Cep telefonlarının ve tabletlerin günden güne geliştiği, laptopların fazlaca güçlenip çoğu işe yettiği bu günlerde masaüstü bilgisayar almak ya da toplamak çoğu kişiye gereksiz gelebilir, fakat hala fiyat/performans açısından en iyi seçeneğimiz masaüstü bilgisayarlar. Ayrıca masaüstü bilgisayarların soğutma ve güç tüketimi gibi sorunları olmadığı için hız aşırtma (overclock) gibi tekniklerle sistemimizi en verimli şekilde kullanabilmekteyiz.
Ekran kartını pratik adımlarla yükseltin
Sisteme dahil etmeyi düşündüğünüz bir ekran kartında ilk dikkat etmeniz gereken etmen satın almak istediğiniz modelin teknik özellikleridir. Giriş ve Orta seviye arasında bir ekran kartı için çekirdek hızına dikkat edilmeli.
Eğer seçtiğiniz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, mutlaka ekran kartınızı kaldırabilecek bir PSU (Güç kaynağı) almanız gerekmektedir. Örnek olarak PSU ihtiyacı minimum 500W olan bir sisteme 500W PSU’dan fazla seçmeniz gereklidir.
DDR5’e sahip ekran kartlarını tercih ederseniz daha iyi performans alabilirsiniz. Yani 8 GB DDR3 ekran kartı almaktansa 4 GB GDDR5 ekran kartından çok daha verimli performans alabilirsiniz. Ek olarak ekran kartı alırken “bit” oranına da ayrıca bakınız.
Bu şartlar altında bütçenize göre bellek hızı ve işlemci mimarisinin kalitesine göre seçim yapmak size kalıyor.
Ekran kartınızın performansını veya diğer verilerini test etmek için faydalanabileceğiniz sayısız ufak boyutlu yazılım bulunuyor. Özellikle popüler olarak kullanılan FunMark ve MSI Kombustor gibi ufak boyutlu yazılımları indirerek hemen ekran kartınızı test etmeye başlayabilirsiniz.
Hardiskten SSD’ye, SSD’den PCI-E SSD’ye…
Harddisk miadını doldurmak üzere. Mekanik bir diskin yerine tamamen flash depolama altyapısını kullanan bir depolama cihazının hızına ne yetişebilirdi ki? Tabii ki PCI-e tabanlı SSD’ler. Oyunların grafiklerinin kaplanması, açık dünyaya sahip oyun alanlarının veri akışının altından kalkabilmek için PCI-e tabanlı SSD’lere ihtiyaç var. Yüksek yazma ve okuma hızına sahip olan PCI’lar hem desktop için hem de laptop için uyumlu.
RAM (Bellek) yükseltme uyumlu RAM nasıl alınır?
İşe ilk olarak bilgisayarımızda var olan belleklerin tipi, çalışma frekansı ve gecikme değerini öğrenerek başlayalım. Bunun için de ücretsiz CPU-Z programını kullanabiliriz. Programın SPD sekmesinde belleğinizin çalışma frekansını, CL değerini ve tipini görebilirsiniz. Yine buradan PC’nizde kaç slot olduğunu ve bu slotlardan hangilerinde ne kadar bellek olduğunu da öğrenmek mümkün.
Kullandığınız ramler ikiz yani aynı marka, aynı model, aynı kapasiteli olursa bu her zaman sizin avantajınıza olur. Ramleriniz 2x şekilde satılan serilerden almanız yararlı olacaktır. Sisteminizdeki ram miktarınız 2x2GB ise siz buna bir ek 4 GB yerine biraz daha masraf yaparak 2x4GB ram takmanız çok daha yerinde olacaktır. Veya 2x1GB ram kurulu iken buna yeni bir 2GB eklemektense halihazırdaki ramlerin sökülüp yerine 2x2GB ram eklenmesi daha uygun olacaktır.
Ram frekansının maksimum kapasitesini yani anakartınızın desteklediği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Örneğin anakartınız MHz maksimum ram frekansı var ise siz bu cihaza X frekanslı ram bağlayamazsınız. Daha düşük bağlama olanağınız var yani X’ten küçük yapıdaki bir rami bağlayabilirsiniz.
VR deneyimine geçin
Teknoloji meraklıları olarak gerek telefonlarla çalışan sanal gerçeklik gözlüklerini, gerekse de oyun konsolları destekleri ile gelen sanal gerçeklik donanımlarıyla sanal gerçeklik deneyimi yaşamıştık. Oculus Rift tamamen son kullanıcıya açıldığı anda yüksek donanımlı ve spesifik ekran kartlarına sahip sistemlerde çalışacağı ortaya çıkmıştı. Bu yüzden MSI GeForce GTX ekran kartları, akıcı bir VR deneyimi için üst düzey performans sunuyor. Örneğin MSI GEFORCE RTX 2080 SUPER GAMING TRIO tam bir fiyat-performans canavarı. MSI VR Boost Kit ön paneli ile gerekli bağlantıları rahatça ulaşılır hale getirerek daha kullanıcı dostu bir VR deneyimi yaşatıyor.
Modern oyunları ‘rahat’ oynamak için
Yapımların donanımdan hızlı gelişmesi ve her geçen gün sistemlerin daha da zorlanması bir oyuncunun en büyük problemidir herhalde. Performansı artırmak için en iyi ekran kartlarını işlemcileri almak, hatta çift ekran kartıyla SLI yapmak yanında büyük bir bedeli de getiriyor.
AMD ve NVIDIA’nın en son ekran kartlarından eklenerek performansı gözle görülür şekilde artırabilirsiniz.
Özellikle Call of Duty, League of Legends gibi oyunlar oynayanlara FULL HD çözünürlükte gayet iyi performans verecek bir sistem. Gerektiğinde (ya da bütçeniz elveriyorsa) harici bir ekran kartı takılarak AMD Dual Graphics desteği kullanılarak da performans artırılabilir.
Hardcore ve giriş seviyesi oyuncu PC
Asus’un son teknolojileriyle donanmış ASUS TUF GAMING B450M-PRO II AMD B450 Soket AM4 DDR4 4400MHz(O.C.) M.2 Anakartı iddialı sistem için biçilmiş kaftan. AMD’nin yeni nesil işlemcileri ve Nvidia GeForce RTX 3080 ekran kartı da oyunlarda istenen performansı fazlasıyla verecektir. Sisteme SSD de eklenebilir, bütçenize göre boyutunu artırabilirsiniz. Bu haliyle işletim sistemi ve birkaç oyun SSD üzerinden çalışabilir gerisi için de 1TB’lık sabit disk bulunuyor.
İşi özellikle 3D grafiklerle ilgili olan ve 3DS MAX, Maya, Cinema4D gibi yazılımları kullananlara opsiyonel olarak daha yüksek ekran kartı tavsiye ediyoruz. İşletim sistemi ve programların çalışması için 1 TB SSD ideal, depolama ve render için de daha performanslı ve dayanıklı olan WD sabit disk kullanabilirsiniz.
Giriş seviye AMD PC toplama favori fiyat performans bölümü. İdeal APU sayesinde ekran kartı kullanmadan yüksek FPS elde edebilirsiniz. İsteyen kullanıcılar harici bir ekran kartı takıp performansı katlayabilir. Anakart, eski fakat giriş seviyesi için biçilmiş kaftan. Giriş seviyesi için dahi SSD cihazı olmazsa olmaz.
AMD’nin en üst işlemcisi olsa da halen Intel’in fazlasıyla gerisinde. Ancak AMD’den vazgeçmem diyenler için daha iyi bir çözüm yok!
Oyuncular daha güçlü, daha verimli ve daha yüksek performans gösteren grafik kartları istiyor. AMD Ryzen işlemciler ve Radeon RX grafik kartları, oyunculara gerçekten arzuladıkları sistemi kurmak için gereken seçenekleri ve özgürlüğü sağlıyor. AMD, oyun dünyasının kapılarını herkese açan güçlü ürünler, inanılmaz yazılımlar ve teknolojiler sunuyor.
Teknoloji sürekli gelişiyor, bu da oyun sistemlerinin de devamlı değiştiği anlamına geliyor. AMD sistem yenileme özgürlüğüne değer veriyor ve seviye atlamak isteyen oyuncuları kısıtlamıyor.
Tüm AMD Ryzen işlemciler (AMD Ryzen Threadripper hariç) AM4 platormuyla uyumlu. Bu da oyuncuların rekabetçi fiyata sahip bir ürünle başlayıp daha sonra zaman içinde sistemlerini üst sınıf bir modelle geliştirebileceği anlamına geliyor. Oyuncuların platformlarının işe yaramaz hale geleceğinden endişe duymasına gerek yok çünkü AMD, AM4 platformuna destek vermeye devam edecek. Böylece oyuncular, zaman geçse de anakartlarının en yeni ve en harika AMD ürünlerine destek vereceğinden emin olabilir.
AMD Ryzen İşlemci
İşlemciler söz konusu olduğunda AMD müşterilere yoğun şekilde tercih özgürlüğü sunuyor. Her bütçeye uygun AMD Athlon 200GE 2 çekirdek, 4 iş parçacığı ve entegre GPU’ya sahip. AMD Ryzen 7 2700X gibi üst düzey bir modelde ise 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı bulunuyor. Bunların yanı sıra bir de AMD Ryzen Threadripper seçeneği mevcut. Bu işlemci oyunculara ve içerik üreticilerine tasarım, yayın, oyun ve daha fazlasında yaratıcılıklarını sonuna kadar kullanmaları için gereken gücü sağlıyor.
Her oyuncunun gelişen ihtiyaçlarına göre bir işlemci var. Giriş seviyesi oyunculardan bilgisayar tutkunlarına kadar her kademe için son derece ideal seçenekler mevcut…
Monitörü güncellemek
Oyunlarda asıl aksiyonun yaşandığı yerlerden biri de monitörler. Oyuncular, takılma ve yırtılma olmayan görüntülerle akıcı bir deneyim yaşamayı bekler. Bu noktada MSI, Viewsonic, Acer gibi markalar öne çıkıyor. Akıcı, düşük gecikme süreli görüntü işleme, oyun deneyimini bir üst düzeye taşıyan aranan özellik durumunda.
Teknoloji sürekli gelişiyor, bu da oyun sistemlerinin de devamlı değiştiği anlamına geliyor.