Akıllı priz ne yapar?

Akıllı ev sektörü, her türlü marka ile, zamandan, elektrikten tasarruf etmenizi, daha iyi bir ev güvenliği sağlamanızı ve koltuğunuzdan daha az kalkmanızı sağlayacak şekilde kendi cihazlarını kullanır. Evinizi akıllı bir hale getirmek, doğru cihazlara sahipseniz zor değildir. Aslında, evinizin tamamını daha akıllı hale getirebilecek ya da en azından başka türlü “aptal” cihazlarınızı daha etkili ve kolay bir şekilde kontrol etmenize yardımcı olacak bir cihaz var.

Bu büyülü aygıt nedir diyorsunuz, değil mi? Bu cihaz akıllı bir prizdir ve evinizdeki cihaz ve araçlarla etkileşim şeklinizi değiştirebilir. Akıllı ev teknolojisi dünyasına yeni ayak basıyorsanız veya sadece birkaç akıllı ev ürününü karşılayabiliyorsanız, akıllı prizler başlangıç için çok uygundur, çünkü ucuzdurlar. 60 TL gibi bir fiyattan başlıyorlar. Ayrıca, birçok marka Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomeKit ile çalışıyor. İşte akıllı fişler hakkında bilmeniz gereken her şey.

Akıllı priz nedir?

Akıllı priz, eski duvar prizine takılır, ancak genellikle uygun bir uygulama ile gelir, böylece uzaktan taktığınız her şeyi kontrol edebilirsiniz. Akıllı prizi doğrudan bir prize takın, ardından herhangi bir cihazı akıllı prize takın. Daha sonra, odaya veya eve bile girmediğinizde taktığınız cihazı kontrol edebilirsiniz. Bir uygulama kullanarak, şehir merkezinden bile oturma odanızdaki lambayı kapatmak gibi şeyler yapabilirsiniz. Ayrıca kahve makinesini yatağınızın rahatlığından çıkmadan kullanmaya başlayabilir veya iş yerindeyken yavaş pişiricinin açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Programlanabilir mi?


Bundan emin olabilirsiniz. Sadece belirli zamanlarda açılıp kapanacak şekilde programlanabilen diğer akıllı ev cihazları gibidirler. Akıllı prizi “aptal” cihazlarınız için programlayabilirsiniz. Programlarla, lambaları yataktan kalkma zamanı geldiğinde otomatik olarak açılacak şekilde programlayabilirsiniz veya kahve makinesine her gün aynı zamanda kahve hazırlaması için talimat verebilirsiniz. Birçok akıllı prizde ayrıca ‘Away’ modu da vardır, bu da ışıklarınızı rastgele aralıklarla açıp kapatır ve ev aslında boşken evde biri varmış havası yaratır. Bu, davetsiz misafirleri evden uzak tutmanıza ve ev güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Birçok priz, sadece sesinizle cihazları açabilmeniz için Amazon Alexa veya diğer sesli asistanlarla da uyumludur.

Sadece kapalı mekânlarda mı kullanılırlar?


Piyasada özellikle dış mekân kullanımı için tasarlanmış bazı prizler de vardır. Örneğin, iHome ISP100, $40’dır ve dışarıda kullanılmak üzere üretilmiştir. Bu, sundurmadaki lambalarınızın yanması veya tatilde vitrinlerin düzenlenmesi gibi şeyleri kontrol etmek için mükemmel bir prizdir. Hava koşullarına dayanıklı dış mekân akıllı prizleri, gerek yağmur, gerekse de kar yağışı gibi unsurlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle ev dışında kullanım için özel olarak tasarlanmış akıllı bir priz aldığınızdan emin olun.

Bunlardan birine kaç cihaz takılabilir?


Bazı akıllı prizlerin bir seferde yalnızca bir cihazın bağlanmasına izin verdiğini unutmayın, 10bu nedenle çok fazla enerji kullanan bir şeye güç verirseniz, birden fazla priz almanız gerekebilir. Piyasada ayrıca, $40 kadar fiyatı olan ve dört priz çıkışı ve dört USB portu bulunan Geeni Surge gibi birden fazla prizi bulunan akıllı prizler de bulunmaktadır. Bunun gibi bir güç şeridi ile, bir seferde en fazla sekiz cihaza güç sağlayabilirsiniz. Yakın çevrede çok fazla “aptal” cihazınız varsa ve bunları akıllı prizinizden kontrol etmek istiyorsanız, bunun gibi bir seçenek düşünülmelidir.

Akıllı priz elektrik faturasını düşürebilir mi?


Evet. Daha fazla insanın akıllı ev cihazlarını benimsemesinin sebeplerinden biri de elektrik faturalarından tasarruf etmeleridir. Evden ayrıldığınızda otomatik olarak kapanan ışıklarla, enerji faturanızı düşürebilirsiniz. Belkin’in $45 değerindeki WeMo Insight gibi bazı akıllı prizler ile bir adım daha ileriye gidip enerji tüketiminiz hakkında bilgi sağlayabilirsiniz. Cihazlarınızın ne kadar enerji kullandığını görmek için tamamlayıcı uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu şekilde, hangi lambaların muhtemelen enerji tasarruflu ampuller olduğunu ve hangi cihazların kullandıkları elektrik miktarına değmediğini görebilirsiniz.


Bu yazı Newtech dergisinin, Haziran sayısında yayınlanmıştır.

Exit mobile version