicimize çok daha kaliteli bir ses deneyimini rekabetçi bir fiyat performansı ile sunduğumuz Soundcore markası, kablosuz ses teknolojilerinde yükselişini sürdürüyor. Son olarak Jouz markası ile elektronik sigara sektöründe etkin bir oyuncuyuz. Özellikle Japonya, Kore ve Rusya gibi pazarlarda önemli bir pazar payına sahibiz.

NT: Önümüzdeki dönem için ne gibi hedefleriniz var?

Cem Bodur: Türkiye bizim için kritik bir pazar. Önemli bir konumda bulunuyor. Bu pazarda güçlü büyüme hedeflerimiz var. Üç yıllık bir süreçte pazardaki payımızı %15’in üzerine taşımayı ve Premium Marka kategorisinde akla gelen ilk marka olmayı amaçlıyoruz.

NT: Tüketicileri gelecekte neler bekliyor?

Cem Bodur: Teknoloji, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızda gelişiyor. Yapay zeka, makine öğrenimi, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler sayesinde büyük bir kırılım yaşıyoruz. Akıllı yaşam teknolojileri önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek. Sesle arama teknolojisinin de gelişmesiyle, artık makinelerin tuşlarına basmıyor onlara komut vermeye başladık. Evlerimizde şimdiden kullanmaya başladığımız sanal asistanlar üzerinden, çevremizdeki tüm akıllı cihazları sesimizle kontrol ediyoruz. Temizliğin robot süpürgelere bırakıldığı bu yeni süreçte, tüm dikkatimizi işimize verecek, kazandığımız ekstra zamanı da sevdiklerimizle birlikte geçireceğiz.


 

Exit mobile version