5G’ li Telefonlar Çok Yakında

Şüphesiz herkes internet bağlantı hızı söz konusu olduğunda sınırları zorlamayı seviyor. Detaylı ve yüksek kapasiteli içeriklere kolaylıkla erişim sağlamak için ihtiyaç duyulan internet bağlantı hızı talebi günbegün yükseliyor. Uzun zamandır kullanılan 4.5G teknolojisinin artık yavaş yavaş sonlarına doğru yaklaşmaktayız. Dünyanın öncü akıllı telefon firmaları çoktan 5G destekli ürünlerini tasarlamaya başladı. Beşinci nesil olarak da adlandırılan 5G teknolojisi ile olağanüstü yüksek hızlarda veri indirme ve yükleme hızlarına kavuşacağız. 2019 yılının 5G teknolojisinin yılı olacağından şüphe yok. Aşağıdaki mobil teknoloji firmalarının ilk 5G destekli akıllı telefonları önümüzdeki aylardan itibaren yavaş yavaş satışa sunulacak. Bakalım bu bahsi geçen ünlü markaların 5G teknolojisi için yaptıkları çalışmalar ve planları neler.

Apple

Apple’ın da nihayetinde 5G teknolojisine kavuşacağına kesinlikle şüphe yok, tek soru bunun ne zaman olacağı. Şu ana kadar kulağımıza gelen duyumlara göre Amerikan firmasının 2020 yılına kadar bir 5G’li iPhone’u piyasaya sürmek istemediği görülüyor. Malumunuz Apple bazı yeni teknolojileri desteklemek konusunda diğer firmalara nazaran biraz geriden geliyor. Örnek vermek gerekirse sadece kablosuz şarj ve su geçirmezlik özelliğinin bile iPhone’lara entegre olması oldukça bir süre gerektirdi. Apple oldukça ileri teknolojilere sahip olmasına rağmen, bazı yenilikler konusunda her zaman daha emin adımlarla, bir adım geriden gelmeyi tercih ediyor. Bunun arkasında Apple’ın mükemmeliyetçi felsefesinin yattığını söyleyebiliriz. Konu 5G teknolojisi olduğunda, daha baskın bir pazar pozisyonuna sahip olan Apple, beklemeyi göze alabilir ve 5G teknolojisine geçmek için biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. 2020 yılı itibariyle iPhone’ların 5G desteğine kavuşacağını söyleyebiliriz.

Google

Google’ın Pixel serisi için 5G güncellemesi hakkında herhangi bir söylenti bulunmuyor, ancak henüz erken. Google Pixel 3 daha yeni ortaya çıktı ve Google, normal zaman çizelgesine sadık kalması halinde, ekim 2019’a kadar Pixel 4’ü piyasaya sürmeyecek. Google’ın ancak Pixel 4’le beraber 5G teknolojisine geçiş yapması bekleniyor. Google Pixel 4 serisinde 5G bağlantılarını da destekleyen Snapdragon 855 çipinin kullanılması bekleniyor. 2019’da tanıtılacak Pixel 4 serisinin 5G’yi desteklemesi muhtemel olarak gözüküyor. Konu ile ilgili daha fazla ayrıntılar geldiğinde bunları sizinle paylaşacağız.

HMD Global – Nokia

Diğer bazı üreticiler gibi henüz Nokia’da akıllı telefonlarının 5G’yi ne zaman destekleyeceği konusunda herhangi bir beyanatta bulunmadı. Bununla birlikte şu anda Nokia’nın, 5G altyapısının oluşturulmasında aktif bir rol üstlendiğini ve 2020 olimpiyatları için Tokyo’da çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ayrıca Temmuz 2018’de T-Mobile, Amerika’da 5G şebekesinin kurulmasına yardımcı olmak için Nokia ile çalıştığını açıkladı. Nokia markalı akıllı telefonların üreticisi olan HMD Global firmasının da hali hazırdaki çalışmaları göz önüne alınarak, 2019 yılında cihazlarında 5G teknolojisine yer vereceği düşünülebilir.

Honor

Honor firması, “5G teknolojisine sahip ilk akıllı telefon”u tanıtma konusunda ilk öncü şirket olmak için çalıştığını belirtti. Şu anki verilere göre 2019 başlarında Honor’dan, bir 5G donanımlı akıllı telefon görmemiz muhtemel. 2019 yılında tanıtılması beklenen 5G teknolojili akıllı telefonun, amiral gemisi segmentinde olması bekleniyor.

HTC

HTC firmasının 2019 model akıllı telefonlarına 5G desteği sağlamak için Qualcomm ile çalışan şirketlerden biri olduğu doğrulandı. Bu da, bu yıl bitmeden önce 5G destekli bir HTC cihazı göreceğimiz anlamına geliyor. Ancak bahsi geçen modelin ismi ve özellikleri konusunda şu anlık bir bilgimiz bulunmuyor.

Huawei

Huawei’in 5G destekli akıllı telefonu için ilk duyumlar Şubat 2018 tarihinde gelmişti. O zamanlarda 2019 yılı, 5G için hedef yıl olarak belirtilmişti. Huawei hala bu tarihi bekliyor diyebiliriz. Edinilen bilgilere göre uzakdoğulu şirketin 2019 yılında 5G özellikli katlanabilir bir akıllı telefon piyasaya sürmesi muhtemel olarak görülüyor.

LG

LG de Qualcomm firmasının onaylı 5G partnerlerinden. Bu ortaklığın yanı sıra şirket, kendi bünyesi içindeki faaliyetlerine de son derece yoğunlaşmış bir durumda. LG firması piyasaya ilk 5G akıllı telefonu sürmek için çalışmalarına devam ediyor.

Motorola

Motorola listemizde farklı bir yere sahip, çünkü ünlü firma daha önce teknik açıdan 5G yeteneklerine sahip bir akıllı telefonu duyurmuştu. Moto Z3 adlı bu model, Moto Mod eklentisi sayesinde 5G şebekelerine erişim sağlayabiliyor. Sadece Verizon müşterileri için sunulacak olan bu eklenti aksesuarının 2019 yılı başlarında satışa sunulması bekleniyor. Motorola teknik anlamda 5G desteğine sahip bir cihaza sahip olsa da, bunu tamamen 5G’li bir telefon olarak adlandırmak pek çok kullanıcı için uygun olmaz. 2019 yılı itibariyle Motorola’nın da, daha çok telefonunda 5G bağlantısına yer vereceğini söyleyebiliriz.

One Plus

Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen Shanghai Mobile World kongresinde açıklama yapan One Plus kurucusu ve CEO’su Pete Iau, şirketin 2019 başlarında 5G’ye hazır bir akıllı telefon çıkaracağını doğrulamıştı. One Plus’ın 5G destekli cihazlarının yeni bir model serisi olması bekleniyor. 5G pahalı bir teknoloji olduğundan, bunun One Plus 7 modeline entegre edilmesi durumunda cihazın güncel fiyatı yükseleceği için şirket bu duruma sıcak bakmıyor. Onun yerine yeni bir model ile 5G teknolojisine geçmeyi planlıyor.

Oppo

Oppo’nun son zamanlarda 5G bağlantısına ilk erişen firma olduğu iddiası piyasada yeni dalgalanmalar yarattı. Oppo global başkan yardımcısı Brian Shen tarafından yapılan açıklamaya göre bu 5G bağlantısı, piyasada satılan bir Oppo R15 ile yapıldı. Daha yakın bir zamanda Oppo, 5G bağlantısı kullanarak bir WeChat video görüşmesi yaptığını iddia ediyor. Bu iddialar doğruysa Oppo, piyasaya ilk 5G destekli telefonu sunan firma olabilir.

Samsung

Samsung dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden ve 5G üzerine çalışmalarına da son sürat devam ediyor. 2019 yılında tanıtılacak Samsung Galaxy S10’un en az bir sürümünün 5G teknolojisini desteklemesi bekleniyor. Bu yılın başlarında Samsung’un CEO’su, Güney Kore’deki bir basın etkinliğinde, Samsung Galaxy S10’un, Samsung’un ilk 5G destekli cihazı olmayacağını doğruladı. Bu açıklamaya istinaden firma tarafından piyasaya sürülecek ilk 5G destekli ürünlerin, taşıyıcı-markalı el cihazları olabileceğini düşünebiliriz.

Sony

Sony, Qualcomm 5G partnerleri listesinde olmasına rağmen firmanın piyasaya ne zaman 5G destekli bir Xperia akıllı telefon süreceği hakkında bir bilgi yok. 2019 yılı itibariyle Sony’deki yenilikleri takip edeceğiz.

ZTE

ZTE’de, Qualcomm’un 5G partnerleri arasında adı geçen firmalardan biri. Şirketin planlarına göre ilk 5G destekli akıllı telefonunun 2019 başlarında tanıtılması ve piyasaya sürülmesi düşünülüyordu. Yalnız bilinmeyen bir sebebe göre ZTE, bu ilk 5G destekli akıllı telefonunun tanıtımını 2019 sonlarına kadar erteledi. ZTE’nin de 5G destekli akıllı telefon furyasında yer alacağına şüphemiz yok, yalnız telefon pazarına ilk 5G destekli akıllı telefonu sunmayacağı aşikar.

Yazı: Can Genca


 

Exit mobile version