AirDrop’la Paylaşım

iOS ve MacOS’a özgü birçok özellik gibi, AirDrop da hem hızlı hem de kullanımı oldukça kolay. Dosyaları, metin mesajları ve e-posta ile birlikte göndermeye benzer şekilde, fotoğrafları, videoları, şarkıları ve hatta güçlü PDF dosyalarını göndermek için çapraz platform yardımcı programını kullanabilirsiniz. Bu, özellikle, dosyalarınızı göndermek istediğiniz kişiye çok yakın olduğunuzda kullanışlıdır, çünkü AirDrop yalnızca kullanıcılar birbirine yakın olduğunda çalışır.
Bu özellik, iOS ve MacOS cihazlarınız arasında bire bir Wi-Fi ağı oluşturmak için bir Bluetooth bağlantısını ve dosyalarınızı gizlemek için şifrelemeyi kullanır. Ona, doğrudan farklı bir ekrana gitmek veya bilgileri kopyalayıp yapıştırmak zorunda kalmadan, Fotoğraflar, Notlar, Safari, Kişiler ve Haritalar’dan da erişebilirsiniz. AirDrop’u nasıl kullanacağınızı öğrenirseniz, dosya aktarımları için en iyi arkadaşınız olacaktır.

iOS’dan AirDrop’a erişim


Apple, iOS 11’de Kontrol Mrkezi’ni yeniden yapılandırdı ve AirDrop’u bir zamanlarkinden daha az erişilebilir hale getirdi. Neyse ki, özelliğe hala erişmek kolay.

  1. Adım: Kontrol Merkezini ortaya çıkarmak için iPhone, iPad veya iPod Touch cihazınızın ekranını aşağıdan yukarı doğru kaydırın. iPhone X kullanıyorsanız, ekranın sağ üst köşesinden aşağı doğru kaydırın.
  2. Adım: Uçak Modu, Bluetooth ve diğer bağlantı kontrollerini içeren sol üst kutuyu bulun. Hem Wi-Fi hem de Bluetooth’un açık olduğundan emin olun.
  3. Adım : 3D Touch’u uygulayın veya yukarıda belirtilen simgelerin herhangi birini basılı tutun. Bu kutuyu genişletecek ve AirDrop gibi ek kontrolleri ortaya çıkaracaktır.
  4. Adım: Hızlı ayarlar menüsünü açmak için AirDrop düğmesine dokunun. Burada, AirDrop yoluyla dosya gönderme ve alma yeteneğinizi ayarlayabilirsiniz.

“Alma Kapalı”yı görüyorsanız ve bunu değiştiremiyorsanız, “Ayarlar”, ardından “Genel” ve son olarak da “Kısıtlamalar” bölümüne gidin ve AirDrop özelliğinin açık olduğundan emin olun.

iOS’da AirDrop’u kullanma


İOS’ta AirDrop’u kullanmak kolaydır. Sadece şu adımları izleyin:

  1. Adım: Paylaşmak istediğiniz dosya, fotoğraf veya başka bir içerik parçasına gidin.
  2. Adım: Cihazınızın ekranının sol alt köşesindeki Paylaş düğmesine dokunun. Özelliğin ikonu, yukarıyı gösteren bir ok içeren kutu olarak görünecektir.
  3. Adım: Resim veya içerik parçasının hemen altında, kullanılabilir cihazların bir listesini görmelisiniz. Paylaşmak istediğiniz cihazın adına dokunun.
  4. Adım 4: Kabul edildikten sonra, cihaz adının altında “gönder” görünecektir.

MacOS’da AirDrop


AirDrop, iOS’ta olduğu gibi MacOS’ta da çalışıyor. Tam olarak nasıl yararlanacağınızı aşağıda açıklayacağız.

  1. Adım : Dock’dan “Finder” ı açın.
  2. Adım: Onu sol taraftaki kenar çubuğunda görmüyorsanız, menü çubuğunda bulabilirsiniz. Sadece “Git”i ve ardından “AirDrop” u seçin.
  3. Adım: AirDrop penceresi, dosyalarınızı ve belgelerinizi kabul edebilecek yakındaki tüm cihazları size gösterecektir. İstediğiniz alıcıya göndermek istediğiniz şeyi sürükleyin ve aktarmaya başlamak için bırakın.

Alternatif olarak, göndermek istediğiniz dosyayı açabilir ve paylaş düğmesini tıklayabilirsiniz – yukarı doğru bir ok gösteren bir dikdörtgene benzer. Paylaşım seçeneklerinden “AirDrop”u ve dosyayı göndereceğiniz alıcıyı seçin.

Bir Airdrop transferini kabul ve reddetme

Bir AirDrop aktarımını kabul veya reddetme şansınız varken, AirDrop aracılığıyla bir içerik parçası göndermek oldukça kolaydır. Ancak, kullandığınız platforma bağlı olarak biraz farklıdır.

Birisi size AirDrop kullanarak bir dosya veya fotoğraf gönderirse, ekranınızda söz konusu içeriğin önizlemesini içeren bir uyarı görünür. Aktarımı tamamlamak için onu kabul etmeniz gerekir. iOS’ta, ekranınızın ortasındaki “Kabul Et” düğmesine dokunabilirsiniz. MacOS’ta, AirDrop penceresine veya üst köşedeki bildirime bakmanız gerekir.
“Kabul Et” i seçmek, dosyaya uygun uygulamayı açacaktır (örneğin, Fotoğraflar), “Reddet” seçeneğine dokunmak aktarımı iptal edecektir. İçeriği AirDrop aracılığıyla kendi kendinize paylaşıyorsanız, AirDrop aktarımını kabul etme veya reddetme seçeneği görmezsiniz. Her ikisi de aynı Apple kimliğini kullanarak imzalanmış olduğu varsayıldığında içerik otomatik olarak cihazlarınız arasında aktarılır.

Airdrop’un hızlı ayarları

Hızlı ayarlar menüsüne eriştikten sonra, orada üç seçenek sunulur:

Sorunları çözme

Cihazlar arasında içerik aktarımı konusunda sorun yaşıyorsanız, hem Bluetooth hem de Wi-Fi’nin açık olduğundan emin olun. Bu, her cihaz için geçerlidir, çünkü AirDrop sadece Wi-Fi ve Bluetooth etkin olduğunda çalışır.
Bu sorunu çözmüyorsa, iPhone veya iPad’inizi kişisel bir hot spot olarak kullanmadığınızdan emin olun. Bunu yapmak için, “Ayarlar” a, ardından “Hücresel” seçeneğine gidin ve sonra “Kişisel Hot Spot”u takip edin ve özelliğin yanındaki kaydırma çubuğunun kapalı olduğundan emin olun.
Yukarıdakilerin hiçbiri sorunu çözmezse, iki cihazın birbirinin menzili içinde olduğundan emin olun. Kullanıcı Bluetooth ve Wi-Fi’nin menzili dışındaysa AirDrop çalışmayacaktır. Ayrıca, içeriğinizi paylaşmaya çalıştığınız kişinin AirDrop’unun “Sadece Kontaklar”a ayarlanmış olması ve bilgilerinizin onun kontaklarında kayıtlı olmaması durumunda, AirDrop içeriğini “Herkes”in alabilmesi için gerekli AirDrop konfigürasyonu değişikliğini gerçekleştirin.


Bu yazı, Macline dergisinin Eylül ayı sayısından alınmıştır.

Exit mobile version