2017’de duyurulduğundan beri Age of Empires IV hakkında pek bir şey duymadık, ancak sonunda oynanabilir medeniyetler olarak Moğolları ve Delhi Sultanlığı’nı içeren oyuna bir göz attık. Microsoft ve geliştirici Relic Entertainment, bir “Fan Önizlemesi” etkinliğiyle seriye gelen sağlıklı miktarda oyun çekiminin yanı sıra yeni özellikler ve medeniyetler sergiledi. Oyunda ayrıca bir çıkış penceresi var: 2021 sonbaharında.
Uzun süredir devam eden tarihsel strateji serisinin son ana girişi 2005’te yayınlandı ve yeni oyun, 15 yıllık teknolojik gelişmelerle mümkün kılınan özellikler eklerken, önceki girişlerin oluşturduğu formülü temel alacak gibi görünüyor. Bu, tonlarca birimi barındıracak yeni yol bulma gibi daha strateji oyunu merkezli yükseltmeler için 4K ve HDR gibi bariz şeyleri içerir.
Deadly Premonition 2 bu yıl Steam’e geliyor
AGE OF EMPIRES IV OYUNUNDAKİ YENİLİKLER
Oyunun arkasındaki ekibe göre oyunun ilk sürümünde sekiz medeniyet olacak. Şimdiye kadar dört tanesini biliyoruz: Delhi Sultanlığı ilk kez Age of Empires’da ortaya çıkıyor ve Moğollar (büyük bir yükseltme alıyorlar), Çince ve İngilizce olarak geri dönecek. Şimdiye kadar, her medeniyetin benzersiz yetenekleri ve özellikleri hakkında pek fazla bilgi yoktu. Bununla birlikte, Delhi Sultanlığı’nın fil birimlerini içereceğini ve Moğolların binalarını ve kasabalarını toparlayıp taşıyabileceklerini gördük (ki bu eylemde görmek akıllara durgunluk veriyor).
Bir soru-cevap sırasında, Relic medeniyetlere asimetri eklemekten çok bahsetti. Ekip, rastgele oluşturulan haritaların farklı uygarlıkların güçlü ve zayıf yönlerine göre oynayarak her birinin farklı oynandığından emin olmak istedi. Örneğin, geniş açık bir harita, son derece hareketli birimleri ve kasabaları ile Moğollara fayda sağlayabilirken, çok sayıda dar nokta içeren bir harita, savunma ağırlıklı fayda sağlayabilir. Yine de benzer birim sınıfları olacak, ancak geliştiriciler, oyuncuların isterlerse oyun stilini değiştirebilmelerini ve hatta mekaniğini gerçekten seviyorlarsa belirli bir medeniyeti sürdürmelerini sağlamak istedi.
TARİHİ OLAYLARIN BELGESELLERİ YER ALACAK
Oyunun yaratıcıları, Age of Empires’da bir tür hikaye modu işlevi gören kampanyaların evriminden de bahsetti. Oyunda dört sefer olacağını açıkladılar, ancak yalnızca biriyle ilgili ayrıntıları paylaştılar: Norman fethi. Bunun hakkında bir şey bilecek kadar bir tarih meraklısı değiliz, ama oyun bize öğretmeye çalışacak gibi görünüyor. Ekip, kampanyaların gerçek hayattaki tarihi olayları anlatan belgesel görüntüleri içereceği gerçeğinden kapsamlı bir şekilde bahsetti.
Oyun ayrıca bazı yeni mekanikler de içerecek. Stüdyo, oyuncuların düşman birimlerinin saklandığını ve beklediğini göremeyeceği pusu kurmalarına olanak tanıyan gizli güç adı verilen çok ilginç bir özellik gösterdi. Bu, içerik oluşturucuların yalnızca oyuna heyecan ve gerginlik katmayacağını umduğu bir özelliktir. Aynı zamanda izci birliklerini etrafınızda tutmanız için bir neden verir, çünkü rotanızda bütün bir ordunun saklanmadığından emin olmanız gerekir.
Etkinlik ayrıca, birimlerin hem kale duvarlarının önünde hem de üstünde savaşabildikleri duvar savaşını ve bir üssün birimlerle ve adından da anlaşılacağı gibi kuşatma silahlarıyla çevrilebileceği kuşatma mekaniğini gösterdi. Bu iki mekanik, kalelere baskın yapmayı ve kaleleri savunmayı daha stratejik hale getirmeye yardımcı olacaktır. Age of Empires hayranları ve benzer şekilde memlerin hayranları için oldukça ilgi çekici bir etki alanı olan wololo’ya kısa bir bakış da aldık.
Serideki eski girişlerin hayranlarının da dört gözle bekleyecekleri şeyler var. Geliştiriciler, Age of Empires IV’ün AoE II’nin manevi halefi olduğundan bahsettiler ve hala yaşlanma mekaniğine seçim eklenmesi gibi III’ten bazı unsurları dahil ettiler. Age of Empires II ve III’ün Definitive Edition’ı da güncellemeler alıyor.
Age of Empires II: Definitive Edition, Doğu Avrupa’ya odaklanacak olan Dawn of Dukes adlı ikinci genişleme paketini alıyor. İşbirliği de bu yıl bir noktada oyuna gelecek ve bu da arkadaşlarınızla belirli kampanyalar ve savaşlarda oynamanıza izin verecek.
Age of Empires III: Definitive Edition, Amerika Birleşik Devletleri’ni bir güncellemede medeniyet olarak ekliyor. Akıllıca bir şekilde, bir meydan okumada oynarsanız güncelleme ücretsiz olacak, ancak çaba sarf etmek istemeyen oyuncular bunu Steam’den veya Microsoft Store’dan satın alabilecekler. İlk AoE III: Definitive Edition genişletmesinin üzerinde çalışıldığı ve Afrika medeniyetlerini içereceği de ortaya çıktı.
Başka hangi medeniyetleri oynayacağız? Gelecekteki genişleme planları neye benziyor? Eğlenceli hile kodları olacak mı? Bu sorular şimdilik cevaplanmamış, ancak bizim öğrenmemiz çağın tamamını geçmeyecek gibi görünüyor.
Age of Empires IV, Windows 10 bilgisayarlarda Steam, Microsoft Store ve Xbox Game Pass for PC üzerinden 2021 sonbaharında satışa sunulacak.
Yorum Yap