Açık Kaynaklı İşletim Sistemleri Neler?

Açık kaynaklı işletim sistemleri neler, hangi işletim sistemi daha iyi ve diğerlerinden farkları neler? Merak edilenleri yanıtladık.

Açık kaynaklı işletim sistemleri, kullanıcıların ya da üçüncü tarafların kaynak kodunu görüntülemesine, kullanmasına ve değiştirmesine izin verilen işletim sistemleridir.

Bu tür işletim sistemleri, kaynak kodunun görüntülenebilmesinin haricinde kapalı bir işletim sistemi ile aynı şekilde çalışır.

Tabii ki bu işletim sistemlerinin tek avantajı bununla sınırlı değildir. Örneğin kapalı işletim sisteminde verilerin paketlenip saklanma süreci açık kaynak kodlu işletim sisteminde de aynı işler fakat açık kaynak kodlu işletim sisteminde süreç daha şeffaftır, verilerin işlenme biçimi üzerinde daha çok kontrol sahibi olursunuz.

Siz de görüntüleyebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ya da başka bir projede kullanmak için yararlanabileceğiniz işletim sistemlerini merak ediyorsanız listemizdeki işletim sistemlerine göz atabilirsiniz.

Açık Kaynaklı İşletim Sistemleri Listesi

Açık Kaynaklı İşletim Sistemleri Listesi

1. React OS

React OS, binlerce kullanıcının favorisi olan ücretsiz bir işletim sistemidir. Bu işletim sisteminde Windows’ta çalışan programları çalıştırabilirsiniz ki bu da onu Windows’a harika bir alternatif yapan noktalardan biridir.

2. Chrome OS

Chromebook ile piyasaya sürülen Chrome OS, tam anlamıyla olmasa bile kısmen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Sahip olduğu birçok özellik sayesinde Chromebook kullanıcıları Chrome OS’i kesinlikle sevecektir.

3. Linux Lite

Linux Lite, başka bir ücretsiz açık kaynaklı işletim sistemidir. Linux tabanlı işletim sistemi hakkında yeterli bilginiz yoksa bu işletim sistemi işleri sizin için kolaylaştırıyor. Linux Lite’ın başka öne çıkan yanı da hafif olmasıdır. Buna rağmen gerekli olan tüm programları ve hizmetleri sunar.

4. Solus

Solus, 2012 yılında kullanıma sunulan bir açık kaynaklı işletim sistemidir. Şu anda binlerce kullanıcıdan oluşan bir topluluğa sahiptir. Özellikle yazma ve görsel işler için oldukça iyi araçlara sahip olan bu işletim sisteminin işlevsellik bakımından Windows’a en yakın işletim sistemlerinden biri olduğu söylenebilir.

5. Linux Mint

Linux Mint, en modern işletim sistemlerinden biridir. Kullanımı oldukça basittir, kullanıcılar bu işletim sistemini kullanmakta çok fazla zorluk çekmeyecektir. Tabii ki bu onu sadece yeni başlayanlar için uygun bir işletim sistemi yapmıyor. Aynı zamanda geliştiriciler için de iyi bir seçenektir.

Açık Kaynaklı İşletim Sisteminin Avantajları

Açık Kaynaklı İşletim Sisteminin Dezavantajları

Exit mobile version