Yükselen Trend: Tam ekran akıllı telefonlar

 Mobil ekosistem açısından ‘anı yakalamak’ diğer birçok sektöre göre çok daha zordur. Mühendislik, tasarım gibi konularda yürütülen Ar-Ge çalışmaları hep ‘sonraki aşamaya’ yönelirken hız ve ‘trendi yakalama’ konuları olağanüstü bir rekabet alanı oluşturur. Birkaç sene önce ortaya çıkan çentikli ekran (ekranın, üst kısımdaki köşelere doğru genişlediği tasarım anlayışı) mobil telefonlarda ilginç bir dönüşüme kaynaklık etti.

Apple, Asus, Xiaomi, Huawei gibi üreticilerin sürdürdükleri çentikli ekran tasarımlı telefon üretimi ve beraberindeki rekabet, şunu açıkça gözler önüne serdi: Bu anlayış ilgi görmekteydi, kullanıcılar ekranın alt kısmında bulunan tuşlardan halihazırda uzaklaşmışken (bu tuşlar fiziksel olmaktan çıkarak bir yazılım konusu halini almış ve ekran alt kısmında konumlanmaya başlamıştı) üst kısımda da sosyal medya, internet platformları, mobil oyunlar gibi önemli kullanım alanlarını çok daha geniş şekilde görmekten hoşlanmaya başlamışlardı.

Devam eden süreçte akıllı telefonların üst kısmındaki değişim daha fantastik yönlere doğru ilerleyişini sürdürdü; yeni boyut: Tam ekran…

Artık ekranlar, çentikten bağımsız şekildeki sıfır çerçeve görünümü ile yeni bir deneyim vaat ediyor. Burada akıllardaki ilk soru ön kameranın nerede konumlandığı, endüstriyel tasarım ve teknoloji bu konuya çözüm bulmuş durumda, selfie kameraları, ilk aşamada kızaklı şekilde işlev sağlıyor ya da ekrandaki küçük bir açıklıkta konumlanıyorlar. Örneğin Xiaomi Mi Mix 3 modelinde ön kamera, kızaklı bir şekilde istendiğinde dışarı çıkarılıyor ve ekran da herhangi bir çerçeve olmaksızın tüm ön yüzü kaplıyor. Huawei Nova 4 ise ön kamerası ekranın sol üst köşesinde yer alan oldukça sofistike bir alternatif.

 Gelecekteki modellerde ise ön kameranın ekranın içinde yer alacak bir açıklıkta konumlanmasının çok daha kolay bir şekilde işlenebileceği belirtiliyor. Bu alanda sürdürülen çalışmalar neticesinde ekranın tüm ön kısımda deneyimlenebileceği, herhangi bir kamera kızağına gerek bırakmayan modellerin yakın gelecekte söz konusu olacağı biliniyor.

Peki piyasada dikkat çeken tam ekran akıllı telefonlar hangileri? İşte bu sorunun yanıtlarına geldi sıra…

Öncelikle tam ekranlı akıllı telefon sayısı halihazırda çok yüksek değil. İlk akla gelenler şöyle;

 Bu modellerden bazılarını inceleyeceğiz… 

Xiaomi Mi Mix 3

6.39 inçlik ekrana sahip olan modeli, son dönemin en popüler tam ekranlı akıllı telefonları arasında. 128 GB dahili depolama alanı, 6 GB RAM, 2.8 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli işlemci ve 3200 mAh pil kapasitesi dikkat çekici bir işlevsel bütünlük için ideal şekli sağlıyor. Bu cihaz, kendini TV olarak test etmek isteyen bir akıllı telefon adeta; AMOLED ekranı 403ppi piksel yoğunluğu ile dikkat çekiyor, ayrıca yüzde 84.99 ekran/gövde oranıyla ‘yüzde 90’ sınırlarını hissettiren seçenekler arasında yer alıyor. 12+12 MP çift arka kamerası, 2 + 24 MP çift ön kamerası mevcut ve 8.46 mm kalınlığa sahip.

Lenovo Z5 Pro GT

6.39 inçlik bir diğer model de Lenovo Z5 Pro GT. Cihazın Full HD+ Super AMOLED ekranı, 403ppi piksel yoğunluğu ve yüzde 88,47’lik ileri düzeyde bir ekran/gövde oranıyla geliyor. Önde iki kamerası bulunuyor ve sunulan çözünürlük değerleri bir hayli iddialı: 8 + 16 MP. 2.84 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli Snapdragon işlemcisi, 6 GB RAM, 128 GB dahili depolama alanı, 3350 mAh pil, 6-8 ve 12 GB’ye kadar RAM seçenekleri ile ciddi bir performans seviyesi vaat ediyor. 16 + 24 MP çift arka kamerası var ve 9.3 mm kalınlığa sahip.

Huawei Nova 4

Ekranının köşesindeki açıklıkta yer alan 25 MP ön kamerasıyla yüksek profilli bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor Nova 4. Bu modelde 6.4 inçlik ekran Full HD+ çözünürlüklü ve yüzde 85,99’luk oldukça yüksek bir ekran/gövde oranı sunuluyor. HiSilicon Kirin 970 işlemcisi,  8 GB RAM ve 128 GB depolama alanının yanı sıra 7.7 mm’lik kalınlığıyla segmentin en ince modellerinden. 20 + 16 + 2 MP’lik üç arka kamerası bulunuyor.

Vivo NEX Dual Display Edition

Açılıp kapanan mekanizmalara yer verilmeyen model, bunu ‘çift ekranı’ sayesinde başarıyor. Aralık ayında resmi olarak duyurulan akıllı telefonun arkasında da bir ekranı var ve üst bölümünde yer alan kameraları sayesinde tüm görüntüleme fonksiyonu bu alanda yürütülüyor. Önünde herhangi bir selfie kamerası olmadığı için de tam anlamıyla bir ‘çerçevesiz ekran’ kullanımı sunuyor. İnovatif bir tasarıma sahip olan modelde arkada 5.49 inç, önde 6.39 inç ekran bulunuyor. Kamera sistemi özellikle yazılımsal detaylarıyla fark yaratıyor.

Samsung Galaxy A8s

Ön kısmında kamera açıklığıyla gelen tam ekran modellerden biri de Samsung Galaxy A8s. Vivo’nun çift ekranlı modelinde olduğu gibi geçtiğimiz Aralık ayında lanse edilen cihazda şık tasarım ön planda. 6.4 inç ekranda Full HD+ ekran, orta segmentin favori işlemcisi Snapdragon 710, 6 GB RAM, 128 GB depolama alanı, 3400 mAh pil ve diğer birçok modelden farklı olarak microSD ile artırılabilir hafıza desteği öne çıkıyor. 24 + 10 + 5 MP’lik arka kamerası sistemine öndeki 24 MP kamerası eşlik ediyor.

2020’ye doğru…

Modellerde geniş ekranda Full HD+ çözünürlük şimdilik neredeyse bir standart halini almış durumda. İncelik faktörü kızaklı/kızaksız ön kamera tasarımıyla belirleniyor ve 7-9 mm aralığında olduğu görülüyor. Çoklu arka kamera sistemlerine ek olarak önde de çift kamera ile gelen modeller olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Pil kapasitelerinde 3300-3400 mAh seviyesi ise bir diğer sınır durumunda.

Yakın gelecekte 4K ekran çözünürlüğü, 4000 mAh kapasite seviyesinde piller, yaygın olarak microSD desteği ve kızaklı ön kamera yerine ekranda entegre haldeki yapının genel anlamda üreticilerin ortak ‘gelecek’ hedefler arasında yer alacak.


 

Exit mobile version