Yılın İlk Büyük Teknoloji Fuarı CES 2020

Yılın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan Consumer Electronic Show (CES) 2020, ABD’nin Las Vegas şehrinde 7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında düzenlendi. Her yıl gerçekleştirilen ve 50 yılı aşkın geçmişe sahip olan CES fuarlarının bu yıl ki ayağı yine teknoloji trendlerini belirledi. Yapay zekadan görüntüleme teknolojilerine, elektrikli otomobilden yazılım sektörüne çok sayıda ürün ve hizmetin boy gösterdiği CES 2020’nin öne çıkanlarını bir araya getirdik.

Samsung QLED 8K ve Lifestyle TV serileri

Samsung, en son MicroLED, QLED 8K ve Lifestyle TV serisini tanıttı. Yeni ekran boyutları, 8K yapay zekâ görüntü sinyallerinin çözünürlüğünü çevirme yetenekleri, yenilikçi ekran yönlendirme teknolojisi ve daha fazlası ile Samsung, 2020 serisinin sürükleyiciliği nasıl yeniden tanımladığını ve ev entegrasyonunda nasıl devrim yarattığını gösterdi.

 

Samsung, yeni nesil ekran teknolojisini benzersiz kişiselleştirme yetenekleriyle birleştiren, ev için hazır modüler MicroLED’i tanıttı. Tüketiciler artık Samsung’un tasarım ve yenilik mühendisliği ekiplerinin TV’yi nasıl yeniden tasarladıklarını bizzat tecrübe edebiliyorlar.

 Sony 8K Full Array LED, 4K OLED ve 4K Full Array LED

Sony, aralarında yeni ZH8 8K Full Array LED, A8 (55 inç ve 65 inç) ve A9 (48 inç) 4K OLED ve XH95 ile XH90 4K Full Array LED setlerin de bulunduğu, çok sayıda gelişmiş yeni televizyonun piyasaya çıkışını duyurdu. Sony’nin yeni TV yelpazesi, içerik yaratıcılarının hayal ettiği görüntüleri ekrana tam olarak taşıyabilmek için, markanın tescilli teknolojilerinin en iyilerini içinde barındırıyor.

Yuvarlanan robot Ballie

Sizi anlayan, sizi destekleyen ve evin her yerinde aktif olarak gereksinimlerinize cevap veren küçük, yuvarlanan bir robot olan Ballie, fuarın öne çıkanları arasındaydı. Samsung tarafından geliştirilen robot, üzerindeki Yapay Zekâ kabiliyetleri sayesinde bir fitness asistanına ve insanların değişen ihtiyaçlarına çözüm arayan mobil bir arayüze dönüşebiliyor.

Intel’den inovasyon yağmuru

Sürücüsüz otomobillerin önünü açan yapay zeka alanındaki çığır açan yenilikler. Mobil bilgi işlem inovasyonlarında yepyeni bir dönem. Sarmal spor ve eğlencenin geleceği. Intel tüm bunları ve daha fazlasını CES 2020’de uygulamalı olarak tanıttı ve şirketin bulut, ağ, Edge ve PC’leri akıllı özelliklerle nasıl donattığını ve insanlar, işletmeler ve toplumlar için olumlu etki yarattığını gösterdi.

Intel’in CEO’su Bob Swan CES’te Mobileye şirketi ile ilgili güncel bilgiler verirken ve Mobileye’ın sürücüsüz otomobili RoboCar’ın trafikte sürüş halindeki görüntülerini paylaştı (demonstration). Sürüş, Mobileye’ın yapay zekâ, bilgisayar görüşü, RSS’nin düzenleyici bilim modeli ve bağımsız algılama sistemleri aracılığıyla sunulan gerçek yedekliliğin bir kombinasyonu ile daha güvenli mobilite sunmaya yönelik benzersiz ve yenilikçi yaklaşımını ortaya koydu.

Teknoloji fuarına kişisel bakım ve temizlik damgası

 

P&G, tüketicilerin günlük bakım ve temizlik rutinlerini yeniden şekillendirecek teknolojik ürünlerini Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2020’de tanıttı. Son teknolojiyle donatılan diş fırçası ve tıraş bıçağı gibi ürünlerinin yanı sıra bebek beziyle tuvalet kağıdı uygulamalarını fuar katılımcılarına ve sektör profesyonellerine tanıtıldı. Diğer ürünler arasında sıcak havlu etkisi yaratan GilletteLabs’ın Isıtmalı Tıraş Bıçağı ve ağız bakımı teknolojisi adına önemli bir sıçrama yaratan Oral-B iO da dikkat çekti.

 

İnsan gibi hareket eden teslimat robotu Digit

Ford ile birlikte otonom araçlara yönelik Ar-Ge çalışmaları yürüten Agility Robotics tarafından geliştirilen insan gibi hareket eden ilk robot Digit, CES 2020’nin öne çıkanları arasındaydı. Üretim hattından çıkan ilk iki robotu bünyesine katan Ford, ticari araç kullanıcıları için otonom araç kullanımı, depo yönetimi ve teslimatta daha etkili ve düşük maliyetli çözümler üretme konularındaki araştırmalarını sürdürüyor.

Dünyanın ilk 5G dizüstü bilgisayarı Lenovo’dan

5G’nin getirdiği yeniliklerle teknoloji sektörünü değiştirmeyi sürdüreceği, akıllı şehirler, akıllı altyapılar, akıllı nesnelerin interneti (IoT) ve benzer alanlarda daha fazla yeniliği mümkün kılacağı bir ortamda, Lenovo da dünyanın ilk 5G ile çalışan dizüstü bilgisayarını pazara sundu. Bu bilgisayar ile Lenovo ilk kez 5G bağlantı özelliğini akıllı telefon teknolojilerinin yanı sıra ayrıcalıklı bir bilgisayar deneyimi içinde sunuyor.

Ultra taşınabilir 2’si 1 arada dizüstü bilgisayar Yoga 5G, Qualcomm Snapdragon 8cx, 5G Bilgi-İşlem Platformu üzerinde çalışıyor. Bu yeni 5G özellikli dizüstü modeli, hareket halindeyken 4G’den 10 kat daha fazla bağlantı hızı 5G hizmet sağlayıcısı2 aracılığıyla, evdeyken de Wi-Fi bağlantısı sunuyor. Yoga 5G, 2020 yılının ilkbaharında satışa sunulacak.

Küp Buzdolabı ve Ayakkabı Bakım Sistemi

Samsung’un yeni Küp Buzdolabı serisi üç yeni küçük buzdolabı modeli sunuyor. Bu modüler buzdolapları, her dekorasyona sorunsuz bir şekilde uyum sağlayan çeşitli şık renklere sahip. Benzersiz, bitmiş, istiflenebilir tasarımı, herhangi bir odada herhangi bir yere yerleştirilebilecekleri anlamına geliyor. Hatta yatak odası da buna dâhil. Özel bir soğutma teknolojisi ile uyuduğunuz alana rahatça yerleştirilecek kadar sessizler.

Samsung Ayakkabı Bakım Sistemi, evde ayakkabı bakımında türünün ilk örneği. En değerli moda yatırımlarınızın bir kısmının bakımına yardımcı olan, ayakkabılarınızı tek bir cihazla kokularını giderme, nem alma ve kurutma olanağı sağlayan kolay ve kullanışlı hepsi bir arada bir çözüm sunuyor.

AMD’nin yüksek performanslı işlemcileri

AMD yaptığı duyuruyla birlikte, sarsıcı “Zen 2” çekirdek mimarisi ve yenilikçi 7nm üretim teknolojisiyle geliştirilen ve bir SOC tasarımı içinde iyileştirilmiş Radeon grafiğin yüksek performansını da barındıran AMD Ryzen 4000 Serisi Mobil İşlemci ailesinin parçası olan, dünyanın ilk x86 8 çekirdekli ultra ince dizüstü işlemcilerini duyurdu.

AMD Ryzen Mobil işlemcilerinin üçüncü nesli olan yeni 4000 Serisi, ultra ince ve oyuncu dizüstüleri için rakipsiz performans seviyeleri, önemli tasarım iyileştirmeleri ve muhteşem güç verimliliği sunuyor.

WiFi 6 ile Mesh teknolojisini birleştiren çözümleri ile TP-Link

TP-Link, bu yıl CES Fuarı’nda WiFi 6’lı ürünleriyle yer aldı. Mesh teknolojisine sahip Deco ailesinin de WiFi 6’lı modelleri ilk kez CES’te görüldü. WiFi 6 teknolojisiyle donatılmış üç farklı Deco Mesh ev WiFi sistemi standta görücüye çıktı. Bunlar Deco X90, Deco X60 ve Deco X20 modelleri. Öte yandan CES’te yer alan WiFi 6’lı ilk Deco modeli Deco X90, CES 2020’de ‘İnovasyon Ödülü’ kazandı. Şık ve modern tasarımı ile evin her yerine uyan Deco X90, çok yüksek WiFi hızlarına (6600 Mbps) ulaşabilen üç bant teknolojisi kullanıyor.

CES’te tanıtılan son WiFi 6 teknolojili Mesh sistemi ise Deco X20 oldu. Uygun fiyatıyla öne çıkan (iki birimden oluşan paket yaklaşık 190 dolar civarında bir fiyata sahip olacak) bu model WiFi 6’lı Mesh teknolojisinin daha geniş kesimlere ulaşabilmesini sağlayacak. 1800Mbps kablosuz hıza sahip olan bu modelin de Mart ayından itibaren satışa sunulması planlanıyor.

Bilgisayardan router’a ASUS yenilikleri

ASUS, CES 2020’de oyunculara, kurumlara ve günlük yaşama yönelik tasarladığı ürünlerini tanıttı. Tanıtılan yeni ürünler arasında anakartlar, masaüstü bilgisayarlar, ekranlar, router’lar ve AIoT cihazları yer alıyor. Olağanüstü üretkenlik ve oyun deneyimleri sunmak için tasarlanan yeni modeller, ASUS’un herkese en yaygın, akıllı, içten ve eğlenceli akıllı yaşamları sunma hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor.

ASUS, CES 2020’de içerik üreticiler, tasarımcılar ve profesyoneller için geliştirdiği Prime TRX40-Pro anakartını da tanıttı. Tanıtılan diğer ürünler arasında ProArt Station mini PC’ler, ZenScreen MB16ACE taşınabilir monitör, ProArt Display PA248QV ve PA278QV monitörler, TUF Gaming VG27AQL1A oyuncu monitörü, ZenWiFi Voice, ZenWiFi AX (XT8), ZenWiFi AC (CT8), RT-AX89X ve RT-AX86U router’lar ve Tinker Edge T ile Tinker Edge R tek kartlı bilgisayarlar ve Mini PC PN61T gibi AIoT cihazları yer aldı.

Yeni Acer Spin ve ConceptD 7 Ezel Serisi

Acer, popüler dönüştürülebilir dizüstü bilgisayar serisine eklenen yeni Spin 5 ve Spin 3 modellerini duyurdu. Daha ince tasarıma sahip olan modeller en yeni 10. Nesil Intel Core işlemcilerden ve Windows 10 Home işletim sisteminden güç alıyor. Profesyoneller ve öğrencilerin beğenisini kazanacak esnek tasarım, tek bir kolay hareketle gün boyu zahmetsizce çizim yapmayı, not almayı, içerik oluşturmayı ve sunum yapmayı sağlıyor.

İçerik üreticilere yönelik ConceptD PC serisi ise Windows 10 işletim sistemli yeni dönüştürülebilir dizüstü bilgisayarlar ve güçlü bir iş istasyonuyla genişletiliyor. CES 2020 İnovasyon Ödülü’ne layık görülen ConceptD 7 Ezel modellerinde Acer’ın Ezel adını verdiği menteşeler kullanılıyor.

LG ‘Gerçek’ 8K TV Serisi

Gerçek 8K deneyimini sunan LG Electronics (LG), genişletilmiş 8K TV ürün gamını CES 2020’de tanıttı. Toplamda sekiz modelden oluşan LG 8K TV serisinde, mevcut 88 ve 75 inç ekran seçeneklerine ek olarak yeni tanıtılan 77 ve 65 inç modelleri de bulunuyor.

Yeni 2020 8K TV serisi, 88 ve 77 inçlik LG SIGNATURE OLED 8K TV’leri (88/77 OLED ZX modelleri) ve LG NanoCell TV’leri (75/65 Nano99, 75/65 Nano97, 75/65 Nano95) içeriyor. LG SIGNATURE OLED 8K ve LG 8K NanoCell TV’nin CTA (Consumer Technology Association) tarafından belirlenen 8K Ultra HD görüntü standartlarının çok üstünde bir performans sergilediği TÜV Rheinland gibi güvenilir bağımsız belgelendirme kuruluşlarınca doğrulanmıştı.

Sektörün ilk 8 TB taşınabilir SSD prototipi

 

Western Digital Corporation, 20 Gbps hızında bir SuperSpeed USB arayüzü ile öne çıkan dünyanın en yüksek kapasiteli, cep boyutunda, taşınabilir SSD prototipinin bir gösterimi de dahil olmak üzere farklı ihtiyaçlara sahip tüketicilerin kullanımı için üretilen geniş depolama çözümleri serisindeki yeni inovasyonları sergiledi.

Bosch Sensortec Light Drive

Bosch Sensortec, Las Vegas, Nevada’da düzenlenen CES’de, akıllı gözlükler için tasarlanan yenilikçi optik Light Drive sistemini görücüye çıkardı. MEMS aynaları, optik parçalar, sensörler ve yerleşik işleme özelliğiyle Bosch Smartglasses Light Drive modülü, tek bir kaynakta tüm teknolojileri bir araya getiriyor. Bu entegre çözüm, doğrudan güneş ışığında bile her zaman odakta olan parlak görüntülerle net bir görsel deneyim sağlıyor.

Las Vegas’ta bunların tadına baktık!

Las Vegas’ta mutlaka tadılması gereken şeylerin başında Picadillo gelir. Sığır eti ve sebzeyle yapılan bu leziz çorbaya birçok yerde rastlamanız mümkün. Her ne kadar denize kıyısı bulunmasa da burada yılın her döneminde taze deniz mahsüllerini keşfe çıkabilirsiniz. Şehirde özellikle yengeç ve ıstakoz efsane. Ve bir Las Vegas olmazsa olmazı, yumurtalı salatalar.

İşte birkaç favori mekan

1- Mr. Mamas

Ekonomik ve lezzetli. Ayrıca hizmet kalitesiyle ön planda.

2- Del Taco

Şık ve sofistike ambiyans, acı tatlar, acıyla yaşaran gözler.

3- Le Cirque

Muazzam atmosferi ve lezzetiyle 1 numara. Unutmadan; biraz lüks.

4- Steak ‘n Shake

Gayet iyi bir fast food restoranı. Patates kızartması mutlaka tadılmalı.

Nerede kalınır?

Lafı çok uzatmayacağız… Las Vegas’ta bulabildiğiniz yerde kalın, dünyanın en ‘dolu’ şehirlerinden biri.

CES 2020’ye damgasını vuran sürpriz: Sony’nin elektrikli otomobili Vision-S

Şok dalgalarıyla dolu CES 2020’de kamuoyunu şaşırtan en büyük sürprizlerden biri Sony’den geldi. Türk basınında da geniş yer bulan, TV haberlerine çıkan gelişme, şirketin yeni bir akıllı telefon ya da inanılmaz pahalı TV duyurusu değildi üstelik. Sony, birçok teknoloji otoritesini şaşkına çevirerek elektrikli otomobil tanıttı. Sony adına bir ilk olan elektrikli otomobil Vision-S adıyla geldi.

PlayStation, akıllı telefonlar, sektörün öncülerinden TV ve ses sistemleri derken otomobil işine de adım atan Sony, böylelikle CES 2020’nin en büyük sürprizine de imza atmış oldu. Peki yeni Sony Vision-S’de neler öne çıkıyor? Sony, neden böyle bir hamlede bulundu?

Öncelikle otomobilin şimdilik ‘konsept’ olduğunun altını çizelim. Yani şu an için seri üretimi düşünülmüyor, bir tür ‘gösteri’ maiyetinde demek yanlış olmaz. Ancak gelecek olumlu tepkiler ve elbette taleple birlikte üretim bandındaki yerini alabilir. Şimdilik gelecekteki akıbeti net değil özetle.

Sedan sınıfında geliştirilen modelde 33 farklı sensör bulunuyor. Dev ekranlar ve 360-degree Reality Audio adı verilen ses sistemiyle yüksek profilli bir multimedya otomobili de vadeden Vision-S’te ek olarak ağ bağlantısı özelliği de mevcut. İnternete gir, müzik dinle, film seyret… Bir otomobilden inovasyon anlamında ne beklenirse mevcut.

Modelin dış tasarımında Porsche ve Lucid Air’den destek alınmış. Teknoloji konusunda da Alman Bosch, ABD’li Qualcomm, Nvidia ve Kanadalı BlackBerry gibi bir dizi şirketle birlikte çalışılmış.

Ön konsola yayılmış ekran, koltuk başlarında ekranlar derken görüntü teknolojileri her yerde. Yoksa Sony, geleceğin otomobilleri için bolca ‘ekran’ üretmeyi mi planlıyor ve bu yönde bir tür ‘demoya mı’ imza attı? Açıkçası işaretler, durumun tam olarak böyle olduğunu gösteriyor. Elbette şimdilik tüm bunlar birer spekülasyon.

Bu arada araçla ilgili Sony CEO’su Kenichiro Yoshida, “Bu prototip hareketliliğin geleceğine yaptığımız katkıyı somutlaştırıyor.” Dedi.

Havalı bir cümle olduğuna şüphe yok.

Sony, CES 2020’de birkaç dakikalık sunumla gösterdiği otomobili hakkında çok fazla detay aktarılmadı. Detaylarla ilgili sorular yanıtsız bile kaldı, çok uğraşmamıza karşın bilgi edinemedik ve diğer basın mensuplarıyla fikir alışverişlerinde bulunmakla yetindik.

Bu noktada tanınmış yayınlardan Engadget yazarı Mariella Moon, tahminleri doğrularcasına söz konusu lansmanın Japon teknoloji şirketinin geliştirdiği ve diğer otomotiv üreticilerine sunabileceği teknolojileri sergilemek için planlandığını öne sürdü.

Şimdilik bir konsept halinde olan modelin, yıllardır otonom araç geliştirip geliştirmediği yönünde spekülasyonların eksik olmadığı Apple’a da bir tür yanıt maiyeti taşıdığı düşünülebilir.

Genel itibarıyla Apple, Sony gibi üreticilerin geleceğin ‘çok daha yoğun’ şekilde multimedya ve ‘ekran’ içerecek otomobiller için tedarikçi olmak istediklerine şüphe yok. En nihayetinde ise Sony’nin bir nebze önden kendini gösterdiğini belirtebiliriz. Heyecan verici gelişmelerin sonraki teknoloji fuarlarında da sürmesi bekleniyor. Takipte olacağız…

Gurur abidesi ‘yerli otomobil’ CES 2020’de anlatıldı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, CES 2020’de “Let’s Co Create a New Era of Mobility” (Geleceğin Mobilite Çağını Birlikte Tasarlayalım) başlıklı panelde, Türkiye’nin yerli otomobilini tanıttı. Küresel ölçekteki otomotiv ve teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunduğu panelde Karakaş, hem yeni elektrikli otomobilden söz etti hem de Türkiye’deki ekosisteme dair bilgiler aktardı.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu geçtiğimiz aylarda tanıtmıştı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Yeniliğe Yolculuk Buluşmasında C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan konsepti de gösterilmişti.

Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018’de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve Sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek.

Fiat Concept Centoventi

Yenilikçi ve modern elektrikli konsept Fiat Concept Centoventi sergilendi. CES 2020’de büyük ilgi gören konsept otomobil “Centoventi” elektrikli mobilite ihtiyaçlarına benzersiz bir çözüm sunmaya hazırlanıyor. Fiat’ın 120’nci yaşına özel olarak geliştirilen ve ilk gösterimi 89’uncu Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilen Concept Centoventi, modüler ve çevreci yapısı ile markanın köklü geçmişinin gelmiş olduğu en son noktayı temsil ediyor.

BMW i3 Urban Suite

Geçtiğimiz 7 yıl boyunca elektrikli mobilite alanında sürdürülebilirlik, akıllı bağlantı ve sürüş keyfi özellikleriyle şehir hayatında ikonik bir rol oynayan BMW i3, Premium kompakt segmentte dünyanın en çok satan elektrikli otomobili olmuştu. BMW Group şimdi de tamamıyla araç içi yolcunun ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilen BMW i3 Urban Suite ile ezberleri bozuyor.

NISSAN Ariya Concept

NISSAN, otomobil endüstrisi için dönüşüm zamanı ve NISSAN için yeni bir dönem olarak adlandırdığı, %100 elektrikli SUV aracı “Ariya Concept”i Consumer Electronics Show’da (CES) lanse etti. NISSAN’ın gelecekteki araçlarına gerçekçi bir bakışı simgeleyen “Ariya Concept”, NISSAN Intelligent Mobility’i “Akıllı Güç, Akıllı Sürüş ve Akıllı Entegrasyon” alanında kaydedilen en yeni ilerlemeyle temsil ediyor.


 

Exit mobile version