Akıllı Telefon Kamerasında Megapiksel Faktörü ve iPhone 12 Serisi

Yazı: Ferhat Öğüt

Fazlalıklardan arındırılmış sistemler yerine ‘matematiksel ifadelerden başka pratik yönü bulunmayan’ teknik özelliklerle dolup taşan kameralarla karşı karşıyayız.

Bu sava yönelik arka kameralarla ilgili birkaç basit örnekle devam edelim;

Xiaomi Mi 10 Pro, 108 MP + 13 MP + 2 MP,

Samsung Galaxy S20 Ultra’da 108 MP + 48 MP + 12 MP + 0.3 MP,

Xiaomi Mi Note 10 Pro, 108 MP + 12 MP + 5 MP + 20 MP + 2 MP,

Huawei’nin P40 Pro modelinde 50 MP + 12 MP + 40 MP,

Honor 30 Pro Plus, 50 MP + 8 MP + 16 MP + 2 MP,

Oppo Find X2 Pro, 48 MP + 13 MP + 48 MP kamera sistemi ile geliyor…

Tanıtılan her yeni Android modelde kamera ile ilgili çözünürlüklerin 50’li, 100’lü rakamlara ulaştığına tanıklık ediyoruz. Şüphe uyandıran bir detay değil mi? Bu durum teknoloji dünyasına aşina olanlara Nokia’nın yüksek çözünürlüklü kamera yağmurunu hatırlatıyor…

2013-2014 yılları…

Nokia, 41 MP’lik Lumia modelleri ile ‘matematiksel ifadelerden başka pratik yönü bulunmayan’ cihazlara dair akla ilk gelen örneklerden birine imza atmıştı. Bu modeli bizzat inceleme imkanı bulmuştum. 2014 yılıydı… Nokia’nın durma noktasına hızla yaklaşan satışları ile ilgili yeni bir stratejik adım olduğu açıktı. Ancak pratikte birkaç MP çözünürlüklü Samsung ve Apple akıllı telefonlarının yakınına bile yaklaşamıyordu bu iddialı modeller. Görüntüler tatmin edicilikten uzaktı.

Aslında bu çok temel argümanlar, 2013-2015 arası ekosisteme aşina olanlara yüksek çözünürlüğün mobil dünyada hiçbir şey ifade etmediğini hatırlatıyor. Ancak konu yeni nesile indirgendiğinde işler değişiyor. Birçok markanın ‘gençlere yönelik’ olduğu vurgusuyla hareket ettiği günümüzde yüksek megapikselin ‘büyük anlamlar’ ifade ettiği spekülatifi pompalanmaya devam ediyor. Oysa ki bu tamamen gerçek dışı…

Çözünürlük, konu baskı olduğunda ya da dev ekranda bir görselin yansıtılması gibi uç gerekliliklere dönüştüğünde işlerlik kazanabilir. Burada 10 MP: 3872 x 2592 çözünürlük demek. Bu çözünürlükle 33 santimetreye 22 santimetre büyüklüğünde -kaliteli- bir baskı alabilirsiniz.

12 MP’lik iPhone çift kamera sistemi

Baskı alma ihtiyacının iyiden iyiye azaldığı günümüzde fotoğrafın kalitesinin megapikselden ziyade sensör, diyafram gibi teknik argümanlarla belirlenen özellikleri ve deneyimle bağlantılı çekim bilgisi ile belirlendiğini vurgulamak isterim. Tam da burada iPhone 12’yi ele aldığımızda 12 MP’lik çift kamera sistemi yanıtı ile karşılaşıyoruz.

Sadelik, abartıdan uzak… Aslında 2010’lu yılların ilk yarısındaki tartışma konusu yine akıllara geliyor. Birçok markanın 15-20 MP’lik kameralarına karşın iPhone 8 MP’de diretiyordu. Ancak aynı zamanda iPhone ile fotoğraf sergileri açılıyor, ödüller kazanılıyordu. Çoğu araştırmaya göre iPhone kamerası ‘megapiksel canavarı’ rakiplerinden iyi durumdaydı ve beklentilere de gayet iyi şekilde yanıt veriyordu. 2021 yılında da durum buna benzer…

Apple’ın kamera alanındaki deneyimi, rakiplerinin 100 MP’yi aşan tuhaf megapiksel iddialarının yanında ikilem yaratıyor. Bu konuyu 2000’li yıllardaki dijital fotoğraf makinesi rekabetiyle de örneklemek mümkün.

Daha da eski zamanlar…

Yaklaşık olarak 2005-2010 yılları, dijital fotoğrafçılığın tepe noktasıydı. Tüketici elektroniği mağazalarında fotoğraf makinesi satmak için yan yana sıralanan promotörler bulunur, sizi kendi markalarının modelleri konusunda ikna etmeye çalışırlardı. Klasik bir hafta sonunda 2 katlı bir tüketici elektroniği mağazasında çoğu kompakt modeller olmak üzere yaklaşık 150 adet fotoğraf makinesinin satıldığı, üstelik bunların 10-15’inin de DSLR olduğu dönemlerdi…

Megapiksel canavarları o dönemde de vardı, ancak aradaki ayrım günümüzdeki gibi 12 MP ile 100 MP kadar geniş bir aralıkta değildi. Bir yanda 6 MP’lik fotoğraf makinesi, diğer yanda 8 MP. Tüketici de haklı olarak şu soruyu soruyordu, 6 mı daha iyi 8 mi? Yanıt her zaman “eğer baskı almayacaksanız ikisi arasında hiçbir fark yok, aradaki ayrım diyafram açıklığı, lens özellikleri, menünün kolay kullanımı gibi temel noktalarda…” şeklinde gelişirdi.

Matematiksel veriler elbette önemlidir, ancak konu MP olduğunda durum değişir. Burada baskı alınmak istenmesi gibi ihtiyaçlar devreye girer. Bu kesin bir konu, ancak nedense mobil üreticiler tarafından MP unsurlarında ‘baskı ya da dev boyutlarda görüntüleme’ gibi ihtiyaçlara yanıt verildiğinden hiç söz edilmiyor. İşte bu durum teknolojinin derinlemesine meraklıları olan bizim gibiler için ortada soru işaretlerinin olduğuna işaret ediyor.

Sonuç

Özetle MP konusuna temkinli yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Akıllı telefonlarda fotoğraf kalitesi ile ilgili dinamik ve güvenilir araştırma sonuçları dikkate alındığında bulguların MP ile herhangi bir ilgisi olmadığı defalarca kez görüldü. Halihazırda da tüketicinin yeni bir akıllı telefon tercihi sırasında bu net veriyi dikkate alması gerektiğine inanıyorum.

Bu makale yazıldığı sırada iPhone 12 serisi ile ilgili kamera testleri henüz netlik kazanmamıştı. Ama saygın analiz kurumları tarafından sunulan listelerde iPhone 11 Pro Max modelinin ‘en iyi kameraya sahip ikinci akıllı telefon’ olması gibi bir durum vardı. iPhone 12 serisinin bu noktadaki en güncel modellerinin zirvede yer alması sürpriz olmayacak.


 

Exit mobile version